Latvijas Futbola federācijas (LFF) Klubu licencēšanas pirmās instances padome 3. martā, izvērtējot "Optibet" Nākotnes līgas 2023. gada sezonas dalībnieku atbilstību prasībām, piešķīra LFF B licenci deviņiem pretendentiem, bet par desmito licences ieguvēju lēmuma pieņemšana atlikta līdz 8. martam.

Papildus tam vienam pretendentam licence ir atteikta, bet dalībai turnīrā vēl ir pieteikušās arī četras virslīgas klubu dublieru komandas – "Riga FC-2", RFS-2, "Valmiera FC-2" un FK "Tukums 2000/TSS-2".

Pēc visu kritēriju pilnvērtīgas izpildes licence piešķirta JFK "Ventspils", "Leevon Saldus", FK "Dinamo Rīga" un "Rēzekne" klubiem. Pēdējais no tiem licences iegūšanai tika pielaists kā pirmais rezervists.

Grobiņas SC licence piešķirta ar nosacījumu, ka līdz 24. martam klubs iesniedz labojumus infrastruktūras (noteikumu 27. paragrāfs), kā arī personāla un administratīvo (noteikumu 31., 33. un 41. paragrāfs) kritēriju pilnvērtīgai izpildei.

JDFS "Alberts" licence piešķirta ar nosacījumu, ka līdz 24. martam klubs iesniedz labojumus infrastruktūras (noteikumu 27. paragrāfs) kritēriju pilnvērtīgai izpildei.

FK "Beitar" licence piešķirta ar nosacījumu, ka līdz 24. martam klubs iesniedz labojumus finanšu (noteikumu 61. paragrāfs) un personāla un administratīvo (noteikumu 30. un 33. paragrāfs) kritēriju pilnvērtīgai izpildei, kā arī līdz 1. septembrim pilnā apmērā izpilda LFF jaunatnes klubu akreditācijas nolikuma 2022.-2025. gadam p. 12.3.6. minētos nosacījumus sporta kritēriju izpildei.

Skanstes SK licence piešķirta ar nosacījumu, ka līdz 24. martam klubs iesniedz labojumus finanšu un infrastruktūras (noteikumu 27. paragrāfs) kritēriju pilnvērtīgai izpildei.

AFA "Olaine" licence piešķirta ar nosacījumu, ka līdz 24. martam klubs iesniedz labojumus finanšu (noteikumu 61. un 67. paragrāfs) kritēriju pilnvērtīgai izpildei.

FK Salaspils pieteikuma sakarā konstatēts, ka iesniegtais sadarbības līgums ar Rīgas valstspilsētas profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādi "Rīgas Futbola skola" neatbilst LFF jaunatnes klubu akreditācijas nolikuma 2022.-2025. gadam prasībām. Uz FK "Salaspils" kā LFF B licences pretendentu ir attiecināms nolikuma 12.3.6. punkts, atbilstoši kuram LFF B licences pretendentiem, kas neatbilst nolikuma otrā līmeņa kluba prasībām, ir jānodrošina jaunatnes sistēmas atbilstība vismaz trešā līmeņa kluba prasībām un jāveic iemaksa LFF bankas kontā 25 000 EUR apmērā. Gadījumā, ja neatbilstība ir vairāk nekā vienu sezonu, tad, sākot ar katru nākamo gadu, ir jāveic iemaksa 50 000 EUR apmērā. Minētajā gadījumā, ņemot vērā to, ka neatbilstība ilgst otro sezonu, minētais maksājums veido 50 000 EUR. Līdz ar to lēmuma pieņemšana par licences piešķiršanu FK "Salaspils" tiek atlikta, nosakot, ka līdz 8. martam klubam ir jāizpilda klubu licencēšanas 16. paragrāfa un LFF jaunatnes klubu akreditācijas nolikuma 2022.-2025. gadam p.12.3.6. noteikumi.

FK "Smiltene" pieteikuma sakarā konstatēts, ka finanšu un infrastruktūras kritēriji ir izpildīti tikai daļēji. Ņemot vērā, ka FK "Smiltene" tika piešķirts licences pretendenta statuss kā otrajiem rezervistiem, lēmums par FK "Smiltene" kā LFF B licences pretendentu tiks pieņemts pēc lēmuma pieņemšanas par FK "Salaspils" licenci.

Saskaņā ar ekspertu atzinumiem FK "Spartaks" nav izpildījis finanšu kritērijus, pamatojoties uz noteikumu 63., 64., 65. un 66. paragrāfu. Klubam licence dalībai sacensībās netiek piešķirta.

Turnīrs divos apļos ar prognozētu 14 komandu dalību notiks no aprīļa līdz novembrim. Pirmās spēles paredzētas 7. aprīlī.

"Optibet" Nākotnes līgas pirmās vietas ieguvēja iegūs tiesības pārcelties uz "Optibet" Virslīgas čempionātu, bet otrās vietas ieguvēja aizvadīs pārspēles ar Virslīgas devīto labāko komandu. Vienības, kas "Optibet" Nākotnes līgas čempionātā ieņems 13. un 14. vietu, zaudēs tiesības piedalīties 2024. gada "Optibet" Nākotnes līgas čempionātā un savu vietu dos labākajām 2. līgas pārstāvēm. Komanda, kas 2023. gada čempionātā ieņems 12. vietu, divās pārspēlēs tiksies ar 2. līgas komandu, kas 2023. gada čempionātu noslēgs trešajā vietā.

Turnīram iespējams sekot līdzi Facebook un Instagram kontos.