Pagājušajā nedēļā Rīgā divu dienu garumā vispārizglītojošo skolu sporta pedagogi piedalījās Latvijas Futbola federācijas (LFF) un FIFA piedāvātās "Futbols skolām" programmas apmācībās un atklāšanas pasākumā, lai jau nākamajā mācību gadā būtu gatavi tās izmantošanai sporta stundās. Vienlaikus ir sācies skolu pieteikšanās process dalībai programmas 2023./2024. mācību gadā, kas būs pirmais tās vēsturē.

Programmas ietvaros tiek nodrošināta bezmaksas digitālā aplikācija latviešu valodā, tiešsaistes mācību platforma, ekipējums skolām un FIFA finansējums programmas īstenošanai. Programma plānota atbilstoši mūsdienu izglītības tendencēm mācīties kompetences un attīstīt ikdienas dzīvē noderīgas prasmes.

"Futbols skolām" programmas ieviešanu izmantošanai sporta stundās Latvijas izglītības iestādēs akceptējusi Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). LFF ieskatā šie rīki padarīs sporta izglītības procesu Latvijas skolās interesantāku, pievēršot uzmanību ne tikai futbolam kā tādam, bet sasaistot to ar dažādām dzīves prasmēm un piedaloties pozitīvu sociālu izmaiņu veicināšanai sabiedrībā.

Programmas pirmajā darbības gadā LFF rēķinās ar aptuveni 50 vispārizglītojošo skolu dalību. Pieteikšanās iespējama, aizpildot ANKETU.

"Šīs programmas ieviešana Latvijā ir kaut kas, ar ko patiesi lepojamies, jo Latvijas skolās tiks integrēta pasaules līmeņa pieeja sporta stundām un moderni risinājumi bērnu iesaistei fiziskās aktivitātēs. Pateicoties FIFA atbalstam un sadarbībai ar IZM, varēsim sniegt papildu ieguldījumu zēnu un meiteņu izglītošanā, attīstībā un iespēju nodrošināšanā, izmantojot rūpīgi izstrādātus futbola vingrinājumus un skolām nodrošināto aprīkojumu," pauž LFF prezidents Vadims Ļašenko.

"Apmācībās Rīgā, kurās piedalījās 45 pedagogi no visas Latvijas, redzējām, ka mūsu skolotāji ir tālredzīgi un ar labu atsaucību pret jaunām iniciatīvām, tāpēc no šīs programmas saskatām lielus ieguvumus gan mūsu jaunatnes vispārējai veselībai, gan futbola un sporta popularitātei Latvijā. Tā atvieglos mācību procesu, integrējot dzīves prasmes, lai veicinātu sociālās pārmaiņas," piebilst LFF prezidents.

"Futbols skolām" otrajā darbības gadā tiek plānots dubultot skolu skaitu, kas tajā piedalās, lai jau 2025. gadā tajā piedalītos vairāk nekā puse no Latvijas izglītības iestādēm.

Šīs programmas ieviešanu vada FIFA un UNESCO ar mērķi sniegt ieguldījumu aptuveni 700 miljonu bērnu izglītībā, attīstībā un iespēju nodrošināšanā. Tā cenšas padarīt futbolu pieejamāku gan zēniem, gan meitenēm, iekļaujot futbola aktivitātes izglītības sistēmā. Programma ir saskaņota ar globālo sporta, izglītības un veselības politiku, kā arī Pasaules Veselības organizācijas Pasaules fizisko aktivitāšu rīcības plānu.