Rokādes turnīra tabulu augšgalos, izrāpšanās no bedrēm un šūpošanās pa augšām un lejām - Latvijas klubu futbola līgās maija mēnesī notika vairāki būtiski pavērsieni arī no sportiskā viedokļa. Piedāvājam maija apskatu par notikumiem "Optibet" Nākotnes līgā, "Altero.lv LIIGA" un "Dali Dali" 3. līgā.

"Optibet" Nākotnes līga

Pašmāju klubu futbola otrajā spēcīgākajā līmenī būtiskākais pavērsiens notika 3. jūnija vakarā, kad divu spēcīgāko nedublieru komandu savstarpējā mačā Skanstes SK savā laukumā pamācīja Grobiņas SC, kā dziedami Aleksandra Čadaraiņa vārdi "mani samīs reiz ilgas kā zirgi". Līderu duelī Skanstes komanda svinēja panākumu ar 2:1 un pārņēma līdera grožus turnīra tabulā. Uzvaras vārtus guva Robins Stērninieks. Grobiņas kluba rindās šoreiz gan nespēlēja tās uzbrukuma līderis Emīls Knapšis, kurš veica sānsoli futbolam ar piedalīšanos minifutbola turnīrā ārzemēs. Pēc deviņām spēļu kārtām abas komandas tabulā šķir trīs punkti, abām pa vidu vēl iespraukušās divas dublieru komandas, kas nepretendē uz paaugstināšanos: RFS-2 un "Riga FC-2".

Grobiņas komanda čempionātā ielaidusi septiņus vārtus, un visus septiņus - mačos, kuros piedzīvoti zaudējumi. Maijā kurzemnieki ar 1:5 atzina RFS dublieru pārākumu.

Pieminētajam kvartetam tuvākā nedublieru komanda ir "Leevon Saldus", kas deviņos mačos tika pie 16 punktiem. Viņu noskaņojums gan būtu bijis krietni labāks, ja devītajā kārtā nebūtu piedzīvots klupiens pret turnīra tabulas lejasgala komandu FK "Beitar" (1:3). Tad Saldus komandai būtu jau 19 punkti un krietni pozitīvāks skats uz cīņu par godalgotām vietām. Turpat netālu ar 15 punktiem ir JDFS "Alberts" komanda.

Sezonu lieliski iesākusī AFA "Olaine" maija mēnesī sāka strauju lejupslīdi pa turnīra tabulas pakāpieniem. Vēl 6. maijā olainieši svinēja 7:2 uzvaru pār FK "Tukums 2000-2"/TSS, bet pēc tam sekoja vilšanās pēc vilšanās: 0:0 pret FK "Dinamo Rīga", kam tas līdz šim brīdim ir vienīgais punkts čempionātā, 0:2 viesos pret "Rēzekni", kas visos citos mačos palikusi bez punktiem, 1:1 pret FK "Beitar" un 0:1 piekāpšanās "Riga FC-2". Un nu jau olainieši tabulā atrodas blakus tukumniekiem, kurus vēl maija sākumā tik pārliecinoši sagrāva.

Savukārt "Beitar" ir pretējā noskaņojumā. Čempionāta pirmajās sešās spēlēs līgas jaunpienācēji piedzīvoja tikai zaudējumus, bet pēdējos trīs mačos iekrāti septiņi punkti no deviņiem iespējamajiem.

"Optibet" Nākotnes līgas notikumiem var sekot turnīra Facebook un Instagram kontos, bet spēļu fotogalerijas pieejamas LFF oficiālajā Flickr kontā.

"Altero.lv LIIGA"

Trešajā spēcīgākajā Latvijas klubu futbola līgā komandas pirmajā posmā sacenšas pa grupām. Vienīgā komanda visā līgā, kas vēl nav izjutusi zaudējuma rūgtumu, ir FK "Kalupe". Austrumu grupas līderi 20. maijā izbraukumā netika galā ar trešās vietas īpašnieku FK "Staiceles Bebri" cietokšņa ieņemšanu - 0:0. Tas neizšķirts ir līdz šim vienīgais kalupiešu klupiens čempionātā. Viņiem ir 19 punkti no 21 iespējamā, tuvākajam sekotājam "Ogre United" ir par četriem punktiem mazāk. Abas komandas 8. jūlijā samēros spēkus Ogres laukumā. Pirmajā savstarpējā spēlē ar 2:1 pārāki bija kalupieši.

