Nākamā gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas sacensību priekšpēdējā spēlē Latvijas nacionālā izlase svētdien neizmantoja vairākas labas vārtu gūšanas iespējas un pretinieku laukumā ar 0:4 (0:0) piekāpās Turcijai, trīs no vārtiem ielaižot spēles pašās beigās.

Pēc diskvalifikācijas izciešanas sākumsastāvā atgriezās komandas kapteinis Kristers Tobers, kuram blakus vidējā līnijā vietu saglabāja Aleksejs Saveļjevs. Tāpat vietu starta vienpadsmitniekā saglabāja Eduards Dašķevičs, bet aizsardzības centrā pēc Mārča Oša noraidījuma iepriekšējā mačā līdzās Danielam Balodim spēlēja Kaspars Dubra.

Spēle sākās ar Turcijas izlases teritoriālo pārsvaru, tomēr Latvijas komanda izcēlās ar precīzām darbībām aizsardzībā un asumu pretuzbrukumu mēģinājumos, kur sestajā minūtē tuvu labai iespējai bija Jānis Ikaunieks. Mazliet vēlāk sevi lieliski vairākās epizodēs apliecināja Dašķevičs, bet pēc stūra sitiena neprecīzi ar galvu sita Tobers.

Mača 21. minūtē bumba nonāca Roberta Ozola sargātajos vārtos, tomēr ilgā VAR pārbaudē tika fiksēts aizmugures stāvoklis. Pēcāk vairākās epizodēs uzdevumu augstumos bija jābūt Ozolam, laukuma saimnieku uzbrukumiem puslaika otrajā pusē paliekot apjomīgākiem. Vairākos bīstamos uzbrukumos mājinieku centrējumi tika bloķēti, bet 35. minūtē draudīgs sitiens lidoja mazliet virs pārliktņa. Minūti vēlāk pēc stūra sitiena tas pats pārliktnis jau bija Latvijas izlases glābējs.

Lielo mājinieku spiedienu Latvijas izlase spēja izturēt, bet otro puslaiku tā uzsāka ar spēlētāju maiņu, kad Saveļjevu nomainīja Eduards Emsis. Īsā laikā mūsu futbolisti izpelnījās trīs dzeltenās kartītes, tomēr prata sāncenšu uzbrukumus apslāpēt un vairākas reizes nogādāt bumbu Turcijas komandas soda laukumā. Situācija mainījās 58. minūtē, kad ar lielisku un spēcīgu sitienu izcēlās Junuss Agins, no gaisa raidot bumbu Ozola sargātajos vārtos un izvirzot vadībā Turcijas izlasi. Uzreiz pēc tam spēlē iesaistījās Raimonds Krollis, nomainot Dašķeviču.

Tieši Krollim 61. minūtē bija lieliska iespēja apdraudēt vārtus, tomēr sitiens ar kreiso kāju uzbrucējam neizdevās. Sekojušajā stūra sitienā ar galvu bīstami sita Jānis Ikaunieks, un turkus šeit glāba tikai veiksmīga spēle uz vārtu līnijas. Šī epizode laukumā radīja pamatīgu emociju vilni un vairākas dzeltenās kartītes, bet Daniels Balodis tika pie pārsista deguna. Latvijas izlase spēja izveidot jūtamu spiedienu uz mājinieku soda laukumu, un vienā no epizodēm turku vārtsargs savu komandu glāba pēc Roberts Uldriķa sitiena.

Mača 75. minūtē Uldriķa vietā cīņā iesaistījās Marko Regža, un uzreiz pēc tam vēl vienā jaudīgā Latvijas izlases uzbrukumā pēc Roberta Savaļnieka lieliska centrējuma Ikaunieks ar galvu trieca bumbu pret pārliktni. Mūsu komandas centieni atspēlēties tika atspēkoti 84. minūtē, kad nepiesegts soda laukumā palika Dženks Tosuns, gūstot savas komandas otros vārtus.

Spēles izskaņā Alvi Jaunzemu laukumā nomainīja Dāvis Ikaunieks, bet Turcijas izlase 88. minūtē uzvaru vēl vairāk nostiprināja, kad meistarīgu ātro pretuzbrukumu noslēdza Kerems Akturkoglu. Kompensācijas laikā rupju kļūdu ar bumbu pieļāva Balodis, kas ļāva Tosunam gūt savus otros vārtus.

Pirms tam ceturtdien Latvijas izlase Rīgā ar 2:0 uzvarēja Armēniju un izcīnīja savus pirmos punktus turnīrā, bet Turcija todien ar 1:0 viesos pārspēja horvātus un izvirzījās apakšgrupas līderos. Jūnijā Rīgā šo komandu tikšanās reizē Latvijas izlase divreiz atspēlējās, tomēr dramatiskā spēles izskaņā bija spiesta samierināties ar zaudējumu 2:3.

Abas komandas savā starpā tikās arī 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, kad Turcijā tika fiksēts neizšķirts 3:3, bet Rīgā piedzīvots zaudējums ar 1:2. Neizšķirti 1:1 noslēdzās abu izlašu savstarpējās cīņas 2016. gada Eiropas čempionāta atlasē, bet vēl pirms tam 2013. gadā pārbaudes spēlē tika fiksēts vēl viens neizšķirts – 3:3. Ceļā uz 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīru Latvijas izlase pārspēja Turciju savā laukumā ar 1:0 un izbraukumā panāca neizšķirtu 2:2.

Cikla noslēdzošajā spēlē mūsu komanda 18. novembrī "Skonto" stadionā uzņems Horvātiju.

Pašlaik D apakšgrupā Turcija ir līdere ar 16 punktiem septiņās spēlēs, Velsa un Horvātija seko ar desmit punktiem sešos mačos, Armēnijai ir septiņi punkti sešās spēles, bet Latvijai septiņās cīņās ir trīs punkti.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.