Izšķirošajā 2024. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas pamatkārtas turnīra spēlē Latvijas nacionālā telpu futbola izlase trešdien Jelgavā tikās ar iepriekšējā Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālisti Slovākiju, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 1:4 (0:1) un izstājoties no tālākas dalības turnīrā.

Lai izcīnītu pirmo vietu apakšgrupā un kvalificētos Elites kārtai, Latvijas izlasei šajā mačā bija nepieciešama tikai un vienīgi uzvara.

Spēles sākums izcēlās ar bezkompromisa cīņu abu komandu izpildījumā. Latvijas izlasē labākā iespēja pēc piecām nospēlētām minūtēm bija Germanam Matjušenko, kura spēcīgu raidījumu atsita vārtsargs, bet nedaudz vēlāk savu iespēju izmantoja Tomāšs Drahovskis, apskrienot Jāni Pastaru un raidot bumbu garām Kasparam Neretam.

Divās epizodēs ar bīstamiem sitieniem izcēlās Pastars, bet vēlāk iespēja bija arī Andrejam Baklanovam. Sava komanda vienubrīd bija jāglābj arī Neretam. Vienā no epizodēm ar uzbrukumu aizrāvās slovāku vārtsargs, dodot iespēju laukuma saimniekiem raidīt bumbu tukšos vārtos, tomēr sitiens no tālienes nebija precīzs. Puslaika beigās Latvijas izlasei izdevās izvērst spiedienu uz pretinieku vārtiem un izprovocēt sāncenšus uz noteikumu pārkāpumiem. Teicama iespēja panākt izlīdzinājumu bija Mikam Babrim, kad savu komandu glāba pretinieku vārtsargs.

Otro puslaiku Latvijas komanda sāka agresīvi un izveidoja vairākas spriedzes pilnas epizodes pie viesu vārtiem. Latvijas izlase, īpaši Matjušenko, regulāri izprovocēja sāncenšus uz noteikumu pārkāpumiem un uzturēja nemainīgi augstu spriedzes līmeni, lai arī bīstami sitieni pa vārtiem izpalika. Par spīti šādam spēles ritējumam nepilnas septiņas minūtes pirms mača beigām Slovākijas izlase ātrajā pretuzbrukumā savu pārsvaru dubultoja.

Pēc šī pavērsiena laukuma saimnieki pārgāja uz spēli ar pieciem laukuma spēlētājiem, četras minūtes pirms cīņas beigām šādā veidā zaudējot arī trešos vārtus. Minūti vēlāk vienus vārtus atguva Baklanovs, tomēr arī turpmāka spēle piecatā cerēto nedeva, viesiem atjaunojot trīs vārtu handikapu.

Pirmoreiz Latvijas izlasi šovakar pārstāvēja Maksims Neverovskis, bet valstsvienības kapteiņa funkcijas pildīja Oskars Ikstens, kurš pirms šī mača paziņoja par karjeras beigām valstsvienībā.

Turnīra pirmajā aplī Latvijas izlase savā laukumā uzvarēja Vāciju (5:1) un izbraukumā piekāpās Slovākijai (0:3), kamēr Vācija abas reizes ar slovākiem cīnījās neizšķirti. Iepriekšējā nedēļā Vācijā mūsu komanda bija spiesta samierināties ar zaudējumu 1:3.

Kvalifikācijas Elites kārtā iekļūs 12 apakšgrupu uzvarētāji un četras labākās otro pozīciju īpašnieces, savukārt pārējās astoņas otrajā vietā palikušās komandas piedalīsies pamatkārtas "play-off" posmā. Latvijas izlase ar trim punktiem savā grupā ierindojās trešajā pozīcijā.