Latvijas Jaunatnes futbola čempionātā (LJFČ) četrās vecuma grupās aizvadīts jau pirmais posms, un zināmi uzvarētāji sezonas pirmajai pusei. U-13 vecuma grupā sācies jau čempionāta otrais posms, kurā komandas sacenšas par konkrētām vietām. Piedāvājam apskatu par LJFČ komandu līdz šim iespēto.

U-18

Vecākajā vecuma grupā paredzēts aizvadīt divdesmit divas spēļu kārtas, un šobrīd komandas aizvadījušas pa 12 līdz 15 mačiem no divdesmit. Līderpozīcijās iekārtojies BFC "Daugavpils", kas 14 mačos piedzīvojis tikai vienu zaudējumu (1:2 pret tuvāko sekotāju FS "Metta"), iekrājot 35 punktus. Viņiem ar 31 punktu seko FS "Metta", kas 15 mačos četrreiz izbaudījis zaudējuma rūgtumu. Vēl par punktu mazāk ir JDFS "Alberts" rēķinā, kam 15 spēlēs desmit uzvaras un piecas neveiksmes. Bet vadošajam trijniekam "astē" sēž FK "Tukums 2000"/Tukuma SS (28) un FS "Jelgava" (25), kam ir vēl attiecīgi viena un divas spēles rezervē attiecībā pret abām vadošajām komandām no Rīgas.

Turnīra rezultatīvāko spēlētāju godā šobrīd iekārtojies Daniels Radzenieks no SK "Super Nova" akadēmijas. Viņš pretinieku vārtsargus sarūgtināja 12 reižu, palīdzot savai komandai iekārtoties 8. vietā.

U-18 Meistarības grupā sācies turnīra otrais aplis. "Valmiera FC"/VSS deviņos mačos iekrāja 24 punktus un ir līderpozīcijā, AFA "Olaine" seko ar 22 punktiem desmit spēlēs. Trijnieku noslēdz Skanstes SK (15 punkti). Turnīra rezultatīvāko spēlētāju saraksta augšgalā ir Oskars Stupelis no Valmieras. Viņam izdevies gūt 11 vārtus. Par vienu precīzu sitienu mazāk ir Latvijas U-17 izlases uzbrucējam Markam Pačepko no AFA "Olaine".

U-16

Otrajā vecākajā Elites grupā aizvadīts pirmais posms, un tajā diezgan pārliecinoši uzvarēja FS "Metta" jaunā maiņas, kas 14 mačos tika pie 35 punktiem, tuvāko sekotāju BFC "Daugavpils" apsteidzot par septiņiem punktiem. Vienīgo zaudējumu "mettieši" piedzīvoja tieši pret daugavpiliešiem (1:3). Spraiga cīņa izvērtās par trešo vietu. Gan Liepājas FS, gan "Riga FC Academy" iekrāja pa 26 punktiem, bet savstarpējo spēļu bilance labāka bija liepājniekiem (4:1 un 0:1), kā arī Kurzemes klubs tika pie labākas vārtu starpības.

Par turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva ukrainis Artjoms Harža no BFC "Daugavpils". Viņš ar rezultatīviem sitieniem izcēlās 12 reižu, gūdams trešdaļu no savas komandas vārtiem. "Mettietis" Rūdolfs Kļavinskis guva 11 vārtus. U-16 Elites grupas otrajā posmā komandas tiks sadalītas grupās pa četri: pirmais četrinieks spēlēs savā starpā, otrs - savā.

U-16 Meistarības grupā komandas sadalītas divās apakšgrupās. A grupā līderu trijnieks pēc desmit kārtām ir šāds: "Valmiera FC"/VSS/FK "Smiltene" 25 punkti, FA "Ventspils" 22, Dienvidkurzemes SS 12. B grupā aizvadītas jau 12 kārtas, un tur turnīra tabulas augšdaļa izskatās šādi: JDFS "Alberts" 28, FK "Jelgava-2" 26, Skanstes SK 24.

U-16 Attīstības austrumu grupā uzvarēja Augšdaugavas NSS (19 punkti). Interesanti, ka otrās vietas likteni un ceļazīmi uz turnīra izšķirošo stadiju nācās noteikt pēc papildus kritērijiem. Gan Rēzeknes NSS/Preiļu novada BJSS, gan Madonas BJSS iekrāja pa 14 punktiem, bet pēc papildus kritērijiem augstākā pozīcijā bija Rēzeknes/Preiļu komanda. Savukārt U-16 Attīstības centra grupā labākās bija SK "Super Nova" un RFS-2 komandas.

U-15

Arī U-15 vecuma Elites grupā pirmais posms jau aizvadīts, un cīņa par pirmo vietu bija ļoti spraiga. Rīgas Futbola skola 14 mačos iekrāja tikai par vienu punktu vairāk (29) nekā viņu tuvākais sekotājs FS "Jelgava" (28), trijnieku noslēdzot SK "Super Nova" (24). RFS komanda ņēma virsroku abās savstarpējās spēlēs ar jelgavniekiem, bet mačos pret citām komandām RFS zaudēja vairāk punktu nekā zemgalieši.

Arī šajā vecuma grupā rezultatīvākā spēlētāja gods pieder ukrainim Nazars Prudčenko no BFC "Daugavpils" komandas izcēlies ar deviņiem vārtiem jeb gandrīz pusi no visiem savas komandas gūtajiem vārtiem. Daugavpilieši ar 10 punktiem 14 mačos šajā vecuma grupā palika 7. vietā astoņu komandu konkurencē.

