Latvijas nacionālā izlase pirmdien 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē izbraukumā ar rezultātu 1:2 (0:1) piekāpās Armēnijai, vēlreiz piedzīvojot sāpīgu zaudējumu pašā spēles izskaņā.

Diskvalifikācijas dēļ Latvijas izlasei šajā spēlē nevarēja palīdzēt Eduards Emsis, kura vietu starta sastāvā ieņēma Aleksejs Saveļjevs. Viņam tā bija pirmā spēle sākumsastāvā kvalifikācijas turnīros. Iepriekš savainotais Jānis Ikaunieks tika iekļauts starp rezervistiem, bet Antonijs Černomordijs arī šajā spēlē komandai palīdzēt nevarēja.

Līdzvērtīgā mača ievadā pirmie pa vārtiem piektajā minūtē sita mājinieki, kad pēc gara individuālā reida bumba lidoja garām Nila Toma Puriņa cietoksnim. Latvijas izlase lielākos draudus radīja pēc tāliem Mārča Oša sānu iemetieniem, pēc viena no kuriem 15. minūtē neprecīzi ar galvu sita Kristers Tobers. Cīņas 20. minūtē ļoti bīstamā situācijā pretinieku raidījumu bloķēja Roberts Savaļnieks.

Ap puslaika vidu iniciatīva bija pārgājusi Armēnijas komandas pusē, uz ko Latvija atbildēja ar bīstamu Vladislava Gutkovska individuālo reidu vienā no pretuzbrukumiem. Spēles 35. minūtē bīstamā izgājienā Puriņš un Raivis Andris Jurkovskis prata sāncenšu uzbrukumu apturēt, tomēr tā otrajā vilnī nepiesegts no vārtu priekšas rezultātu atklāja Nairs Tiknizjans. Saraustītā un smagnējā cīņā atlikušajās pirmā puslaika minūtēs situācija laukumā būtiski nemainījās.

Atkopusies no sarežģītās puslaika izskaņas, kurā spēlētājiem acīmredzami bija zudis svaigums, arī otro puslaiku Latvijas komanda sāka ar augstu presingu. Līdz sitieniem pa vārtiem gan neizdevās tikt, kamēr otrā laukuma galā vienā epizodē sava komanda bija jāglābj Puriņam. Māca 60. minūtē laba iespēja pavērās pēc Savaļnieka centrējuma un Tobera spēles ar galvu, tomēr pretinieku vārtu priekšā neviena mūsu futbolista nebija. Nedaudz vēlāk bumba pēc vēl viena centrējuma sasniedza Roberta Uldriķa galvu, kurš to prasmīgi raidīja vārtos, tomēr tika fiksēta aizmugure.

Spēles 65. minūtē laukumā devās Raimonds Krollis, Eduards Dašķevičs un Maksims Toņiševs, kuram tā bija debija valstsvienībā. Uzreiz pēc tam Dašķevičs veica bīstamu centrējumu, pēc kura bumba sasniedza Savaļnieku ārpus soda laukuma – viņa raidītā bumba mainīja savu virzienu un atrada ceļu vārtos, rezultātam kļūstot neizšķirtam. Vēl pēc brīža Oša vietā spēlē iesaistījās Elvis Stuglis.

Veiktās maiņas Latvijas izlasei acīmredzami deva jaunu enerģiju, kas izpaudās arī spēles turpinājumā, tomēr spēles izskaņā iniciatīva un pārsvars atkal bija laukuma saimnieku pusē. Piecas minūtes pirms cīņas beigām tajā iesaistījās Marko Regža.

Izšķirošais pavērsiens notika pamatlaika pēdējā minūtē, kad bumba Latvijas izlases soda laukumā skāra Tobera roku. Nozīmēto 11 metru soda sitienu realizēja Tigrans Barsegjans. Atlikušajās minūtēs Latvijas izlase vairākas reizes tika līdz pretinieku soda laukumam, tomēr gribēto un cerēto nepanāca.

Iepriekš turnīrā Latvijas izlase martā viesos ar 0:1 piekāpās Velsai, bet piektdien dramatiskā cīņā pašu laukumā ar 2:3 zaudēja Turcijai. Armēnija pirms tam ar 1:2 savā laukumā atzina Turcijas pārākumu un izbraukumā negaidīti ar 4:2 apspēlēja Velsu.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas valstsvienība turpinās septembrī ar viesošanos Horvātijā un mājas spēli pret Velsu.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.