Latvijas Jaunatnes futbola čempionātā (LJFČ) aizvadīti jau divi pilni sacensību mēneši, kuros pieredzēts daudz saspringtu maču visās vecuma grupās. Iesākot vasaru un aktīvāko sezonas posmu, paskatīsimies, kā komandām veicies līdz šim un kuras līdz šim izcēlušās ar labākiem panākumiem.

U-18

Visvecākajā vecuma grupā līdz šim ritējusi visspraigākā cīņa. Četrām komandām šobrīd ir pa 18 punktiem. Pēc papildus kritērijiem līderpozīcijā šobrīd ir "Riga FC Academy", kas septiņos mačos iekrājusi vārtu starpību +20. Kopš maija rīdzinieki spēlējuši ļoti rezultatīvi, svinot panākumus ar tādiem rezultātiem, kā 7:0, 7:1, 6:4 un 4:1. Turpretim čempionāta pirmā mēneša veiksminiece FS "Metta" pagājušajā mēnesī piedzīvoja divus klupienus: 0:2 pret JDFS "Alberts" un 0:1 pret FK "Tukums 2000"/Tukuma SS. Tagad mettieši turnīra tabulā noslīdējuši uz trešo vietu, apsteidzot savu pāridarītāju "Albertu". No šīm četrām vadībā esošajām komandām tikai viena ir ārpus Rīgas - BFC "Daugavpils" šobrīd tabulā gozējas vicelīdera godā. Savu līdz šim vienīgo neveiksmi turnīrā viņi pieredzēja 9. maijā pret "Metta".

Čempionāta rezultatīvākā spēlētāja godā šobrīd ir piektās vietas īpašnieku tukumnieku līderis Renards Ūdris, kurš izcēlies ar sešiem vārtiem septiņos mačos. Viņš guvis tieši trešdaļu no visiem savas komandas vārtiem.

Meistarības grupā līdera godā ir AFA "Olaine", kas uzvarējis visās četrās līdzšinējās spēlēs. Turklāt olainieši jau paguvuši apspēlēt savu tuvāko sekotāju "Valmiera FC"/VSS (3:2). Interesanti, ka 21 reizes pretinieku vārtsargus sarūgtinājušās Olaines komandas labā neviens spēlētājs nav guvis vairāk par trim vārtiem. Tas norāda uz ļoti sabalansētu sastāvu un komandas kolektīvo spēku.

U-16

Šajā vecuma grupā FS "Metta" jaunieši spēja uzturēt sezonas ievadā uzņemto tempu un saglabāt līderpozīcijas arī vasaras sākumā. Deviņos mačos "Metta" iekrāja 25 punktus no 27 iespējamajiem. Viņu tuvākie sekotāji Liepājas FS atpaliek jau par astoņiem punktiem. Abu komandu savstarpējā spēlē 20. maijā ar 3:1 pārāki bija mettieši. Arī JDFS "Alberts" atpaliek no līderiem par astoņiem punktiem. Šīs divas komandas otro savstarpējo spēli aizvadīs 17. jūnijā. Ja tajā "Metta" vēlreiz uzvarēs jaunatnes futbola principiālākajā Rīgas derbijā, "Mettai" pirmā vieta čempionāta pirmajā posmā būs jau tikpat kā rokā. Zaļibalto uzbrukuma līderis Rūdolfs Kļavinskis ar astoņiem precīziem sitieniem ir čempionāta labākais snaiperis.

Meistarības A grupā divām komandām šobrīd ir pa 15 punktiem. "Valmiera FC"/VSS/FK "Smiltene" to iespējusi piecos mačos, bet FA "Ventspils" - sešos. Savstarpējā mačā sezonas atklāšanas spēlē vidzemnieki bija pārāki ar 4:3, bet otrā apļa spēle Ventspils 2. pamatskolā notiks 9. augustā. Visticamāk, līdz tam brīdim intrigas ugunskurs degs lielām liesmām.

Savukārt Meistarības B grupas tabulas galvgalī pēc sešām kārtām gozējas JDFS "Alberts", kas sešos mačos tika pie 16 no maksimāli iespējamiem 18 punktiem.

Attīstības Austrumu grupā Augšdaugavas NSS līdz šim uzvarējusi visās trijās spēlēs, tostarp sarūpējot līdz šim vienīgo zaudējumu Rēzeknes NSS/Preiļu novada BJSS. Savukārt Austrumu Centra grupā līderpozīcijā ir SK "Super Nova" ar desmit punktiem četrās spēlēs. Šajā grupā ar sevišķu rezultativitāti izceļas RFS-2 spēlētājs Matīss Lazdiņš, kurš piecās spēlēs pretinieku vārtsargus pārspējis astoņas reizes. Visa viņa komanda guvusi tikai par trim vārtiem vairāk nekā viņš viens.