U-15 Elites grupas otrajā posmā piedalīsies pirmā posma 1.-6. vietas ieguvējas, savā starpā aizvadot vēl divu apļu turnīru, ņemot līdzi iepriekš iegūtos punktus. Šīs sešas komandas, kas vēl turpinās čempionātu, ir: RFS, FS "Jelgava", SK "Super Nova", "Valmiera FC"/VSS/FK "Smiltene", FS "Metta" un "Riga FC Academy".

U-15 Meistarības grupā komandas sacenšas divās apakšgrupās. A grupā pirmajās 14 kārtās izcēlās JDFS "Alberts" (32 punkti), Jūrmalas FS (29) un "Mārupes SC" (28), bet B grupā desmit kārtās vislabāk klājies "Jēkabpilij" (19), Skanstes SK (17) un RFS (15) komandām. Jēkabpilietis Roberts Mazais izceļas ar apskaužamu rezultativitāti - 12 vārtu desmit spēlēs jeb vairāk kā vārti vidēji spēlē.

U-15 Attīstības austrumu grupā bez konkurences spēlē Balvu Sporta skola - 12 uzvaras 12 mačos un 36 punkti. Viņiem ar 31 punktu seko Rēzeknes NSS/Ludzas NSS. Savukārt rietumu grupā dominē Kuldīgas NSS, kas tika pie 37 punktiem 15 spēlēs, un FS "Jelgava"/Jelgavas BJSS (33/14). Ar neprātīgu rezultativitāti - 30 vārti jeb divi vārti vidēji spēlē - turnīrā izceļas kuldīdznieks Miks Karlovičs, kurš spēlē arī pie gadu jaunākiem puišiem un par kuru lasīsit arī nākamās vecuma grupas aprakstā.

U-14

Arī U-14 vecuma Elites grupā pirmajā posmā vislabāk klājās Rīgas Futbola skolai - 34 punkti 14 mačos un piecu punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju FS "Metta". BFC "Daugavpils" (22 punkti) ieguva trešo vietu. Haralds Apšenieks palīdzēja RFS komandai ar desmit vārtu guvumiem. Elites grupas otrajā posmā piedalīsies pirmā posma labākais sešinieks, kurā bez jau pieminētajām komandām tika arī "Riga FC Academy" (19), JDFS "Alberts" (18) un Liepājas FS (17).

U-14 Meistarības grupā kārtīgi "bombardē" Georgijs Bombāns, kurš ar 23 precīziem sitieniem palīdzējis SK "Super Nova" komandai 14 mačos iekrāt 36 punktus un iztikt bez neviena zaudējuma. Viņa tempiem labi tur līdzi Mārtiņš Mikus Rozītis no FS "Jūrmala". Viņam 22 vārti, bet komandai otrā vieta un 31 punkts. Citā apakšgrupā pretiniekus "terorizē" Miks Karlovičs, kurš izcēlās ar 22 vārtiem 12 mačos. Viņa Kuldīgas NSS uzvarēja 11 spēles no 12 un ar 34 punktiem ir pārliecinoši līderi, tuvāko sekotāju FK "Auda" apsteidzot par 14 (!) punktiem. Būs interesanti pavērot, kā šie rezultatīvie spēlētāji izskatīsies turnīra otrajā posmā, kurā pretiniekos būs arī komandas, kas pirmajā posmā sacentās Elites grupā.

U-14 Attīstības austrumu grupā uzvarēja Gulbenes novada BJSS, kas nopelnīja 18 punktus astoņās spēlēs. Viņiem sekoja Augšdaugavas NSS ar 14 punktiem. U-14 Attīstības centra grupā pirmajā posmā 1. vietu ieguva Skanstes SK/FS "Metta", kas uzvarēja visās 14 spēlēs un par sešiem punktiem pārspēja "RFS Academy".

U-13

LJFČ jaunākā vecuma Elites grupā pirmais posms tika aizvadīts četrās ģeogrāfiskās grupās: Rietumu, Centra, Austrumu un Ziemeļu. Otrajā posmā Rietumu un Centra grupas komandas samēro spēkus savā starpā, bet Austrumi sacenšas ar Ziemeļiem. Otrais posms finišēs 17. septembrī, pēc kā komandas noskaidros galīgo vietu sadalījumu.

U-13 Elites Rietumu-Centra grupā šobrīd ir divas komandas, kas vēl nav pieredzējušas zaudējuma rūgtumu - "RFS Academy" un "Babītes SK". Rīdziniekiem gan sešās spēlēs ir piecas uzvaras un 16 punkti, bet babītiešiem trīs uzvaras un trīs neizšķirt jeb 12 punkti. U-13 Elites Austrumu-Ziemeļu grupā sešas uzvaras tikpat spēlēs ir "Riga FC Academy" komandai. Šīs trīs komandas ir vienīgās visā LJFČ Elites līmenī, kas šosezon vēl nav cietušas neveiksmes.

U-13 Attīstības grupā komandas sadalītas četrās apakšgrupās. Tajās līderpozīcijās šobrīd ir "Riga FC Academy", FK "Iecava", Rēzeknes NSS/Ludzas NSS un FK "Priekuļi"/Vidzemes FC.