Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļas piedāvātie skaidrojumi par saistošām epizodēm "Optibet" Virslīgas čempionāta jūnija spēlēs.

1 | Tiesnesis nepareizi apstādināja spēli un parādīja dzelteno kartīti FS "Metta" komandas spēlētājam ar Nr. 15. Piespēles izdarīšanas brīdī Valmieras komandas spēlētājs, izskrienot no mugurpuses, izstiepj kāju, mēģinot bloķēt bumbu, pēc kā notiek sāpīgs kontakts kājās. Kontakta iniciators ir "Valmiera FC" spēlētājs, līdz ar ko tiesnesim vajadzēja ļaut spēlei turpināties, nevis sodīt FS "Metta" spēlētāju ar dzelteno kartīti, no kura puses netika veiktas darbības, kas būtu pretrunā ar spēles noteikumiem.

2 | Tiesnesis nepareizi ļāva spēlei turpināties. Šajā spēles epizodē aizsargs izdara spēles noteikumu pārkāpumu, kas izpaužas kā pretinieka aizkavēšana ar roku. Šis pārkāpums ir daudzsološa uzbrukuma apturēšana, nevis acīmredzamas vārtu gūšanas iespējas liegšana, jo, ja nebūtu pārkāpuma, nav acīmredzami skaidrs, kurš pirmais spētu panākt bumbu – uzbrucējs vai izejošais no vārtiem vārtsargs. Pareizs lēmums šajā epizodē būtu apstādināt spēli, nozīmēt tiešo brīvsitienu un parādīt aizsargam dzelteno kartīti par daudzsološa uzbrukuma apturēšanu.

3 | Liepājas komandas aizsargs cīnījās par pozīciju ar Tukuma komandas uzbrucēju savā soda laukumā bez spēles noteikumu pārkāpuma, jo aizsargs veica dabisku skriešanas kustību, neliekot kāju uzbrūkošā spēlētāja pēdas virzienā. Ņemot vērā minēto un to, ka Tukuma komandas spēlētājs pats aizķēra savu vienu kāju pret otru, kas bija spēlētāja kritiena cēlonis, VAR pareizi iejaucās, rekomendējot tiesnesim pārskatīt savu sākotnējo kļūdaino lēmumu par 11 metru soda sitiena piešķiršanu.

4 | Liepājas komandas aizsargs savā soda laukumā riskanti pacēla kāju pretī Daugavpils komandas uzbrucējam ar mērķi nospēlēt bumbā. Bumbu viņš nesasniedza, tomēr paspēja izvairīties no pretinieka klupināšanas. Grūtā situācijā tiesnesis pieņēma pareizu lēmumu ļaut spēlei turpināties.

5 | Valmieras komandas spēlētājs, pret kuru Jelgavas komandas spēlētājs pārkāpa noteikumus, pēc svilpes ar lielu intensitāti iespēra ar kāju pa pretinieka kāju. Tiesnesis pareizi parādīja tiešo sarkano kartīti par agresīvu uzvedību.

6 | "Riga FC" komandas spēlētājs, zaudējot bumbu, pārkāpa spēles noteikumus, vispirms ar roku bezatbildīgi iesitot pa seju pretiniekam un uzreiz pēc tam ar abām rokām apturot pretinieka kustību pretī bumbai. Neskatoties uz to, ka "Riga FC" spēlētājam pirms tam jau bija parādīta dzeltenā kartīte, šajā epizodē tiesnesim vēlreiz vajadzēja brīdināt un sekojoši noraidīt šo spēlētāju, attiecīgi paradot dzelteno un sarkano kartīti. Vēršam uzmanību, ka, ja šī spēle būtu novadīta ar video tiesneša asistenta tehnoloģijas palīdzību, VAR nevarētu palīdzēt tiesnesim izlabot savu kļūdu, jo otrās dzeltenās kartītes vērti pārkāpumi neietilpst VAR kompetencē saskaņā ar VAR protokolu.

7 | Pēc sitiena pa vārtiem bumba trāpa pa Tukuma komandas aizsarga roku. Pārkāpuma nav. Tiesnesis pareizi ļāva spēlei turpināties, jo bumbas un rokas kontakta brīdī roka ir tuvu ķermenim un nepadara ķermeni lielāku.

8 | Aizsargs, cenšoties nospēlēt bumbā cīņā ar pretinieku savā soda laukumā, to nepaveica, bet izveidoja acīmredzamu kontaktu ar uzbrucēja kāju, izdarot pārkāpumu neuzmanības dēļ. Tiesnesis nepareizi traktēja šo divcīņu kā simulāciju no uzbrucēja puses un parādīja viņam dzelteno kartīti. Šī spēle tika novadīta ar video tiesneša asistenta tehnoloģijas palīdzību. VAR akceptēja tiesneša lēmumu, kaut gan video tiesnesim vajadzēja iesaistīties un rekomendēt tiesnesim pārskatīt savu lēmumu, lai būtu nozīmēts 11 metru soda sitiens bez disciplinārām sankcijām.

9 | Daugavpils komandas spēlētājs iesaistās cīņā ar pretinieku par bumbu bezatbildīgi, jo viņa kāja ir taisna. Tomēr kontakta spēks nav liels. Tiesnesis pareizi apstādināja spēli un parādīja pārkāpējam dzelteno kartīti.

10 | RFS komandas uzbrucējs nospēlē bumbā un tiek klupināts no "Riga FC" spēlētāja puses. Ņemot vērā, ka blakus RFS spēlētājam ir cits "Riga FC" komandas aizsargs, šī ir daudzsološa uzbrukuma apturēšana, nevis acīmredzamas vārtu gūšanas iespējas liegšana. Tiesnesis kļūdaini ļāva spēlei turpināties, bet vajadzēja nofiksēt pārkāpumu un parādīt dzelteno kartīti pārkāpējam.