Ceturtdien notika Latvijas nacionālās izlases jaunā galvenā trenera Paolo Nikolato pirmā preses konference mediju pārstāvju priekšā. Kā zināms, šonedēļ Latvija izlase sāks pirmo treniņnometni jaunā galvenā trenera vadībā.

"Es nāku ar vērtībām, kuras man ir iemācītas ģimenē – savstarpēja cieņa un atzinība. Mana atzinība un pateicība šajā brīdī pienākas tiem cilvēkiem, kuri man ir uzticējušies – LFF prezidentam un kolēģiem. Tas ir bijis drosmīgs solis, jo visi esam izaicinājumu priekšā. Es ļoti respektēju cilvēkus ar drosmi, tāpēc esmu priecīgs būt šeit. Šis ir sarežģīts darbs, kuru es nevaru paveikt viens pats, jo visām sastāvdaļām futbolā ir nozīme," ievadvārdos treneris iepazīstināja plašāku publiku ar sevi.

"Šajos mēnešos esmu centies padziļināti izpētīt visus spēlētājus. Šis sasaukums ir īpašs, jo virslīga sākās tikai pēc tā. Manā ieskatā šie ir tie spēlētāji, kuri šobrīd ir pelnījuši būt izlasē. Izlase ir salīdzināma ar viesnīcas apaļajām slīdošajām durvīm - tiem, kuri ir iekšā, ir jābūt cienīgiem tur atrasties, bet tiem, kuri ir ārā, jācenšas iekļūt iekšā. Tāpēc izlases vide nav statiska, jo spēlētāji allaž var mainīties. Šodienas saraksts droši vien nav perfekts, tāpēc šis laiks būs svarīgs, lai izvērtētu spēlētājus. No tā arī izrietēs mūsu stratēģija un spēles stils, jo primārais ir spēlētāji, un tikai pēc tam seko izvēles par pieeju laukumā. Mums katru reizi ir jāizdara pēc iespējas atbildīgākas izvēles gan attiecībā uz spēlētājiem, gan citos virzienos. Man ir daudzu gadu pieredze darbā ar izlasēm. Mēs zinām, kas tas ir, un mēs to darīsim ar maksimālu degsmi, nodrošinot domu apmaiņu un tiecoties uz izaugsmi," P. Nikolato ieskicēja spēlētāju atlases principus.

Līdz šim treneris vēl nav iepazinies ar spēlētājiem klātienes sarunās, tāpēc uz dažiem jautājumiem precīzākas atbildes sekos vēl tikai pēc laika. Viena no tādām šobrīd ir tēma par izlass potenciālajiem līderiem. "Lai nodefinētu, kuri ir līderi, ir nepieciešama tieša pazīšanās. Pēc netieša kontakta to nav iespējams noteikt, jo arī mūsu darbā attiecības visu iesaistīto starpā ir svarīgas. Iedodiet man mazliet laika iepazīt spēlētājus un noteikt komandas hierarhiju. Šī sastāva izvēle tika izdarīta pēc tam, kad spēlētājus vērtēju kopā ar savu komandu. Esmu jaunā vidē, tāpēc man ir svarīgas visas konsultācijas un kolēģu paveiktais pirms manis. Katrā jaunā komandā cenšos uzklausīt un saprast pieredzi, kas ir bijusi pirms manis. Vērtīga un patīkama saruna man bija arī ar Daini Kazakeviču, bet tālākais jau ir mani lēmumi."

"Viens no svarīgākajiem uzdevumiem galvenajam trenerim ir nekļūdīties spēlētāju izvēlē un pamanīt jaunus valstsvienības kandidātus. Katram virslīgas spēlētājam ir jāapzinās, ka viņš var kļūt par daļu no izlases, ja būs to nopelnījis. Mēs ļoti rūpīgi sekosim līdzi visiem virslīgas notikumiem, komandām un spēlētājiem. Kad veicu savas izvēles, es neskatos uz pagātni. Mani neinteresē pagātne, es vēlos dot iespēju spēlētājiem pierādīt, ka viņi ir izlases līmenim atbilstoši gan laukumā, gan ārpus tā. Tālāk jau tas ir spēlētāju ziņā parādīt, cik pareizi ir bijuši mani lēmumi."

Trenerim tika jautāts par taktisko shēmu, kādu viņš plāno izmantot ar Latvijas izlasi. Treneris norādīja, ka savu izvēli balsta pieejamajos spēlētājos. "Man ir bijusi pieredze trīs Eiropas čempionātos un Pasaules kausā, un katrā no šiem turnīriem esmu izmantojis citu spēles zīmējumu. Mana filozofija ir sākt nevis ar sistēmu, bet ar spēlētājiem, sistēmu pielāgojot spēlētāju stiprākajām pusēm. Latvijas izlasē tas būs ļoti svarīgi, jo mūsu rīcībā nav pasaules labāko spēlētāju. Jāizvēlas labākie spēlētāji valstī, jānosaka labākie komandā, jāizpēta pretinieks un tikai sekojoši jāizvēlas spēles zīmējums. Tāpēc tas, kā mēs spēlēsim, var mainīties no spēles uz spēli. Tomēr galvenais ir uzdrošināties saskarties ar pārmaiņām un pieņemt izaicinājumus, jo tas palīdzēs mums augt. Tas būs no svara arī spēlētāju izvēlē."

Atbildot uz jautājumus par treneru korpusu, P. Nikolato norādīja, ka izdevies sapulcēt, viņaprāt, ļoti profesionālu kolektīvu. "Treneru komandu vēlējāmies izveidot jauktu, apvienojot vietējos profesionāļus un palīgus, kurus piedāvāju es. Tas ir svarīgi informācijas apmaiņai un iegūšanai, tas var palīdzēt mums visiem augt. Mūsu vēlamais rezultāts ir sistemātiski Latvijas futbola uzlabojumi, un tas ir darbs, kas nav paveicams īsā laikā."

VIDEO: