Latvijas nacionālā izlase piektdien "Skonto" stadionā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 2:3 (0:1) piekāpās Turcijai. Debiju Latvijas izlasē šajā spēlē piedzīvoja uzreiz trīs spēlētāji.

Latvijas izlases vārtos šajā mačā stājās Nils Toms Puriņš, kuram tā bija debija valstsvienībā. No izsauktajiem spēlētājiem izlasei nevarēja palīdzēt Jānis Ikaunieks un Antonijs Černomordijs, bet Kristers Tobers aizvadīja savu pirmo spēli valstsvienības kapteiņa statusā. Roberts Savaļnieks izlases kreklā laukumā devās 50. reizi.

Latvijas izlase spēli sāka drosmīgi un aktīvi, pirmā izveidojot vārtu gūšanas iespēju, kad pēc desmit nospēlētām minūtēm pamatīgā burzmā pie vārtiem turki tomēr spēja likvidēt briesmas. Savukārt 18. minūtē lielisks individuālais reids padevās Robertam Uldriķim, kura sistā bumba no lieliskas pozīcijas lidoja vārtiem pāri. Mača 21. minūtē bīstamā epizodē sitienu bloķēja Mārcis Ošs, bet mazliet vēlāk viesiem tomēr izdevās iegūt vadību, kad vārtu priekšā pirmais pie bumbas bija Abdulkerims Bardakdži.

Pēc šī pavērsiena spēle ritēja ar Turcijas izlases teritoriālo pārsvaru. Cīņas temps bija mazinājies, un Latvijas komandai tikt pie bumbas izdevās arvien retāk. Mača 33. minūtē bloķēts tika Tobera sitiens, bet Uldriķa raidīto bumbu tvēra sāncenšu vārtsargs. Piecas minūtes pirms puslaika beigām bumbu Puriņa sargātajos vārtos raidīja Ferdi Kadiolu, tomēr pēc VAR pārbaudes vārtu guvums netika ieskaitīts. Pašās puslaika beigās iespēja pavērās Vladislavam Gutkovskim, un arī šoreiz vietā bija pretinieku vārtsargs.

Latvijas izlasei izdevās ļoti veiksmīgs otrā puslaika sākums, pēc piecām nospēlētām minūtēm panākot neizšķirtu, kad lielisku Gutkovska reidu un centrējumu ar saviem otrajiem vārtiem valstsvienības rindās noslēdza Eduards Emsis. Turklāt spēles 57. minūtē laukuma saimnieki bija sprīža attālumā no vadības iegūšanas – Turcijas izlase izmisīgā epizodē prata izraidīt bumbu no savu vārtu līnijas. Tā vietā spēles 61. minūtē Džengizs Unders precīzi noslēdza savas komandas uzbrukumu un atgrieza vadību Turcijai.

Pēc stūra sitiena centrējuma bīstami ar galvu 70. minūtē sita Ošs, bet mirkli vēlāk spēcīgi bumbu garām vārtiem raidīja Tobers. Vēl pēc brīža bumbu vārtos raidīja Gutkovskis, kuram tika fiksēts aizmugures stāvoklis. Spēles 76. minūtē debiju Latvijas izlasē piedzīvoja Eduards Dašķevičs, kuram līdzās cīņā iesaistījās Raimonds Krollis, bet vēl pēc četrām minūtēm laukumā devās arī Dāvis Ikaunieks.

Saņemot otro dzelteno kartīti, spēles 83. minūtē no laukuma noraidīts tika vārtu guvējs Emsis, bet pēc trim minūtēm debiju valstsvienībā piedzīvoja arī Marko Regža. Pamatlaika pēdējā minūtē pēc Savaļnieka centrējuma iespēja izcelties bija Krollim, kura sisto bumbu pretinieku vārtsargs apturēja uz vārtu līnijas.

Kompensācijas laika ceturtajā minūtē savus pirmos vārtus Latvijas izlasē guva Tobers, tomēr jau atbildes uzbrukumā Irfans Džans Kahvedži dramatiski izrāva uzvaru savai komandai.

Abas komandas savā starpā tikās arī 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, kad Turcijā tika fiksēts neizšķirts 3:3, bet Rīgā piedzīvots zaudējums ar 1:2. Neizšķirti 1:1 noslēdzās abu izlašu savstarpējās cīņas 2016. gada Eiropas čempionāta atlasē, bet vēl pirms tam 2013. gadā pārbaudes spēlē tika fiksēts vēl viens neizšķirts – 3:3. Ceļā uz 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīru Latvijas izlase pārspēja Turciju savā laukumā ar 1:0 un izbraukumā panāca neizšķirtu 2:2.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas valstsvienība sāka marta beigās ar 0:1 zaudējumu Velsā, kamēr Turcijas kontā iepriekš bija jau divi mači – 2:1 panākums Armēnijā un 0:2 zaudējums savā laukumā Horvātijai.

Pirmdien mūsu komanda savā trešajā turnīra spēlē viesosies Armēnijā.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.