"Erasmus+" finansētā projekta FAIRER partnerus 29. un 30. martā uzņēma Ziemeļīrijas Futbola federācija, lai apspriestu projektā jau paveikto un turpmākās īstenojamās aktivitātes.

FAIRER projekta vispārējais mērķis ir izstrādāt un praksē pārbaudīt vadlīnijas, kuras futbola federācijas un valstu iestādes var ievērot, lai novērstu un apkarotu radikalizāciju gan futbolā, gan plašākā sabiedrībā. Projektā iesaistītajās valstīs ir dažādas ar radikalizāciju saistītas problēmas, tādēļ piedāvātās vadlīnijas tiek veidotas tā, lai tās būtu pietiekami elastīgas un lai tās varētu pielāgot dažāda veida videi. Ņemot vērā, ka šī ir arvien nopietnāka problēma Eiropas Savienībā, šīs vadlīnijas tiek izstrādātas tā, lai tās būtu izmantojamas visās ES valstīs.

Šajā projektā iesaistītie partneri kopā ar Rumānijas, Ziemeļīrijas, Latvijas un Maltas federācijām ir arī Modēnas un Redžio di Emilijas universitātes Itālijā.

Iepriekš FAIRER projekta pirmajā daļā tika analizēta situācija katrā partnervalstī. Informāciju sniedza ne tikai projekta partneri, bet arī citas iesaistītās puses.

LFF ģenerālsekretārs Arturs Gaidels: "Futbols sabiedrībā var ieņemt būtisku lomu ne tikai kā veselīga dzīvesveida, patriotisma, karjeras veidošanas un izklaides veicinātājs, bet arī kā sociālo uzdevumu risinātājs. Mums ir liels prieks būt starp futbola organizācijām, kas iesaistās futbola un plašākas sabiedrības izglītošanā par radikalizācijas draudiem, strādājot pie instrumentiem, kas Eiropai var palīdzēt ar šo parādību saistīto seku mazināšanā."

LFF ES projektu un iepirkumu speciālists Kārlis Boitmanis: "Mēs Latvijā esam priecīgi piedalīties FAIRER projektā un sadarboties ar citām futbola federācijām, klubiem un ieinteresētajām pusēm, lai risinātu radikalizācijas problēmu sabiedrībā caur futbola prizmu."

Kas ir radikalizācija?

Process, kurā indivīds vai grupa pieņem arvien radikālākus uzskatus pretstatā politiskajam, sociālajam vai reliģiskajam pamatstāvoklim. Tehnoloģijām attīstoties un sabiedrībai polarizējoties, tā kļūst par arvien sarežģītāku problēmu un nopietnu apdraudējumu visai ES.