U-15

Elites grupā iepriekšējais līderis FS "Metta" maijā zaudēja abus mačus un noslīdēja tabulā uz trešo vietu. Vispirms mettieši ar 0:2 piekāpās Rīgas Futbola skolai, bet tad ar 2:3 atzina arī "Valmiera FC"/VSS/FK "Smiltene" pārākumu. Līderpozīcijā nu iekārtojušies RFS jaunieši, kuriem ir 17 punkti astoņos mačos. Par diviem punktiem mazāk ir "Riga FC Academy" jaunajai maiņai. Šajā vecuma grupā ar rezultatīvu sniegumu izceļas ukrainis Nazars Prudčenko no vienu uzvaru astoņās spēlēs guvušā BFC "Daugavpils". Viņš guvis tieši pusi no savas komandas 14 vārtiem čempionātā.

Lai gan JDFS "Alberts" jaunieši tieši maijā piedzīvoja savu pirmo neveiksmi šosezon, viņi saglabājuši Meistarības A grupas līderu godu - 24 punkti deviņās spēlēs, un tuvākais sekotājs Jūrmalas FS ir jau septiņu punktu attālumā. U-15 Meistarības B grupā pa 13 punktiem sešās spēlēs ir divām komandām: Skanstes SK un "Jēkabpils".

Attīstības Austrumu grupā ar nevainojamu bilanci sezonu iesāka Balvu Sporta skola - piecās spēlēs piecas uzvaras. Tiesa, lielākais pārbaudījums viņiem vēl tikai priekšā, kad 13. jūnijā Balvu komanda viesosies pie sava tuvākā sekotāja Rēzeknes NSS/Ludzas NSS. Divi Balvu komandas spēlētāji Rinolds Baikovs un Nauris Sorokins kopā guvuši 21 vārtus. Tikmēr U-15 Attīstības Rietumu grupā ar labu sniegumu tiktāl izceļas Kuldīgas NSS, kas septiņos mačos tika pie 19 punktiem. Gadu jaunākais kuldīdznieks Miks Karlovičs guvis 17 vārtus, Ritvars Sinka pievienojis vēl desmit. Pa abiem kopā gūtie 27 vārti septiņos mačos ir vairāk nekā jebkuras citas komandas iespētais turnīrā.

U-14

Otrā jaunākajā vecuma grupā Elites līmenī pēc desmit aizvadītām spēlēm pirmajā vietā ir FS "Metta", kuras kontā ir 23 punkti. Par četriem mazāk ir Rīgas Futbola skolai, kas gan aizvadījusi par divām spēlēm mazāk. Pirmajā tikšanās reizē ar 1:0 pārāk bija RFS jaunieši, bet atbildes mačs paredzēts 5. augustā. 

Meistarības A grupā ar atrāvienu labākā komanda sezonas ievadā bija SK "Super Nova", kas deviņos mačos zaudējusi tikai divus punktus par neizšķirtu pret "RFS Academy". Savukārt B grupā identiskā situācijā ir Kuldīgas NSS, kas kopš 3:3 pret "Rēzekni" čempionāta atklāsanas spēlē nezaudēja ne punktu. Arī te ar rezultativitāti uguņo jau pieminētais Miks Karlovičs - 13 vārtu astoņos mačos.

Attīstības Austrumu grupā Gulbenes novada BJSS izcīnījusi uzvaras visās trīs spēlēs, tai skaitā ar 2:0 uzveicot arī tuvāko sekotāju Augšdaugavas NSS. U-14 Attīstības Centra grupā "RFS Academy" uzvarēja septiņās no astoņām spēlēm. Ričards Juldaševs viņu labā guvis 15 vārtu. Skanstes SK/FS "Metta" atpaliek par trim punktiem, bet aizvadījusi par divām spēlēm mazāk.

U-13

Jaunākajā un dalībnieku skaita ziņā bagātākajā vecuma grupā Elites līmenī komandas pirmajā posmā sadalītas trīs grupās. Centra zonā dominē "RFS Academy" (21 punkts no 21), Rietumu zonā izceļas Liepājas FS (16 no 24) un Babītes SK (16 no 18), Austrumu grupā par līderpozīciju cīnās FS "Metta" (12 no 12) un Daugavpils FS (8 no 15), savukārt Ziemeļu grupā nepārspēts ir "Riga FC Academy" (24 punkti no 24). Viņu rindās spēlējošais ukrainis Vladislavs Dobrovs izcēlies ar 16 vārtiem astoņos mačos. Centra grupā divi "RFS Academy" spēlētāji - Adrians Kurakins un Miroslavs Mogiļevičs - guvuši pa abiem kopā 23 vārtus septiņos mačos. Tas ir vairāk nekā jebkurai komandai grupā.

U-13 Attīstības Centra grupā "Riga FC Academy" iekrājusi 24 punktus astoņās spēlēs, Rietumu grupā tabulas augšgalā rit spraiga cīņa starp Jūrmalas FS (16 punkti), FK "Iecava" (15 punkti) un Saldus Sporta skolu (15 punkti). Austrumu grupā Daugavpils FS svinējusi panākumus sešās no septiņām spēlēm, bet Ziemeļu grupā sevi tiktāl vislabāk apliecinājusi Gulbenes novada BJSS komanda.