Saņemot pašmāju līdzjutēju un futbola sekotāju jautājumus par lielo Velsas futbola fanu skaitu abu izlašu savstarpējā spēlē "Skonto" stadiona tribīnēs, Latvijas Futbola federācija (LFF) vēlas skaidrot ierasto praksi nacionālās izlases spēļu biļešu tirdzniecībā un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prasības šī procesa organizēšanā.

Katrā nacionālo izlašu mājas spēlē rīkotājiem (šajā gadījumā LFF) ir jāgarantē viesu komandai atsevišķi nodalīts fanu sektors konkrētā proporcijā no attiecīgā stadiona ietilpības. Velsas izlases puse iegādājās visas sev garantētās sēdvietas (kopskaitā 900).

Papildus tam katrā nacionālo izlašu mājas spēlē rīkotājiem ir jāgarantē viesu komandai pirmās kategorijas biļetes konkrētā proporcijā no stadiona ietilpības. Velsas izlases puse iegādājās visas sev pieejamās sēdvietas (kopskaitā 340).

Gādājot par vietējo līdzjutēju iespējām netraucēti iegādāties biļetes uz šo un citām Latvijas nacionālās izlases mājas spēlēm, LFF organizēja vairākus biļešu tirdzniecības posmus ar īpašiem nosacījumiem un atlaidēm. To vidū bija gan vairāki posmi ar biļešu abonementu iegādi (pārdoti 392), tai skaitā slēgti, gan individuālo spēļu biļešu pārdošanas etapi, tai skaitā līdzjutējiem, kuri ir pierakstījušies LFF e-pasta apkārtraksta saņemšanai, LFF fanu grupām un LFF biedriem (klubiem, sporta skolām). Tikai pats pēdējais biļešu pārdošanas etaps bija publiskā tirdzniecība ar brīvpieejas iegādi, un tādā augsti pieprasītās spēlēs mēdz darboties princips "kas pirmais brauc, tas pirmais maļ".

Šajā solī ar īpašu aktivitāti izcēlās Velsas izlases līdzjutēji, iegādājoties daļu no brīvpieejas biļetēm. Kā liecina sociālajos tīklos konstatētais un stadiona pieguļošajā teritorijā fiksētais, arī daļa pašmāju līdzjutēju bija naski biļešu pārpārdošanā Velsas izlases faniem. Tāpat ir pamats aizdomām par organizētu iegādāto biļešu pārpārdošanu Velsas līdzjutējiem.

LFF izsaka nožēlu, ka daļa pašmāju līdzjutēju šajā spēlē pieredzi "Skonto" stadiona tribīnēs līdzjušanas un spēles vērošanas ziņā nevar nosaukt par labu. Velsas izlases fani ir daļa no unikālas futbola baudīšanas kultūras, kas to nepieredzējušiem futbola skatītājiem var šķist kā traucēklis, tomēr svarīgāka par visu allaž ir mūsu pašu attieksme. Ja mums rūp mūsu sienas, mūsu cietoksnis, tad to arī jāpadara par cietoksni, izmantojot iespējas pie biļetēm tikt laicīgi un nemeklējot šādas vieglas peļņas iespējas.

Drīzumā LFF organizēs tikšanos ar fanu kopienu līderiem, lai izrunātu esošo situāciju un pieredzi, kā arī nākotnē uzlabotu dažādus procesus, kas ļautu turpināt attīstīt izlases fanu kustību.

LFF ir pateicīga pašmāju līdzjutējiem par stadionā radīto atmosfēru, kurā Latvijas izlasei veltītais atbalsts bija nepārprotams un nebija ne ar ko sajaucams! Jūs esat labākie!