Uzsākot 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otro apli, Latvijas nacionālā izlase pirmdien "Skonto" stadionā ar rezultātu 0:2 (0:1) zaudēja Velsai. Spēli, kurā Latvijas futbolisti asā cīņā izpelnījās sešas dzeltenās kartītes, klātienē vēroja 6464 skatītāju.

Latvijas izlases sākumsastāvā šoreiz tika sūtīts Raimonds Krollis, bet Andrejs Cigaņiks tika izmantots kreisā malējā aizsarga pozīcijā. Pie vietas vārtos pirmoreiz šogad tika Roberts Ozols, bet Kaspars Dubra aizvadīja savu 60. spēli Latvijas izlasē.

Pirmajās minūtēs Velsas futbolisti tika pie diviem sitieniem pa vārtiem no labām pozīcijām, tomēr bumba allaž lidoja mērķim pāri. Desmitajā minūtē spēlē pirmoreiz bija jāiesaistās arī Ozolam. Pateicoties pacietīgai spēlei aizsardzībā, Latvijas izlase pretinieku starta ofensīvu izturēja, prata vairākas reizes pieturēties pie bumbas un laukumā panāca agresīvu spēka spēli.

Mača 25. minūtē elegantā lēcienā pārliecinoši vārtos darbojās Ozols, bet 27. minūtē uz Latvijas izlases vārtiem pēc Dubras cīņas par bumbu tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To pārliecinoši realizēja Velsas komandas kapteinis Ārons Remzijs, izvirzot savu komandu vadībā. Pēc šīs epizodes Latvijas izlases pretspēle pasliktinājās, komandas sniegumā iezogoties lielākam kļūdu īpatsvaram.

Puslaika beigās laukuma saimnieki spēles garšu atkal bija atgriezuši, un 41. minūtē lieliska iespēja pavērās Jānim Ikauniekam, kura ar galvu raidīto bumbu atsita Denijs Vords. Sekojušajā stūra sitienā tuvu bīstamam sitienam bija Krollis. Arī puslaika pēdējā minūtē pēc Ikaunieka un Roberta Uldriķa pieskārieniem Krollim pietrūka pavisam maz, lai raidītu bumbu vārtos.

Otrā puslaika ievadā Latvijas valstsvienība turpināja aktīvo spēli ar bumbu, bet 53. minūtē sava komanda atkal bija jāglābj Ozolam. Mājiniekiem bīstamu epizožu radīšanai pietrūka precizitātes uzbrukumu noslēdzošajās darbībās, bet 58. minūtē pēc ilgāka klusēšanas laimi no distances izmēģināja Krollis.

Mača 67. minūtē pēc rupjas un neveiksmīgas Ikaunieka spēles ilgā VAR pārbaudē Latvijas komandas pussargam tomēr tika piešķirta vien dzeltenā kartīte, bet 75. minūtē soda laukuma vidū bīstamā pozīcijā līdz bumbai neaizsniedzās Kristers Tober, bet 82. minūtē savā vietā izgājienā bija Ozols.

Spēles 85. minūtē cīņā iesaistījās Marko Regža un Eduards Dašķevičs, bet vēl pēc brīža no soda laukuma robežas mazliet gar vārtiem sita Ikaunieks. Kompensācijas laikā pie Velsas komandas vārtiem tika radīti spriedzes pārbagāti mirkļi, tomēr augļus tie nenesa. Sestajā kompensācijas laika minūtē Deivids Brūkss noslēdza pretuzbrukumu un garantēja savas komandas uzvaru.

Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē Kārdifā pārāki ar 1:0 bija laukuma saimnieki.

Velsas izlase ir spēlējusi pēdējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros, 2016. gadā sasniedzot pusfinālu, kā arī pērnajā Pasaules kausa finālturnīrā. Abas izlases iepriekš satikušās pārbaudes spēlē Rīgā 2004. gadā, kad viesi bija pārāki ar 2:0.

Pēc piecām spēļu kārtām Velsas futbolistu kontā ir septiņi punkti, bet Latvijas izlase pie punktiem nav tikusi.

Oktobrī Latvijas izlasi gaida mājas spēle pret Armēniju un izbraukuma mačs Turcijā.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Kā ziņots, savainojumu dēļ šoreiz komandai nevarēja palīdzēt divi sākumsastāva spēlētāji Vladislavs Gutkovskis un Raivis Andris Jurkovskis. Kandidātu sarakstā atgriezās K. Dubra un vārtsargs Krišjānis Zviedris, bet pirmo reizi uz izlasi bija uzaicināti aizsargi Kirils Iļjins un Dāvis Dāvids Sprūds.