Otrdien, 19. decembrī, ar kupli apmeklētām izšķirošajām spēlēm "Rimi Olimpiskajā centrā" noslēdzās Rīgas skolu telpu futbola kausa sezona. Uzvaras turnīrā izcīnīja Rīgas 49. vidusskola un Rīgas Valsts 2. ģimnāzija.

Kā pirmās uz laukuma devās Rīgas 93. vidusskolas un Rīgas 22. vidusskolas meitenes, kuras aizvadīja cīņu par bronzas godalgām. Ļoti aktīvi maču iesāka Rīgas 93. vidusskola, kas arī ātri ļāva izvirzīties vadībā. Pēc gūtajiem vārtiem pamodās arī 22. vidusskolas dāmas, kas nesa rezultātu, un pirmā puslaika izskaņā viņām izdevās izlīdzināt rezultātu. Pilnīgi pretējs bija spēles otrais puslaiks, kad 93. vidusskola ļoti cieši nosēdās savā laukuma pusē, ko lieliski izmantoja 22. vidusskola. Ātri vārti ļāva izvirzīties vadībā. Nu jau atspēlēties metās 93. vidusskolas meitenes, bet īsti bīstamus momentus radīt neizdevās. Pēc spēles fināla svilpes līksmot varēja 22. vidusskola, jo pirmo reizi Rīgas skolu futbola kausa vēsturē tai izdevās izcīnīt medaļas. Spēles beigu rezultāts 2:1.

Otrajā spēlēm, cīņā par bronzu Rīgas Centra humanitārās vidusskolas puiši stājās pretī Rīgas 6. vidusskolas komandai. Spēles sākumā abas komandas spēlēja ļoti piesadzīgi, neļaujot pretiniekiem izveidot nevienu momentu. Tomēr tad pirmā puslaika vidū lielisku indiuviduālo meistarību nodemonstrēja šī gada turnīra rezultatīvākais spēlētājs Gregors Helmanis un izvirzīja vadība RCHV. Līdz puslaika beigām RCHV vēlreiz izdevās pārspēt 6. vidusskolas vārtsargu, un puslaiku pārtraukumā varēja doties ar 2:0. Ne mazāk sarežģīts otrais puslaiks izvērtās 6. vidusskolai. Jau pašā puslaika sākumā "Hat-trick" sev noformēja G. Helmanis, rezultātam kļūstot 4:0. Divus vārtus divas minūtes līdz spēles beigām 6. vidusskola atguva, bet punktu spēlei pielika Kristaps Klišāns. Spēles beigu rezultāts 5:2. Jāmin, ka arī RCHV šīs bija pirmās medaļas turnīra vēsturē.

Pērnā fināla atkārtojums bija vērojams meiteņu finālā. Rīgas Zolitūdes ģimnāzijai bija iespēja revanšēties 49. vidusskolas meitenēm. Uz meiteņu finālu tribīnēs praktiski nebija brīvu vietu, kas, iespējams, radīja papildus satraukumu Zolitūdes ģimnāzijas dāmām. Līdz pirmā puslaika vidum rezultāts uz tablo vēstīja 5:0 par labu 49. vidusskolas meitenēm. Vēlāk viņas manāmi atslāba, ko fantastiski izmantoja Zolitūdes ģimnāzijas jaunākā spēlētāja, tikai 12 gadus jaunā Varvara Pjatecka, kura līdz pirmā puslaika beigām viena pati atguva trīs vārtus savai komandai. Pēc aukstās dušas pamodās 49. vidusskola, jau pašā otrā puslaika sākumā gūstot vārtus un atgūstot trīs vārtu pārsvaru. Zolitūdes meitenes gan nebija gatavas padoties, un ar ļoti aktīvu spēli abos laukuma galos viņām izdevās vēl divus vārtus atgūt - piecas minūtes pirms spēles beigām rezultāts kļuva 5:6. Tomēr bez maiņām palikusī Zolitūdes ģimnāzijas komanda neizturēja un mača galotnē ielaida vēl divus vārtus, uz kuriem atbildēt vairs nespēja. Otro gadu pēc kārtas par čempionēm kļuva 49. vidusskolas meitenes.

Par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīta Katrīna Augustāne (49. vsk), bet skatītāju balsojuma "All Star" pieciniekā iekļuva Agate Jančevska, Annija Usāne (abas - 93. vsk), Amēlija Lipšāne (49. vsk), Darja Fiošina un Polina Kostrova (abas - RZĢ).

Ja meiteņu finālā nebija vietas, kur apsēsties, tad uz zēnu finālu bija problemātiski ienākt pa olimpiskā centra durvīm. Finālā tikās komandas, kas jau vienreiz savā starpā bija tikušās, un toreiz 49. vidusskola ar 2:0 pārspēja Rīgas Valsts 2. ģimnāziju.

Ļoti aktīvi spēli sāka 49. vidusskola, kurai viennozīmīgi bija labāka bumbas kontrole visas spēles garumā. Viņiem arī pirmajiem izdevās gūt vārtus, tomēr tas bija noticis pēc tam, kad bumba bija pametusi laukuma robežas. Savukārt 2. ģimnāzijas taktika bija skaidra - neļaut pretiniekiem veidot momentus un izmantot pretuzbrukumus. Un pirmā puslaika beigās tas arī izdevās, kad Mārtiņš Bērziņš fantastiski gaisā apstrādāja bumbu un atspēlēja to partnerim, kurš pēc tam atrada Mārtiņu jau soda laukumā -viņš no vārtu priekšas bija nekļūdīgs, 1:0. Jau 40 sekundes vēlāk ar precīzu sitienu vārtu stūrī rezultātu izlīdzināja Harijs Vīksna. Pēc pirmā puslaika 1:1.

Ļoti saspringts izvērtās arī otrais puslaiks. 49. vidusskola turpināja savu spēli un veidoja ļoti bīstamus uzbrukumus, pāris reizes Kristapa Vilka sargātos vārtus glāba vārtu stabs, un norībināts tika arī pārliktnis. Tikmēr bīstamus pretuzbrukumus veidoja 2. ģimnāzija, bet ne vienai, ne otrai komandai vārtus gūt neizdevās, līdz spēlē bija atlikušas trīs minūtes. Roberts Levins centrā apstrādāja bumbu un apspēlēja savu pretinieku, kas ļāva izskriet divatā pret vienu aizsargu. Sekoja lieliska pispēle uz tālo vārtu stabu, kur jau gaidīja Edvards Reksnis, kurš ar kreiso kāju bumbu ietrieca zem vārtu pārliktņa - 2:1. 49. vidusskola metās atspēlēties, bet laika tam nepietika. Atskanot beigu sirēnai, varēja gavilēt 2. ģimnāzija, tai skaitā lielais fanu pulks.

Par zēnu turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts vārtsargs Kristaps Vilks (RV2Ģ), bet skatītāju balsojuma "All Star" pieciniekā iekļuva Maikls Rūmanis, Ivans Smirnovs (RHV), Gregors Helmanis (RCHV), Kristians Golubevs (93.vsk) un Jānis Dobelis (ĀVĢ).

Projekts tapis sadarbībā ar Latvijas Futbola dedarāciju un "Gheto Football".

Informāciju sagatavoja:
"Ghetto Games"