Latvijas Futbola federācijas (LFF) mācību un treniņu centrā "Staicele" no 2. līdz 5. jūnijam norisinājās pirmā LFF Futbola akadēmijas 2015. gada sezonas talantu skate. Tajā piedalījās U-13 vecuma grupas jeb 2002. dzimšanas gada valsts talantīgie futbolisti.

Talantu skatē savu meistarību slīpēja 39 futbolisti no 19 dažādiem klubiem un futbola skolām. Talantu skatē ar futbolistiem strādāja gan LFF Futbola akadēmijas treneri, gan arī treneri no Latvijas reģioniem. Darbs ar spēlētājiem norisinājās grupās, lai katram talantu skates dalībniekam tiktu veltīta maksimāli liela uzmanība. Jaunie futbolisti piedalījās virknē nodarbību savu tehnisko iemaņu attīstīšanai, kas vienlaikus treneriem ļauj novērtēt potenciālo Latvijas jaunatnes izlašu kandidātu pašreizējo gatavību un gaidāmo attīstību.

Talantu skates ietvaros futbolisti piedalījās dažādos savu prasmju testos. Vingrinājumā "Ilionoisa bez bumbas" labāko rezultātu uzrādīja Edgars Daškevičs no BFC Daugavpils, kurš bija labākais arī vingrinājumā "Ilionoisa ar bumbu". Sitienos pa vārtiem uz ātrumu labāko rezultātu uzrādīja Damils Gulijevs no Skonto FA, žonglēšanā pārāks bija Jēkabs Lagūns no FS Metta, bet sitienu precizitātē tālumā labākais bija Deniss Meļniks no Šitika Futbola skolas. Tādējādi talantu skates testu izpildes reitingā labāko trijniekā ierindojās Edgars Daškevičs, Rainers Glāzītis (FS Metta) un Gļebs Cvetkovs (Šitika Futbola skola).

 LFF Futbola akadēmijas U-13 talantu skates dalībnieki

Nākamā LFF FA jūnija posma talantu skate norisināsies no 8. līdz 11. jūnijam, un tajā piedalīsies U-15 vecuma grupas jeb 2000. dzimšanas gada futbolisti. Paralēli norisināsies arī talantu skate vārtsargiem (2000.-2002. dzimšanas gadi). Pēc šīs skates tiks noteikti LFF Futbola akadēmijas sastāvi tās A un B izlasēm. Abas izlases no 19. līdz 21. jūnijam turpat Staicelē piedalīsies FA kausa izcīņas turnīrā, kurā startēs arī Igaunijas U-16 izlase un "FM Vilnus" komanda no Lietuvas. Ar šo turnīru noslēgsies 2000. dzimšanas gada futbolistu trīs gadu apmācības cikls Futbola akadēmijā. Tālāk tiek veidota Latvijas U-16 izlase startam UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Iepriekš februārī, aprīlī un maijā norisinājās LFF Futbola akadēmijas šīs sezonas pirmie pieci reģionu izlašu turnīri, savukārt pēc jūnija talantu skatēm vēl divas šādas skates ieplānotas augustā. Septembrī paredzēti noslēdzošie divi reģionu izlašu turnīri, bet sezona noslēgsies novembrī ar labāko futbolistu došanos Eiropas tūrē.

Šogad LFF Futbola akadēmijas pasākumos piedalās 2000.2001. un 2002. gadā dzimušie talantīgie Latvijas jaunie futbolisti, kurus visas sezonas garumā izraugās reģionu izlašu treneri. Sezonas garumā Futbola akadēmijas esošie talanti un spožākie absolventi papildu motivācijas un iespaidu iegūšanas nolūkos tiek iesaistīti Latvijas nacionālās izlases treniņu darbā.

Ar LFF Valdes lēmumu Futbola akadēmija un tās attīstība ir viens no galvenajiem LFF darba virzieniem turpmākajos gados, tādējādi cerot ar treniņiem kvalificētu treneru uzraudzībā un augstas konkurences apstākļos nākotnē sekmēt Latvijas jaunatnes un nacionālās izlases, kā arī pašu futbolistu starptautisko konkurētspēju. LFF Futbola akadēmijas stratēģiskais mērķis ir vispusīgi attīstīt, motivēt un atbalstīt labākos un talantīgākos pašmāju futbolistus, sagatavojot viņus kā potenciālus spēlētājus Latvijas izlasēm un audzinot viņus kā vispusīgi attīstītas personības.


Latvijas Futbola federācija