Noslēdzošajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmās kārtas turnīra spēlē Latvijas U-19 jauniešu izlase otrdien Rīgā ar rezultātu 8:0 (5:0) sagrāva Gibraltāru un ceturto reizi vēsturē sasniedza Elites kārtu.

Lai savā apakšgrupā ieņemtu otro vietu un kvalificētos Elites kārtai, Latvijas izlasei šajā mačā bija nepieciešama uzvara, bija jācer uz Ungārijas zaudējumu Norvēģijai paralēlajā spēlē, kā arī šo abu rezultātu iespaidā bija jāpanāk labāka gūto un zaudēto vārtu starpība attiecībā pret ungāriem.

Savu uzdevuma pusi Latvijas izlase pildīt sāka lieliski, jau otrajā minūtē izvirzoties vadībā, kad Rodrigo Gauča piespēlēto bumbu vārtos meistarīgi pārvirzīja Kristaps Grabovskis. Četras minūtes vēlāk rezultāts kļuva 2:0, un šoreiz pēc veiksmīga bumbas rikošeta precīzs bija Bočs, bet 22. minūtē pēc Grabovska izpildīta soda sitiena bumba, nevienu neskārusi, vēlreiz atrada ceļu vārtos. Grabovskis spēles 31. minūtē guva arī savus trešos vārtus, pārtverot vārtsarga piespēli un panākot jau 4:0.

Piecas minūtes pirms došanās atpūtā piecu vārtu handikapu pēc nepiekāpīgas cīņas mājiniekiem deva komandas kapteinis Ivans Patrikejevs, bet otrā puslaika sākumā viņš realizēja 11 metru soda sitienu, kas tika piešķirts par pārkāpumu pret Boču. Septītos vārtus 64. minūtē ar galvu guva laukumā uz maiņu nākušais Emīls Evelons, bet 74. minūtē pēc skaistas saspēles ceturto reizi šajā mačā izcēlās Grabovskis.

Paralēlajā spēlē Ungārija ar 1:2 zaudēja Norvēģijai, kas nozīmēja, ka Latvijas izlase ierindojās apakšgrupas otrajā pozīcijā un tika pie kārotās ceļazīmes.

Latvijas izlases sākumsastāvā pirms šīs spēles tika veiktas četras izmaiņas. Visus trīs mačus no pirmās minūtes turnīrā uzsāka Dāvis Viljams Veisbuks, Ivans Smirnovs, Ivans Patrikejevs, Linards Liepiņš, Milāns Tihonovičs, Kevins Cēsnieks un Bočs.

Pirmās kārtas mačos trešdien Latvija cīnījās neizšķirti 1:1 ar Ungāriju, bet Norvēģija ar 10:0 sagrāva Gibraltāru. Sestdien Latvija ar 0:3 zaudēja Norvēģijai, bet Ungārijas un Gibraltāra tikšanās reizē pirmā bija pārāka ar 6:0.

Elites kārtu, kas notiks nākamā gada pavasarī, sasniegs 13 apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī vēl viena no trešo pozīciju īpašniecēm ar labākajiem rezultātiem pret savas grupas pirmajām divām komandām. Finālturnīrs nākamā gada jūlijā notiks Ziemeļīrijā.

Latvijas izlases sastāvā bija pulcēti spēlētāji no deviņiem pašmāju klubiem, Itālijas, Austrijas un Slovēnijas.

Arī iepriekšējā sasaukuma Latvijas U-19 izlase kvalificējās Elites kārtai, kur trīs mačos tika pie viena punkta.