Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļas piedāvātie skaidrojumi par saistošām epizodēm "Optibet" Virslīgas čempionāta jūlija spēlēs.

1 | Tiesnesis pareizi apstādināja spēli un parādīja dzelteno kartīti FK "Auda" komandas spēlētājam ar Nr. 10. Viņš bezatbildīgi, neizmantojot pārmērīgu spēku, iesaistījās divcīņā ar vārtsargu, tomēr pēdējā brīdī izvairījās no spēcīgas sadursmes.

2 | Pēc sitiena pa vārtiem bumba trāpa pa Jelgavas komandas aizsarga roku. Tiesnesis nepareizi ļāva spēlei turpināties, jo bumbas un rokas kontakta brīdī roka ir izstiepta prom no ķermeņa un padara ķermeni lielāku. Pareizs lēmums būtu nozīmēt 11 metru soda sitienu par spēli ar roku.

3 | Grūta situācija tiesnesim, jo aizsargs izdara kustību ar roku prom no ķermeņa, un pēc spēcīga sitiena pa vārtiem var likties, ka bumba trāpīja tieši pa elkoni. Šādā gadījumā 11 metru soda sitiens būtu nozīmēts pareizi. Tomēr pareizs lēmums šajā situācijā būtu ļaut spēlei turpināties, jo bumba trāpa pa Tukuma komandas aizsarga ķermeni.

Spēles ar roku kontekstā ir svarīgi uzsvērt, ka līdz 31. jūlijam visās situācijās, kad pēc sitiena pa vārtiem sekoja aizsarga spēle ar roku un tika nozīmēts 11 metru soda sitiens (vai tiešais brīvsitiens, ja pārkāpums ir ārpus soda laukuma), aizsargam vajadzēja piešķirt dzelteno kartīti (vai otro dzelteno kartīti) par daudzsološa uzbrukuma pārtraukšanu. To tiesnesis minētajā situācijā arī izdarīja, jo uzskatīja, ka bumba trāpīja pa izstiepto rokas daļu (elkoni). Tomēr pēc UEFA vadlīnijām tiesnešiem, kuras pārņēmusi arī LFF Tiesnešu nodaļa, no 1. augusta spēle ar roku pēc sitiena pa vārtiem līdzīgos gadījumos vairs netiek sodīta ar dzelteno kartīti. Kāpēc šis lēmums tika pieņemts? Skaidrojam.

Kas ir uzskatāms par "Sitienu pa vārtiem"?

  • Lai varētu fiksēt sitienu pa vārtiem, bumbas virzienam ir jābūt skaidri redzamam vārtu robežās;
  • Sitiena pa vārtiem rezultātam ir jābūt vai nu glābtiem vārtiem no vārtsarga (vai cita aizsarga) vai uzbrūkošās komandas gūtiem vārtiem;
  • Par sitienu pa vārtiem nav uzskatāms sitiens, kas iet garām, augstu vai ko iepriekš ir pārtvēris cits spēlētājs;
  • Lielākajā daļā "Sitieni pa vārtiem" situācijās nav skaidrs, vai tie patiešām ir sitieni pa vārtiem (saskaņā ar iepriekšējo definīciju) vai nē;
  • Dzeltenās kartītes neatbilst citiem pārkāpumiem soda laukumā (klupināšana, uzkāpšana uz kājas, uzbrukums pretiniekam u. c.), kad dzeltenās kartītes netiek parādītas;
  • Lielākā daļa sodāmas spēles ar roku nav tīša spēle ar roku, bet gan tikai sekas, kas radušās roku "nedabiskas pozīcijas" dēļ;
  • Futbola pasaulē nesaprot un nepieņem disciplinārās sankcijas par netīšiem spēles ar roku pārkāpumiem;
  • Sekas ir pārāk bargas, ja pārkāpējs jau ir saņēmis brīdinājumu (11 metru soda sitiens + otrā dzeltenā kartīte / sarkanā kartīte / izslēgšana uz nākamo spēli).

