Atbildes pārspēlē par vietu UEFA Nāciju B līgā Latvijas nacionālā sieviešu izlase otrdien Trnavā ar rezultātu 0:6 (0:3) zaudēja Slovākijai, piekāpjoties pretiniecēm arī divu spēļu summā un tādējādi paliekot C līgā.

Abu komandu pirmajā tikšanās reizē piektdien Rīgā pārākas ar rezultātu 3:0 bija slovākietes, visus vārtus gūstot mača pēdējās pusstundas laikā. Līdz ar to atbildes spēlē mūsu komandu gaidīja ļoti sarežģīts uzdevums.

Šoreiz komandas rīcībā atkal bija iepriekšējo spēli diskvalifikācijas dēļ izlaidusī Karlīna Miksone, kura sastāvā ieņēma Diānas Suvitras vietu, bet aizsardzības centrā Annas Flakses vietā laukumā devās iepriekšējā mačā izlasē debitējusī Aleksandra Sofija Mairna.

Neveiksmīgs Latvijas izlasei padevās jau pats spēles sākums, kad otrajā minūtē pēc stūra sitiena izspēles nepiesegta Sofjas Ņesterovas sargāto vārtu priekšā palika Tamāra Moravkova, bet vēl pēc četrām minūtēm Nikola Ribaņska pēc centrējuma bija precīza ar galvu. Nākamajā uzbrukumā bumba atsitās pret Latvijas izlases vārtu pārliktni, slovākietēm uz dabīgā laukuma esot acīmredzami ātrākām un veiklākām.

Pirmo bīstamo uzbrukumu Latvijas komanda izveidoja 20. minūtē, taču Olgas Ševcovas sitiens tika bloķēts. Nedaudz vēlāk tika nopelnīts arī pirmais stūra sitiens, cīņas gaitai puslaika vidū izlīdzinoties, bet vēl vienā epizodē savu komandu izgājienā glāba Slovākijas vienības vārtsardze. Latvijas izlases centieni gan nematerializējās gūtos vārtos, turklāt 36. minūtē pēc neveiksmīgas spēles aizsardzības centrā trešos vārtus guva Diāna Lemešova.

Puslaika izskaņā pēc veiksmīgas saspēles bīstami pretinieču vārtu virzienā sita Anna Kristīne Gornela, bet Miksone izcēlās ar meistarīgu individuālo reidu.

Otrā puslaika sākumā spēlē iesaistījās Diāna Suvitra un Marina Teļukeviča, bet vēlāk arī Amēlija Lipšāne. Par spīti rezultātam divu spēļu summā Latvijas izlase rokas nenolaida un laukumā darbojās aktīvi. Lai arī spēle ritēja bez izteiktām vārtu gūšanas iespējām kādai no komandām, jāizceļ Ņesterovas pārliecinošais sniegums vairākās epizodēs.

Spēles izskaņā Latvijas izlasei vairākās epizodēs izdevās radīt jūtamu spiedienu uz laukuma saimnieču vārtiem, bet vienā no saspēlēm pavisam mazliet līdz teicamai iespējai pietrūka Anastasijai Poļuhovičai. Pirmoreiz šajā Nāciju līgas ciklā laukumā devās Selga Penelope Vitmore, kā arī spēles laiks tika dots Anastasijai Vainerei.

Mača 83. minūtē slovākietes izmantoja vienu no savām retajām iespējām otrajā puslaikā, kad bumbu vārtu tālajā stūrī raidīja Marija Mikolajova, bet dažas minūtes vēlāk, izmantojot pārsvaru ātrumā, izcēlās arī Katarina Vredikova. Punktu uzvarai sāncences pielika kompensācijas laikā, kad cīņā par bumbu pārliecinoša vārtu priekšā bija Viktorija Kalaberova.

Slovākija kā šī pāra uzvarētāja 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu aizvadīs B līgā, bet Latvija līdz ar to sacentīsies C līgā.

Jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas pirmajā sezonā Latvijas izlase spēlēja C līgā, kur savā apakšgrupā sešās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras un ierindojās otrajā vietā aiz Maltas, apsteidzot Andoru un Moldovu. Kopā ar Bulgāriju un Melnkalni tā bija starp labākajām otro pozīciju ieguvējām un tika pie iespējas piedalīties pārspēlēs.

Slovākijas izlase savā B līgas apakšgrupā atpalika no Somijas un Horvātijas, bet apsteidza Rumāniju. Latvijas un Slovākijas komandas savā starpā tikās 2021. gada Eiropas čempionāta atlasē, kad slovākietes uzvarēja savā laukumā ar 2:0 un Liepājā ar 2:1.

2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla izloze gaidāma 5. martā.