Latvijas Futbola federācija (LFF) sadarbībā ar "Playoff Arena" noslēdz komandas komplektāciju dalībai turnīrā bēgļiem un amatieriem "UNITY EURO CUP",  kas risināsies 28. jūnijā Frankfurtē, Vācijā. Otrdien, 9. maijā, "Playoff Arena" telpās risinājās komandas prezentācijas pasākums.

Turnīrs paredzēts komandām, kuru sastāvā spēlē personas ar bēgļu statusu kopā ar vietējiem amatieru spēlētājiem - gan sievietēm, gan vīriešiem. Sieviešu dalība komandā ir obligāts nosacījums.

"Sportam patiesi ir spēks pārveidot cilvēku dzīves. Cilvēkiem, kuri ir bijuši spiesti pamest savas mājas kara, konflikta vai vajāšanas dēļ, sports var ne tikai sniegt normalitātes sajūtu un atvieglot fizisko un garīgo labsajūtu, bet arī palīdzēt nojaukt barjeras un tuvināt kopienas," pauž ANO Bēgļu aģentūras pārstāvniecības Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs (UNHCR) pārstāve Jolande Dītviga (Yolande Ditewig). "Mēs esam ļoti priecīgi redzēt, ka Latvija būs pārstāvēta šīgada turnīrā, un mēs atzinīgi vērtējam LFF par iesaistīšanos un spēcīga vēstījuma sūtīšanu par bēgļu iekļaušanu un integrāciju Latvijā."

Latvijas komandas komplektācija un bezmaksas treniņi risinājušies jau kopš marta un turpināsies līdz jūnijam, noskaidrojot sastāvu kolektīvam, kas gaidāmajā turnīrā pārstāvēs Latviju. Komandā tiek paredzētas astoņas vietas Ukrainas bēgļiem un trim vietējiem spēlētājiem, turklāt sastāvam arīdzan ar vēstneses pienākumiem piesaistīta arī Latvijas nacionālās sieviešu izlases futboliste Emīlija Sofija Druviņa.  

"LFF ir atbalstījusi un līdzfinansējusi dažāda līmeņa atbalsta pasākumus Ukrainas iedzīvotājiem gan sadarbībā ar "Playoff Arena", gan ar mūsu klubiem, piedāvājot bezmaksas pieeju futbolam, ekipējuma iegādi un citu atbalstu. Gan šeit, gan arī savā ikdienas darbā redzam, ka futbola vērtības vieno cilvēkus, lai kur viņi atrastos. Protams, ceram uz labu iznākumu turnīrā, taču ne mazāk svarīgi ir kopējie treniņi, kas ir iespēja būt kopā jaunā un mazāk ierastā vidē," izceļ LFF prezidents Vadims Ļašenko.

"Šī ir lieliska iespēja ne tikai Latvijas, bet arī visas Eiropas kontekstā pierādīt, ka futbols ir viens no spēcīgākajiem rīkiem, lai runātu par mieru, vienotību un jaunām iespējām. Šis konkrētais projekts veidots, lai piedāvātu vienlīdzīgas iespējas piedalīties šajā skaistajā spēlē, jo pieteikties un apmeklēt treniņus varēja ikviens, kurš atbilst turnīra noteiktajiem kritērijiem," saka LFF futbola sociālās atbildības speciāliste Alise Pētersone. "Šī būs arī lieliska iespēja satikt savus tautiešus, kuri šobrīd ir izkaisīti pa dažādām Eiropas valstīm."

Šis turnīrs tika ieviests pērn sadarbībā starp Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) un UNHCR, lai veicinātu bēgļu iekļaušanu sabiedrībā. Šādas sacensības demonstrē futbola spēku palīdzēt bēgļiem, patvēruma meklētājiem un valsts iekšienē pārvietotajām personām iekļauties kopienā, radot atvērtu vidi un vienlaikus palīdzot saglabāt fizisko un garīgo veselību.

Šogad turnīrā piedalīsies komandas arī no Armēnijas, Austrijas, Beļģijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Maltas, Nīderlandes, Ziemeļīrijas, Īrijas, Spānijas, Šveices un Ukrainas.