Latvijas U-17 jauniešu izlase otrdien 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas Elites kārtas turnīra noslēdzošajā spēlē Albānijā ar laukuma saimniekiem cīnījās neizšķirti 1:1 (0:0).

Septiņi no izlases spēlētājiem – Henrijs Auseklis, Timurs Azarovs, Raitis Rūdolfs Bomis, Ēriks Maurs-Boks, Roberts Bočs, Markuss Strods un Kristiāns Mežsargs – visos trīs turnīra mačos devās Latvijas izlases sākumsastāvā.

Spēle pirmajā puslaikā ritēja izteiktā cīņā par bumbu un iniciatīvu bez labām vārtu gūšanas iespējām kādai no komandām vai bīstamiem sitieniem pa vārtiem. Biežāki spēles saasinājumi padevās laukuma saimniekiem, tomēr Latvijas izlases aizsardzības līnija bija savu uzdevumu augstumos. Vienīgais sitiens vārtu rāmī pirmajā puslaikā tika veikts 42. minūtē, kad bumbu pārliecinoši tvēra Auseklis, bet puslaika pēdējā minūtē mazliet garām vārtiem no lieliskas pozīcijas sita Mežsargs.

Latvijas izlase otro puslaiku sāka ar vairākiem bīstamiem uzbrukumiem un 51. minūtē bija ļoti tuvu vadības iegūšanai, kad vispirms Vladimira Kostigova raidījumu atsita vārtsargs, bet Bočs atvairīto bumbu no teicamas pozīcijas sita vārtiem pāri. Bīstami un neprecīzi mājinieku vārtus Bočs apdraudēja arī vēl pēc divām minūtēm, tomēr vēl pēc brīža Latvijas izlase iekrita pēc neveiksmīgas brīvsitiena izspēles, kad bumbas apstrādē kļūdījās Ņikita Jemeļjanovs, ļaujot Devijam Duro izskriet pret Ausekli un pēc vārtsarga apspēlēšanas gūt vārtus.

Pēc šī pavērsiena Latvijas izlases sastāvā laukumā devās Ņikita Martiņenko, Tomašs Mickēvičs un Markuss Ivulāns, bet nedaudz vēlāk arī Ralfs Pakulis. Latvijas izlase centīgi lūkoja atspēlēties un savu panāca 80. minūtē, kad Ivulāns prasmīgi apspēlēja pretinieku, ielauzās soda laukumā un raidīja bumbu tālajā stūrī. Atlikušajā laikā uzbrukt centās abas komandas, taču rezultāts vairs nemainījās.

Turnīra pirmajā spēlē mūsu komanda ar 2:5 atzina Šveices jauniešu pārākumu, bet otrajā mačā izvirzījās vadībā pret iepriekšējā čempionāta uzvarētāju Franciju, beigās tomēr piedzīvojot zaudējumu ar 1:2 un šķiroties no izredzēm izcīnīt kādu no pirmajām divām vietām. Albāņu kontā pirms šīs spēles bija 0:4 zaudējums Francijai un 1:1 neizšķirts ar Šveici.

Finālturnīram, kas maijā un jūnijā risināsies Ungārijā, kvalificējas astoņu apakšgrupu uzvarētājas un septiņas labākās otro pozīciju ieguvējas.

Jurģa Pučinska izvēlētajā spēlētāju sarakstā bija iekļauti futbolisti no septiņiem pašmāju klubiem, kā arī komandām Anglijā, Īrijā un Itālijā.

Pērnajā oktobrī atlases pamatkārtā mūsu jaunieši ar 1:0 pārspēja Slovākiju, ar 0:2 piekāpās Vācijai un ar 3:2 uzveica mājiniekus moldāvus. Šī vecuma Latvijas izlase Elites kārtai bija kvalificējusies piekto reizi vēsturē.