Latvijas nacionālā izlase piektdien Rijekā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā ar rezultātu 0:5 (0:3) zaudēja iepriekšējā Pasaules kausa bronzas medaļu ieguvējai Horvātijai.

Latvijas izlases sākumsastāvā šajā spēlē atgriezās Kaspars Dubra, kuram tas bija pirmais mačs valstsvienībā šogad, kā arī Antonijs Černomordijs un Jānis Ikaunieks, kuri divas iepriekšējās spēles izlaida. Pēc diskvalifikācijas izciešanas atpakaļ ierindā bija Eduards Emsis, bet aizsardzības kreisajā malā Raivi Andri Jurkovski aizstāja Vladislavs Sorokins.

Jau spēles trešajā minūtē Latvijas izlase nonāca iedzinējos, kad ar tālu, spēcīgu un ļoti precīzu soda sitienu izcēlās Bruno Petkovičs. Lielo mājinieku spiedienu Latvijas komandai uz brīdi izdevās apslāpēt, izveidojot arī bīstamu saspēli ar J. Ikaunieku priekšgalā, tomēr 13. minūtē mājinieki pārsvaru dubultoja, kad pēc cīņas pie Nila Toma Puriņa sargātajiem vārtiem acīgākais bija Luka Ivanušecs.

Mača 29. minūtē lielisks pretuzbrukums izdevās Robertam Uldriķim, kurš eleganti apspēlēja pretinieku un izgāja pret Dominika Livakoviča sargātajiem vārtiem. Pārāks šajā duelī tomēr bija horvātu vārtsargs, tiekot arī pie atlekušās bumbas. Puslaika beigās Latvijas izlasei izdevās spēles ritējumu izlīdzināt un uzlabot bumbas kontroli, tiekot pie vairākiem bīstamiem centrējumiem. Par spīti tam puslaika pašās beigās horvāti guva arī trešos vārtus, kad pēc vairākām meistarīgām individuālajām darbībām otro reizi izcēlās Petkovičs.

Otrā puslaika pirmajās minūtēs Puriņa vārtu pārliktni pēc lieliska mūsu vārtsarga glābiņa satricināja Luka Modričs, bet 56. minūtē savainojuma dēļ laukums bija jāpamet Robertam Savaļniekam, kura vietā cīņā iesaistījās Raimonds Krollis. Tādējādi Latvijas izlasē notika būtiska taktiskā pārkārtošanās, un jau vienā no pirmajiem uzbrukumiem ar galvu bīstami sita Krollis. Mača 64. minūtē lieliskā pozīcijā tika izvirzīts J. Ikaunieks, kura sitienu ar kreiso kāju izgājienā atvairīja Livakovičs.

Mača 68. minūtē pēc centrējuma no soda sitiena brīvs vārtu priekšā palika Andrejs Kramaričs, gūstot savas komandas ceturtos vārtus. Vēl pēc astoņām minūtēm J. Ikaunieku laukumā nomainīja Eduards Dašķevičs, bet minūti vēlāk pārliecinoši ar Latvijas izlases aizsardzību galā tika Mario Pašaličs, spēcīgi raidot bumbu vārtu tālajā stūrī.

Spēles izskaņā ar akrobātisku sitienu pāri sev izcēlās Uldriķis, raidot bumbu vārtiem pāri, bet laukumā uz maiņu tika sūtīti Aleksejs Saveļjevs un Dāvis Ikaunieks, kurš atzīmējās ar bīstamu sitienu no distances.

Abas izlases iepriekš savā starpā bija tikušās vienīgi 2012. gada Eiropas čempionāta atlasē, kad Horvātijā mājinieki bija pārāki ar 2:0, bet Rīgā svinēja uzvaru ar 3:0. Pirmajā no tām laukumā devās divi no horvātu pašreizējā sasaukuma spēlētājiem – Luka Modričs un Ivans Perišičs.

Ar šo spēli Latvijas izlase noslēdza sacensību pirmo apli. Pirms tam komanda turnīrā piedzīvoja trīs minimālus zaudējumus – 0:1 Velsā, 2:3 mājās pret Turciju un 1:2 Armēnijā. Tikmēr horvātiem šis bija sacensību trešais mačs, kas sekoja pēc 1:1 neizšķirta mājās pret Velsu un 2:0 panākuma Turcijā.

Jau pirmdien Latvijas izlase turnīra nākamajā spēlē “Skonto” stadionā tiksies ar Velsu. Biļetes uz šo spēli pārdošanā vairs nav pieejamas.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Kā ziņots, savainojumu dēļ šoreiz komandai nevar palīdzēt divi sākumsastāva spēlētāji Vladislavs Gutkovskis un Raivis Andris Jurkovskis. Kandidātu sarakstā atgriezušies aizsargs Kaspars Dubra un vārtsargs Krišjānis Zviedris, bet pirmo reizi uz izlasi uzaicināti aizsargi Kirils Iļjins un Dāvis Dāvids Sprūds.