Atsevišķos gadījumos pārkāpējs tomēr ir jābrīdina par spēles ar roku pārkāpumu, piemēram, ja:

  • Sitiens pa vārtiem tiek apturēts ar apzinātu (acīmredzami nesportisku) spēli ar roku;
  • Piespēle citam uzbrucējam ir acīmredzami novērsta un tādējādi apturēts daudzsološs uzbrukums.

4 | RFS aizsargs klupināja Liepājas komandas uzbrucēju savā soda laukumā. Tiesnesis nepareizi ļāva spēlei turpināties, nesaskatot pārkāpumu. VAR pareizi iejaucās, rekomendējot tiesnesim pārskatīt savu sākotnējo kļūdaino lēmumu. Tiesnesis pēc epizodes pārskatīšanas izmainīja savu lēmumu un pareizi nozīmēja 11 metru soda sitienu bez disciplinārām sankcijām pārkāpējam.

5 | Tiesneša asistents, atrodoties rekomendējamā pozīcijā, pieņēma pareizu lēmumu ļaut spēlei turpināties, nefiksējot aizmugures pārkāpumu. Situācija beidzās ar pareizi un skaisti gūtiem vārtiem.

6 | Tiesnesis pareizi apstādināja spēli pēc Daugavpils komandas spēlētāja pārkāpuma, tomēr nepareizi neparādīja viņam otro dzelteno kartīti. Pārkāpējs iesaistās cīņā ar pretinieku par bumbu bezatbildīgi, nedomājot par pretinieka drošību. Neraugoties uz to, pārkāpēja kāja kontakta brīdī nav pilnīgi iztaisnota. Šādās situācijās tiesnešiem ir ieteicams sodīt spēlētāju ar brīdinājumu tieši par bīstamo manieri, iesaistoties divcīņā, tā rīkojoties, lai aizsargātu spēlētāju veselību.

7 | Tiesnesis pareizi nozīmēja stūra sitienu nevis 11 metru soda sitienu par iespējamu aizsarga spēli ar roku. Aizvārtu kamera skaidri parāda, kā bumba trāpīja aizsarga krūtīs, pēc kā izgāja no spēles aiz vārtu līnijas.

8 | Pēc centrējuma soda laukumā bumba trāpa pa aizsarga ķermeni un pēc tam, pilnīgi izmainot trajektoriju, pa aizsarga roku. Tiesnesis pareizi ļāva spēlei turpināties un nenozīmēja 11 metru soda sitienu.

9 | Pēc centrējuma soda laukumā Liepājas komandas aizsargs Nr. 8 ar divām rokām aizkavēja FK "Metta" komandas uzbrucēja kustību pretī bumbai, liedzot viņam acīmredzamu iespēju gūt vārtus. Tiesnesis nepareizi ļāva spēlei turpināties. Pareizs lēmums šajā situācijā būtu nozīmēt  11 metru soda sitienu un parādīt sarkano kartīti Liepājas komandas spēlētājam par acīmredzamas vārtu gūšanas iespējas liegšanu, nemēģinot spēlēt bumbā.

10 | Uzreiz pēc centrējuma soda laukumā FK "Auda" komandas spēlētājs Nr. 33 ar augstu intensitāti un atklātām apavu radzēm ietriecās pretinieka kājas neaizsargātajā daļā virs potītes, tādējādi apdraudot pretinieka drošību un veselību. Pārkāpēja darbības ir uzskatāmas par nopietnu spēles noteikumu pārkāpumu, par ko spēlētājs jānoraida no laukuma ar sarkano kartīti. Tiesnesim laukumā ir ļoti grūti redzēt šādu pārkāpumu. Tomēr VAR rūpīgi pārbaudīja epizodi un pareizi iejaucās, rekomendējot tiesnesim pārskatīt savu sākotnējo kļūdaino lēmumu. Tiesnesis pēc epizodes pārskatīšanas izmainīja savu lēmumu un pareizi parādīja tiešo sarkano kartīti FK "Auda" spēlētājam.