Latvijas nacionālā izlase otrdien Velsā pirmajā 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē ar rezultātu 0:1 (0:1) piekāpās pērnajiem Pasaules kausa finālturnīra dalībniekiem.

Latvijas izlases aizsardzības centrā kopā ar Antoniju Černomordiju šo maču uzsāka Mārcis Ošs, bet kreisajā malā darbojās Vladislavs Sorokins, kamēr iepriekš savainotie Raivis Andris Jurkovskis un Eduards Emsis šoreiz palika uz rezervistu soliņa. Savu 50. spēli Latvijas izlasē aizvadīja Jānis Ikaunieks, bet Artūrs Zjuzins sasniedza 60 maču robežu valstsvienībā. Ārpus pieteikuma palika Kaspars Dubra, Emīls Birka un Eduards Dašķevičs.

Laukuma saimnieki spēli sāka ar bumbas kontroles iegūšanu, piektajā minūtē radot pirmo vārtu gūšanas iespēju, kad Pāvelam Šteinboram izdevās tikt galā ar sitienu no tuvas distances. Latvijas izlase pārsvarā uzbrukumus veidoja ar tālo piespēļu palīdzību un pāris reizes ieķērās bumbā pretinieku soda laukuma tuvumā. Tāpat arī veiksmīgs presings vairākās epizodēs ļāva apzagt sāncenšus viņu laukuma pusē. Mača 17. minūtē mūsu komanda tika pie sava pirmā stūra sitiena, kurā pretinieku vārtus apdraudēja Ošs, liekot Denijam Vordam velsiešu vārtos glābt savu komandu.

Ar sitienu pa vārtiem 28. minūtē izcēlās arī Vladislavs Gutkovskis, soda laukuma vidū meistarīgi nospēlējot ar papēdi. Atbildes uzbrukumā tikai mazliet gar Šteinbora vārtiem bumbu spēcīgi raidīja Kīfers Mūrs. Spēles 34. minūtē pēc stūra sitiena iespēja sist nepiesegtam bija Kristeram Toberam, kura raidījums bija neprecīzs. Otrā laukuma galā bīstamu sitienu bloķēja Černomordijs, bet Ītana Ampadū tālšāviens lidoja garām vārtu devītniekam.

Spēles 41. minūtē laukuma saimniekiem tomēr izdevās gūt vārtus, kad Mūrs izmantoja palikšanu ar augumā mazāko Sorokinu un ar galvu raidīja bumbu vārtu apakšējā stūrī. Kompensācijas laikā vēlreiz sava meistarība bija jādemonstrē Šteinboram, tiekot galā ar tālu pretinieku sitienu.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka ar spēlētāju maiņu, Sorokinu nomainot Jurkovskim. Spēle ritēja ar pārliecinošu Velsas izlases pārsvaru, un divās epizodēs sava komanda bija jāglābj arī Šteinboram, turklāt pēc Neko Viljamsa raidījuma un Šteinbora glābiņa bumba atsitās pret Latvijas komandas vārtu pārliktni. Pirmo bīstamo uzbrukumu 58. minūtē izveidoja Gutkovskis, kurš pēc individuālā reida pārbaudīja Vorda modrību. Pēc šīs epizodes laukumu atstāja J. Ikaunieks, kura vietā spēlē iesaistījās Alvis Jaunzems.

Divās epizodēs veiksmīgs un augsts presings deva labas pozīcijas Gutkovskim, taču precīzs sitiens pa vārtiem izpalika. Spēles 69. minūtē Andreja Cigaņika vietā laukumā devās Renārs Varslavāns, Latvijas izlasei cenšoties ar tālajām piespēlēm un cīņu par otrajām bumbām tikt pie vēl kādas vārtu gūšanas iespējas.

Mača 83. minūtē Zjuzinu un Robertu Uldriķi nomainīja attiecīgi Aleksejs Saveļjevs un Raimonds Krollis, bet minūti vēlāk Varslavāns no labas pozīcijas soda laukuma tuvumā sita vārtiem krietni pāri. Spēles 88. minūtē pēc pretinieku soda laukuma aplenkšanas un stūra sitiena neprecīzi no sarežģītas pozīcijas sita Krollis.

Velsas izlase ir spēlējusi pēdējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros, 2016. gadā sasniedzot pusfinālu, kā arī pērnajā Pasaules kausa finālturnīrā. Abas izlases iepriekš satikušās pārbaudes spēlē Rīgā 2004. gadā, kad viesi bija pārāki ar 2:0.

Latvijas izlasei šis bija pirmais mačs turnīrā, bet Velsa iepriekš izbraukumā izrāva neizšķirtu pret Horvātiju (1:1).

Kvalifikācijas turnīru Latvijas valstsvienība turpinās 16. jūnijā ar spēli “Skonto” stadionā pret Turciju, bet 19. jūnijā paredzēts mačs Armēnijā.

Ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Vācijā, izcīnīs grupas pirmo divu vietu ieguvējas.

Kā ziņots, pirms spēles Velsā mūsu komanda aizvadīja treniņnometni netālajā Īrijā, kur pārbaudes spēlē ar 2:3 piekāpās laukuma saimniekiem.

Šajā nometnē savu pirmo izsaukumu uz nacionālo izlasi izpelnījies pussargs Eduards Dašķevičs. Tāpat šoreiz valstsvienības rindās atgriezušies pieredzējušais aizsargs Mārcis Ošs un vārtsargs Roberts Ozols, bet savainojuma dēļ šoreiz komandai nevar palīdzēt vārtsargs Rihards Matrevics. Pieredzējušais Igors Tarasovs tikmēr licis punktu karjerai izlasē.