Noslēdzot 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, Latvijas nacionālā izlase sestdien valsts svētkos "Skonto" stadionā lieliska atbalsta priekšā ar rezultātu 0:2 (0:2) piekāpās spēcīgajai Horvātijai.

Pēc divu spēļu izlaišanas Latvijas izlases sākumsastāvā atgriezās Antonijs Černomordijs, bet citās pozīcijās tas palika identisks tam, kādā virknējumā mūsu komanda sāka iepriekšējo maču pirms mēneša Turcijā. Diskvalifikācijas dēļ spēle bija jāizlaiž Eduardam Emsim, bet ārpus pieteikuma palika Maksims Toņiševs.

Mača pirmajās minūtēs Latvijas izlasei vairākas reizes izdevās pietuvoties pretinieku soda laukumam, kam sekoja ilgāks pārliecinoša pretinieku pārsvara nogrieznis. Tas spēles septītajā minūtē noslēdzās ar precīzu Lovro Majera sitienu no soda laukuma vidus. Ar līdzīgu izspēli uz soda laukuma vidu pretinieku pārsvaru 16. minūtē dubultoja Andrejs Kramaričs, kurš pēc Alekseja Saveļjeva izklupiena bija palicis nepiesegts.

Spēles turpinājumā Latvijas izlase tika pie diviem bīstamiem Roberta Savaļnieka centrējumiem no soda sitienu pozīcijām un diviem stūra sitieniem, kamēr Roberta Ozola sargātajiem vārtiem briesmu vairs nebija. Pēc viena no mājinieku stūra sitieniem 33. minūtē viesi noorganizēja bīstamu pretuzbrukumu, kurā Ante Budimirs ar galvu raidīja bumbu mazliet garām vārtiem. Puslaika izskaņā labās pozīcijās centrējumiem nonāca Eduards Dašķevičs un Jānis Ikaunieks, tomēr viņu raidītās bumbas mērķi nesasniedza.

Otrā puslaika ievadā bīstamas epizodes pie komandu vārtiem neradās. Ar neprecīzu tālsitienu atzīmējās Andrejs Cigaņiks, bet Savaļnieks, ieguvis bumbu soda laukumā, neatrada veidu tās nogādāšanai vārtu priekšā. Ozols spēlē pēc ilgāka pārtraukuma iesaistījās 65. minūtē, neļaujot bumbai viltīgi ielidot vārtu devītniekā, bet 71. minūtē viņš lieliskā lēcienā tvēra bumbu pēc bīstama raidījuma no soda laukuma robežas.

Mača 78. minūtē mājiniekiem iespēja pavērās pēc Dašķeviča individuālās spēles, tomēr Alvja Jaunzema piespēle soda laukumā adresātu nesasniedza. Neilgi pēc tam cīņā Roberta Uldriķa vietā iesaistījās Raimonds Krollis, bet nedaudz vēlāk laukumā devās arī Raivis Andris Jurkovskis un Dmitrijs Zelenkovs, kuram tā bija debija valstsvienībā. Mača kompensācijas laikā izgājienā Ozola sargāto vārtu stabu norībināja Mario Pašaličs, bet laukuma saimnieki noorganizēja vēl vienu stūra sitienu, pēc kura vārtu apdraudēšana gan izpalika.

Astoņās turnīra spēlēs Latvijas izlase iekrāja trīs punktus un ierindojās savas apakšgrupās pēdējā jeb piektajā vietā. Horvātija, kas nesenākajā Pasaules kausa finālturnīrā ierindojās trešajā vietā, bet vēl pirms četriem gadiem izcīnīja sudraba medaļas, tagad pakāpusies uz otro vietu un turpina cīņu par vietu finālturnīrā.

Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē septembrī Rijekā laukuma saimnieki bija pārāki ar 5:0. Iepriekš tās savā starpā bija tikušās vienīgi 2012. gada Eiropas čempionāta atlasē, kad savā laukumā horvāti uzvarēja ar 2:0, bet Rīgā svinēja panākumu ar 3:0.

Latvijas izlase gadu noslēgs ar pārbaudes spēli Varšavā pret Poliju, kas gaidāma jau 21. novembrī.