Šovasar Latvija pirmo reizi tika pārstāvēta "Unity Euro Cup" turnīrā bēgļiem un amatieriem, lai uzsvērtu sporta nozīmīgo lomu iekļaujošas sabiedrības veidošanā.

Futbols saliedē cilvēkus. Artjomam, Oļeham un Dmitro no Ukrainas futbols bija atspēriena punkts, kas palīdzēja iedzīvoties un atgūt normālu dzīvi Latvijā. Pirms viņi bija spiesti pamest savas dzimtās pilsētas Ukrainā pēc Krievijas iebrukuma 2022. gadā, visi trīs spēlēja futbolu. Pēc ierašanās Rīgā viņi devās uz futbola klubiem, lai tajos iestātos un iepazītos ar vietējiem iedzīvotājiem Latvijā un atgūtos no stresa un izaicinājumiem, kas saistīti ar aizbraukšanu no dzimtenes un iedzīvošanos jaunā valstī.

"Tas, ka es atkal sāku spēlēt futbolu, bija papildu dzinējspēks, lai atkal justos normāli, lai sajustu, ka dzīvoju normālu dzīvi," skaidro Dmitro.

Šogad Latvija pirmo reizi piedalījās "Unity Euro Cup" – futbola turnīrā, ko organizē UNHCR, ANO Bēgļu aģentūra kopā ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA), un kurā piedalās bēgļu un vietējo iedzīvotāju komandas no visas Eiropas. "Unity Euro Cup" tika uzsākts 2021. gadā kā iniciatīva, lai uzsvērtu futbola lomu bēgļu un uzņemošo kopienu tuvināšanā un integrācijas un iekļaušanas gara veicināšanā.

Jūnijā 15 komandas no Eiropas valstīm pulcējās turnīrā, kas šogad notika Frankfurtē, Vācijā. Latvijas Futbola federācijas (LFF) un "Playoff Arena" vadītās Latvijas izlases sastāvā bija gan bēgļu izcelsmes spēlētāji, gan trīs vietējie iedzīvotāji - gan sievietes, gan vīrieši.

""Unity Euro Cup" ir lieliska iespēja un turnīrs, lai palīdzētu bēgļiem iekļauties sabiedrībā," saka Alise Pētersone, (LFF) futbola sociālās atbildības speciāliste.

Iknedēļas treniņu laikā spēlētāji un viņu ģimenes ieguva jaunus draugus, un daži spēlētāji arī atrada brīvprātīgā darba iespējas ar futbola klubu palīdzību. Turklāt treniņu nodarbības ļāva bēgļu spēlētājiem uzlabot latviešu valodas zināšanas un iegūt iespēju pārstāvēt savas mītnes valsti.

"Pat piedalīties čempionātā ir liels gods, īpaši pārstāvēt valsti, kas tevi uzņēma," skaidro Artjoms. "Tas liek man vēlēties to pārstāvēt pēc iespējas labāk, lai pierādītu, ka esmu dotās iespējas cienīgs."