Tikmēr Rietumu grupā komandas tabulā izvietojušās daudz blīvāk. Līdera godā ar 16 punktiem ir FS "Jelgava-2", bet piektajā vietā ar 12 punktiem ir FK "Aliance". Starp abām komandām tabulā iespraukušās vēl trīs: Mārupes SC, JDFS "Alberts-2" un FK PPK/"Betsafe". Futbola komūnas "Pa pāris kausiem" komanda labi iesāka čempionātu ar trim uzvarām, bet maijā "dzeltenmelnie" zaudēja visus trīs mačus - 1:2 pret FK "Liepāja-2" un JDFS "Alberts-2", kā arī 2:4 pret FS "Jelgava-2". Jūnijā PPK jau paguva atgriezties uz uzvaru takas, ar 5:0 apspēlējot FK "Karosta" vienību. Līdz šim PPK zaudēja visām dublieru komandām un uzvarēja pārējās vienības. Nākamā tikšanās reize pret dublieriem viņiem ir 23. jūlijā.

Interesanti, ka savu līdz šim vienīgo zaudējumu čempionātā Rietumu grupas līderis FS "Jelgava" piedzīvoja tieši pret tuvāko sekotāju Mārupes SC. Turklāt rezultāta starpība bija iespaidīga - 5:1. Tomēr mārupiešu sniegums bijis nevienmērīgāks, iepriekšējā kārtā zaudēts arī FK "Liepāja-2" komandai, kas pēdējā laikā sākusi krāt punktus arī pret favorītiem.

"Altero.lv LIIGA" spēļu fotogalerijas pieejamas LFF oficiālajā Flickr kontā.

"Dali Dali" 3. līga

Vīriešu sacensību sistēmas visplašāk pārstāvētajā līgā sacensības pirmajā posmā noris četrās zonās. Austrumu zonā komandas aizvadījušas ne vairāk par trim spēlēm, bet nevienai no astoņām komandām nav izdevies izvairīties no punktu zaudēšanas. BFC "Daugavpils-2" ar septiņiem punktiem ir līderpozīcijā, turpat netālu ir arī Preiļu BJSS. Un abas komandas pirmā posma savstarpējo spēli aizvadīs pēdējā kārtā 19. augustā, tā ka, ļoti iespējams, intriga būs dzīva līdz pat pēdējam mačam.

Ziemeļu zonā 15 komandas sadalītas pa divām grupām. Rietumu grupā pa 13 punktiem piecās spēlēs ir SK "Super Nova-2" un FK "Sigulda" komandām. Pēdējie jau paguvuši ar 5:0 apspēlēt trešās vietas īpašnieku "Futbola Parks Academy"/LSPA un, tā teikt, "nomest asti". Savukārt austrumu grupā izceļas FK "Pļaviņas DM", kas uzvarējis visos četros līdzšinējos mačos. Tikpat punktu (12) ir arī FK "Valka" komandai, taču tā to iespējusi sešos mačos.

Rietumu zonā par līdera grožiem aktīvi cīnās divas Zemgales komandas. JFC "Jelgava" un FK "Iecava" iekrājuši pa septiņiem punktiem, par punktu mazāk ir Saldus NSS/"Leevon-2" komandai.

Tikmēr Centra zonā ar nevainojamu bilanci čempionātu turpina JFK "Daugava"/Salaspils FS - piecas uzvaras piecās spēlēs. Spēle pret tuvāko sekotāju FK "Union" gan ir vēl tikai priekšā, 16. jūlijā.

"Dali Dali" 3. līgas aktualitātēm visērtāk sekot tās oficiālajā mājas lapā. Savukārt spēļu fotogalerijas pieejamas LFF oficiālajā Flickr kontā.