Latvijas nacionālā sieviešu izlase piektdien Rīgā pirmajā pārspēlē par vietu UEFA Nāciju B līgā ar rezultātu 0:3 (0:0) atzina Slovākijas pārākumu.

Iekrāto brīdinājumu dēļ šis mačs bija jāizlaiž vienai no valstsvienības līderēm Karlīnai Miksonei. Tikmēr vietu vārtos šoreiz ieņēma Sofja Ņesterova, kura iepriekš visās sešās UEFA Nāciju līgas spēlēs bija palikusi rezervē aiz Enijas Annas Vaivodes. Kapteines pienākumus Vaivodes vietā šoreiz uzņēmās Olga Ševcova.

Spēles ievads iztika bez sitieniem pa vārtiem, tomēr laukumā bija vērojama saspringta cīņa, tiesa, ar Slovākijas izlases teritoriālo pārsvaru. Mača 16. minūtē pirmoreiz cīņā bija jāiesaistās Ņesterovai, bet spēles turpinājumā pretinieces tika pie arvien labākām uzbrukumu veidošanas iespējām, kamēr laukuma saimniecēm neizdevās ieķerties bumbā. Pateicoties Latvijas izlases pašaizliedzīgajai cīņai, spēles ritējums gan saglabājās līdzvērtīgs.

Arī puslaika otrā daļa aizritēja ar pretinieču teritoriālo pārsvaru, tika veikti arī vairāki neprecīzi sitieni vārtu virzienā. Savus pienākumus aizsardzībā Latvijas pārstāves veica pārliecinoši, bet pretuzbrukumu veidošana neizdevās sekmīga.

Otrais puslaiks sākās ar ilgstošu pretinieču ofensīvu, kas sarūpēja vairākus sitienus par Ņesterovas sargātajiem vārtiem un vairākas bīstamas stūra sitienu izspēles. Latvijas izlase ar laiku bija spiesta spēlēt arvien dziļāk, kas 62. minūtē lika nonākt iedzinējās. Pēc veiksmīgas saspēles un asas piespēles no labās malas pirmā pie bumbas bija Dominika Škorvankova.

Arī turpinājumā spēle risinājās pārsvarā Latvijas izlases soda laukuma tuvumā. Mača 70. minūtē mājinieces glāba vārtu pārliktnis, bet pāris minūtes vēlāk pēc vēl viena centrējuma no labās malas otros vārtus Slovākijas komandas labā guva Tamāra Moravkova.

Spēles 79. minūtē nepatīkamā savainojumā iedzīvojās nesen laukumā uz maiņu nākusī Ligita Tumāne, kuras vietās laukumā devās Marina Teļukeviča, aizvadot savu otro maču nacionālajā izlasē. Nedaudz vēlāk spēlē iesaistījās arī Anastasija Vainere, Amēlija Lipšāne un Aleksandra Sofija Mairna, kurai šī bija debija valstsvienībā.

Mača 87. minūtē neveiksmīgi izklupienā nospēlēja Anna Kristīne Gornela, uz saviem vārtiem nopelnot 11 metru soda sitienu. To pārliecinoši realizēja Patrīcija Hmirova, panākot spēles gala rezultātu.

Atbildes spēle 27. februārī notiks Trnavā.

Šī pāra uzvarētāji 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu aizvadīs B līgā, bet zaudētāji sacentīsies C līgā.

Jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas pirmajā sezonā Latvijas izlase sacentās C līgā, kur savā apakšgrupā sešās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras un ierindojās otrajā vietā aiz Maltas, apsteidzot Andoru un Moldovu. Kopā ar Bulgāriju un Melnkalni tā bija starp labākajām otro pozīciju ieguvējām un tika pie iespējas piedalīties pārspēlēs.

Slovākijas izlase savā B līgas apakšgrupā atpalika no Somijas un Horvātijas, bet apsteidza Rumāniju. Latvijas un Slovākijas komandas savā starpā tikās 2021. gada Eiropas čempionāta atlasē, kad slovākietes uzvarēja savā laukumā ar 2:0 un Liepājā ar 2:1.

2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla izloze gaidāma 5. martā.