Jau pēc mēneša noslēgsies Rīgas domes Izglītības jaunatnes un sporta departamenta Sporta pārvaldes atbalstītais Rīgas pilsētas 2015. gada jaunatnes futbola čempionāts. Pēc spraigām spēlēm divu mēnešu garumā ir jau zināmi 220 spēļu rezultāti un kopā gūti 1309 vārti. Visvairāk spēļu - tostarp arī izšķirošie mači cīņā par iekļūšanu Latvijas finālsacensībās, kas risināsies vasaras beigās, - notiks tieši jūnijā.

Rīgas pilsētas 2015. gada jaunatnes čempionātā piedalās gandrīz 100 komandas, kas pārstāv dažādus Rīgas pilsētas un Rīgas rajona bērnu un jaunatnes futbola klubus. Komandas startē četrās vecuma grupās, bet sacensībās starp jaunākajiem U-9 jeb 2006. gadā dzimušajiem futbolistiem punkti netiek skaitīti un komandas nepretendē uz vietu Latvijas finālsacensībās.

Pieminētās U-9 jeb 2006. gadā dzimušo futbolistu vecuma grupas A apakšgrupā visaugstākos sasniegumus spēja uzrādīt komanda no Babītes, kurai jau ir nospēlētas piecas spēles un katrā no tām gūta uzvara. Savukārt FS "Metta/Rīga" futbolisti ir vienīgie, kuri jau aizvadījuši visus mačus un viņu rēķinā piecas uzvaras, viens neizšķirts un divi zaudējumi. Tikmēr B apakšgrupā ievērības cienīgu sniegumu demonstrē JDFS "Alberts-2" komanda, kas aizvadījusi sešas spēles, iekrājot piecas uzvaras un vienu neizšķirtu rezultātu.

Lielākā intriga izveidojusies U-10 jeb 2005. gadā dzimušo futbolistu vecuma grupas turnīra A apakšgrupā, kur uzreiz četrām komandām ir labas izredzes izcīnīt uzvaru Rīgas čempionātā. Vistuvāk mērķim šobrīd atrodas FS "Metta/Rīga" komanda, kurai ir 27 punkti un atlikuši vien trīs mači. Tai seko SK "Super Nova 1" ar 21 punktu un piecām pagaidām neaizvadītām spēlēm. Jāpiebilst, ka savstarpējā mačā starp līderiem tieši SK "Super Nova 1" vienībai izdevās gūt virsroku, kas turnīra noslēgumā var izrādīties izšķirošs faktors. Izredzes uz pirmo vietu saglabā arī Mārupes SC (22 punkti un četri mači rezervē) un JFC "Skonto" (17 punkti un sešas neaizvadītas spēles).

Savukārt B-1 apakšgrupā dominē FK "Dinamo Rīga 3" komanda, kas astoņās spēlēs zaudējusi tikai vienreiz (LBF JFK "Daugava" vienībai). Daugaviešiem šobrīd ir simtprocentīgs rezultāts, ko nodrošinājušas trīs uzvaras tikpat nospēlētajās spēlēs. B-2 apakšgrupā situācija ir pavisam neskaidra, jo visu komandu rezultāti, kā arī liels neaizvadīto maču skaits pašlaik neļauj viennozīmīgi spriest par dalībnieku perspektīvām turnīrā. Pagaidām droši var izcelt tikai "Nikars-Vanagi" komandu, kurai četrās spēlēs izcīnītas četras uzvaras.

U-11 jeb 2004. gadā dzimušo futbolistu vecuma grupas sacensībās A apakšgrupā vislielākās izredzes kļūt par čempioniem ir FS "Metta/Rīga" vienībai, kas guvusi 18 punktus un tai atlicis aizvadīt trīs spēles, kā arī ir priekšroka pār SK "Super Nova 1" (15 punkti un trīs nenospēlētas spēles) komandu, pēdējai zaudējot abu šo vienību duelī (4:1 par labu FS "Metta/Rīga").

Gan B-1, gan B-2 apakšgrupā pāragri spriest par kādas vienības izteiktu līderību, jo aizvadīts pārāk maz spēļu. Tiesa, līdz šim pozitīvi sevi apliecinājusi B-2 apakšgrupas vienība FS "Metta", četrās spēlēs iekrājot trīs uzvaras un vienu neizšķirtu.

U-12 jeb 2003. gadā dzimušo futbolistu vecuma grupas Rīgas čempionātā A apakšgrupā sevi visskaļāk pieteikušas divas komandas – SK "Super Nova 1" (12 punkti četrās nospēlētajās spēlēs) un FS "Metta/Rīga" (10 punkti četros aizvadītajos mačos), tādējādi ir ļoti iespējams, ka zelta godalgu likteni izšķirs tieši šo abu komandu duelis.

Savukārt B apakšgrupā jāizceļ FS "Šitika 2" vienība, kurai četrās spēlēs jāgūst vismaz seši punkti, lai nodrošinātu sev pirmo vietu. Visticamāk, ka otrajā vietā ierindosies FK "Dinamo Rīga 2" komanda, kurai pašlaik ir 21 punkts un viena spēle rezervē. Gandrīz visām pārējām komandām ir līdzvērtīgas iespējas cīņā par trešo pozīciju turnīra tabulā.

Katras vecuma grupas spēcīgākās A apakšgrupas pirmo trīs godalgoto vietu ieguvējas (izņemot sacensības starp jaunākajiem futbolistiem) tiks apbalvotas ar kausiem, bet komandu spēlētāji un treneri - ar medaļām un diplomiem. Pirmās četras komandas trīs vecākajās vecuma grupās iegūs tiesības pārstāvēt Rīgu Latvijas finālsacensībās vasaras sezonas beigās.


Informāciju sagatavoja:
Rīgas Futbola federācija