Latvijas nacionālā izlase ceturtdien izcīnīja savu pirmo uzvaru 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, "Skonto" stadionā ar 2:0 (1:0) pārspējot Armēniju.

Pirmoreiz karjerā Latvijas izlases sākumsastāvā devās Eduards Dašķevičs, līdzās Eduardam Emsim laukuma centrā darbojās Aleksejs Saveļjevs, bet centra aizsargu pāri veidoja Mārcis Ošs un Daniels Balodis. Diskvalifikācijas dēļ šī spēle bija jāizlaiž Latvijas izlases kapteinim Kristeram Toberam. Savainotam esot arī Antonijam Černomordijam, kapteiņa pienākumus šoreiz uzņēmās Jānis Ikaunieks.

Latvijas izlase spēli sāka ar bumbas kontroli un aktīvu presingu. Vairākās situācijās uzmanības centrā bija Dašķevičs, kura sitiens no labas pozīcijas tika bloķēts, kamēr otrā laukuma galā pēc Baloža zaudētās cīņas par bumbu lielisks izgājienā no vārtiem bija Roberts Ozols. Puslaika vidū bumbas kontrole bija pārgājusi Armēnijas izlases pusē, un 27. minūtē no lieliskas pozīcijas garām vārtiem sita Tigrans Barsegjans. Mirkli pirms tam pēc stūra sitiena iespēja pavērās Balodim, taču acīgi bija pretinieku aizsargi.

Mača 31. minūtē no distances labs sitiens izdevās Saveļjevam, liekot savu meistarību demonstrēt viesu vārtsargam Ogņenam Čančarevičam. Vadību Latvijas izlase ieguva pēc lieliska uzbrukuma 39. minūtē, kad Dašķeviča piespēli uz malu, Alvja Jaunzema centrējumu un Roberta Uldriķa viltību vārtu guvumā pārvērta Ikaunieks.

Jau pirmajā otrā puslaika uzbrukumā pretinieku vārtus apdraudēja Jaunzems, bet nedaudz vēlāk pēc pretinieku kļūdas iespēja izcelties bija arī Dašķevičam. Situācija strauji mainījās 53. minūtē, kad par pārkāpumu uz soda laukuma robežas otro dzelteno kartīti saņēma Ošs, mājiniekiem paliekot mazākumā. Sekojušo sitienu atvairīja Ozols, bet laukumā devās Kaspars Dubra, nomainot Dašķeviču.

Latvijas izlase spēja izturēt vairākus pretinieku ofensīvas viļņus un 68. minūtē spēja pārsvaru dubultot, kad pēc stūra sitiena un cīņas par bumbu savus pirmos vārtus valstsvienībā guva Balodis. Tuvu vārtiem mājinieki bija arī pēc stūra sitiena 75. minūtē, bet sāncenši līdz mača izskaņai bija tikuši līdz diviem neprecīziem sitieniem pa mērķi.

Spēles beigās laukumā devās Marko Regža, Vladislavs Sorokins un Dāvis Ikaunieks, nomainot attiecīgi Uldriķi, Robertu Savaļnieku un Jaunzemu, bet 86. minūtē savu reakciju nācās demonstrēt Ozolam, atvairot bīstamu raidījumu no soda laukuma robežas. Uzvaru atlikušajā laikā mājinieki nosargāja pārliecinoši.

Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē jūnijā Erevānā pārāki ar 2:1 bija mājinieki, uzvaras vārtus gūstot spēles kompensācijas laikā. Tāpat armēņi iepriekš bija iekrājuši uzvaru Velsā (4:2) un neizšķirtu Turcijā (1:1).

Svētdien mūsu komanda viesosies Turcijā, bet cikla noslēdzošajā spēlē 18. novembrī "Skonto" stadionā uzņems Horvātiju.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.