Pirmajā 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla izbraukuma spēlē Latvijas U-21 izlase otrdien izbraukumā ar rezultātu 0:7 (0:2) piedzīvoja sagrāvi pret Norvēģiju.

Pēc iepriekšējās spēles piektdien Slokā pret Itāliju mūsu komandas sākumsastāvā notika divas izmaiņas, Artūram Ostapenko un Bruno Melnim nomainot Lūkasu Vapni un Kristiānu Kaušeli.

Pirmajā puslaikā lieliska vārtu gūšanas iespēja pavērās Valerijam Lizunovam, kura ar galvu raidīto bumbu tomēr atsita pretinieku vārtsargs, bet laukuma saimnieki rezultātu atklāja 12. minūtē, kad Jāni Beku pārspēja Kristians Ārnstads. Īpaši liels teritoriālais pārsvars norvēģiem piederēja pirmā puslaika beigu daļā, kas kompensācijas laikā komandai atnesa otros vārtus. Arī šoreiz precīzs bija Ārnstads, kamēr Bekam pietrūka pavisam maz, lai šo bumbu tomēr atvairītu.

Lai arī otro puslaiku, kura sākumā cīņā iesaistījās Vapne un Kaušelis, Latvijas izlase sāka ar vairākiem uzbrukumiem, pārsvaru 52. minūtē nostiprināja Norvēģija, kad pēc Alekseja Kudeļkina pārkāpuma nozīmēto 11 metru soda sitienu realizēja Ārnstads, gūstot savus trešos vārtus. Vēl pēc desmit minūtēm pirmais pie bumbas, kas atsitās pret vārtus stabu, bija Oskars Bobs, panākot 4:0, bet mirkli pirms laukumā bija devušies Rūdolfs Reingolcs un Artjoms Puzirevskis.

Mača 67. minūtē pēc individuālā reida Beku uz pretkustību noķēra Andrēass Šelderups, kam sekoja Kaspara Anmaņa došanās laukumā. Pēc skaistas izspēles 83. minūtē 6:0 panāca Tubīass Fjells Gulliksens, bet pamatlaika pēdējā minūtē no tuvas distances izcēlās arī Džoels Mugiša.

Pirms tam turnīrā Latvijas izlase bija aizvadījusi divas mājas spēles, iekrājot četrus punktus – 2:0 pret Sanmarīno un 0:0 pret Itāliju. Tikmēr norvēģi iepriekš turnīru sāka ar 7:0 uzvaru viesos pret Sanmarīno.

Oktobrī Latvijas valstsvienību gaida mājas spēles pret Īriju un Turciju, kas noslēgs sacensību pirmo apli.

Katras grupas uzvarētāji un trīs labākās otro vietu īpašnieces kvalificēsies finālturnīram, bet pārējās sešas otro vietu ieguvējas piedalīsies Play-off kārtā.

Aleksandrs Basovs sastāvā šoreiz bija iekļāvis desmit vietējo klubu pārstāvjus un vienu futbolistu no Itālijas. Izlases rīcībā atgriezās iepriekš uz nacionālo valstsvienību izsauktie vārtsargs Jānis Beks un pussargs Deniss Meļņiks, kā arī Aleksejs Kudeļkins, Danila Patijčuks un Valerijs Lizunovs. Pirmoreiz uz U-21 izlasi bija izsaukts Andris Deklavs un Roberts Meļķis, bet ārpus komandas šoreiz bija Kārlis Vilnis, Mikus Vasiļevskis, Maksims Fjodorovs un Kristofers Rēķis. Dario Šits neilgi pirms šīm spēlēm guva savainojumu, kas viņam liegs spēlēt ilgāku laiku.