No 8. līdz 11. jūnijam Latvijas Futbola federācijas (LFF) mācību un treniņu centrā "Staicele" norisinājās LFF Futbola akadēmijas 2015. gada sezonas otrā talantu skate, kurā piedalījās U-15 vecuma grupas (2000. dzimšanas gada) futbolisti, kā arī paralēli skatē piedalījās 2000.-2002. dzimšanas gada vārtsargi. Ar šo talantu skati teju noslēdzies 2000. dzimšanas gada futbolistu apmācības cikls LFF Futbola akadēmijā.

Talantu skatē piedalījās 32 futbolisti no desmit Latvijas klubiem, kā arī 18 vārtsargi, kas pārstāvēja 13 dažādus klubus. Talantu skatē ar futbolistiem strādāja gan LFF Futbola akadēmijas treneri, gan arī treneri no Latvijas reģioniem. Darbs ar spēlētājiem norisinājās grupās, lai katram talantu skates dalībniekam tiktu veltīta maksimāli liela uzmanība. Jaunie futbolisti piedalījās virknē nodarbību savu tehnisko iemaņu attīstīšanai, kas vienlaikus treneriem ļauj novērtēt potenciālo Latvijas jaunatnes izlašu kandidātu pašreizējo gatavību un gaidāmo attīstību.

Talantu skates ietvaros futbolisti piedalījās dažādos savu prasmju testos. Starp U-15 vecuma grupas spēlētājiem žonglēšanas vingrinājumos labākais bija Dmitrijs Zeļenkovs (FS Metta), sitienu precizitātē tālumā pārāks bija Vladislavs Čerņikovs (Skonto FA), vingrinājumā "Ilionoisa bez bumbas" pirmais bija D. Zeļenkovs, vingrinājumā "Ilionoisa ar bumbu" savus skates biedrus pārspēja Artūrs Ļotčikovs (Ventspils OC), bet sitienos pa vārtiem uz ātrumu pirmo vietu dalīja Tomass Žiborkins (Ventspils OC) un Artjoms Ļevašovs (Šitika FS). Līdz ar to talantu skates testu izpildes reitingā labāko trijniekā ierindojās A. Ļotčikovs, V. Čerņikovs un Iļja Korotkovs (FS Metta).

 LFF Futbola akadēmijas U-15 talantu skates dalībnieki

Savukārt vārtsargu talantu skatē testi tika rīkoti katrai vecuma grupai atsevišķi. Testu kopējās ieskaites labāko trijniekā U-13 vecuma grupā ierindojās Kristians Ločmelis (FS Metta), Aleksejs Šelkovskis (BFC Daugavpils) un Marats Almanis (Grobiņas SC). Tikmēr U-14 vecuma grupas testos trīs labākie vārtsargi bija Ivans Dubodelovs (BFC Daugavpils), Alvis Sorokins (FS Metta) un Matīss Teodors Seleckis (Bērzgale), savukārt U-15 vecuma grupā pirmo trijnieku veidoja Kristofers Minajevs (Jūrmalas SC), Matīss Kučinskis (VJFC/Valmiera) un Artūrs Iricjans (Šitika FS).

 LFF Futbola akadēmijas vārtsargu talantu skates dalībnieki

Pēc šīs U-15 vecuma grupas skates tiks noteikti LFF Futbola akadēmijas sastāvi tās A un B izlasēm. Abas izlases no 19. līdz 21. jūnijam turpat Staicelē piedalīsies FA kausa izcīņas turnīrā, kurā startēs arī Igaunijas U-16 izlase un "FM Vilnus" komanda no Lietuvas. Ar šo turnīru noslēgsies 2000. dzimšanas gada futbolistu trīs gadu apmācības cikls Futbola akadēmijā. Tālāk tiek veidota Latvijas U-16 izlase startam UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Vēl pirms FA kausa izcīņas turnīra Staicelē no 15. līdz 18. jūnijam norisināsies talantu skate 2001. dzimšanas gada futbolistiem. Jau vēstīts, ka pirmajā LFF Futbola akadēmijas jūnija posma talantu skatē piedalījās 2002. dzimšanas gada spēlētāji.

Iepriekš februārī, aprīlī un maijā norisinājās LFF Futbola akadēmijas šīs sezonas pirmie pieci reģionu izlašu turnīri, savukārt pēc jūnija talantu skatēm vēl divas šādas skates ieplānotas augustā. Septembrī paredzēti noslēdzošie divi reģionu izlašu turnīri, bet sezona noslēgsies novembrī ar labāko futbolistu došanos Eiropas tūrē.

Šogad LFF Futbola akadēmijas pasākumos piedalās 2000.2001. un 2002. gadā dzimušie talantīgie Latvijas jaunie futbolisti, kurus visas sezonas garumā izraugās reģionu izlašu treneri. Sezonas garumā Futbola akadēmijas esošie talanti un spožākie absolventi papildu motivācijas un iespaidu iegūšanas nolūkos tiek iesaistīti Latvijas nacionālās izlases treniņu darbā.

Ar LFF Valdes lēmumu Futbola akadēmija un tās attīstība ir viens no galvenajiem LFF darba virzieniem turpmākajos gados, tādējādi cerot ar treniņiem kvalificētu treneru uzraudzībā un augstas konkurences apstākļos nākotnē sekmēt Latvijas jaunatnes un nacionālās izlases, kā arī pašu futbolistu starptautisko konkurētspēju. LFF Futbola akadēmijas stratēģiskais mērķis ir vispusīgi attīstīt, motivēt un atbalstīt labākos un talantīgākos pašmāju futbolistus, sagatavojot viņus kā potenciālus spēlētājus Latvijas izlasēm un audzinot viņus kā vispusīgi attīstītas personības.


Latvijas Futbola federācija