Latvijas Futbola federācija (LFF) kopš pagājušā gada marta īsteno atbalsta programmu bērniem no Ukrainas. Programmas ietvaros tiek sniegts dažāda veida atbalsts sporta ekipējumam un inventāram, transportam un treniņu maksas segšanai. Tāpat kopš oktobra ar LFF atbalstu ukraiņu bērniem bez maksas ik svētdienu ir pieejami futbola laukumi un izklaides iespējas "Playoff Arena" mājīgajās telpās.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā LFF sadarbībā ar biedriem jeb klubiem atbalstījusi jau 125 bērnus no Ukrainas, palīdzot viņiem rast prieku futbola spēlē un draudzīgā komunikācijā ar vienaudžiem, kas šajā vecumposmā ir svarīga veselīgai personības attīstībai.

"Pagājušajā gadā LFF, īstenojot savu stratēģiju un veicot sabiedriskā labuma darbību - labdarības, pilsoniskas sabiedrības attīstības un sociāli mazaizsargātu personu grupu sociālās labklājības celšanas jomās -, kā arī ņemot vērā pastāvošo karadarbību Ukrainā, izveidoja LFF Ukrainas atbalsta programmu. Vislielākais prieks man ir par to, cik ātri, gandrīz nekavējoties, mūsu biedri jeb klubi atsaucās federācijas aicinājumam atbalstīt no kara posta un riskiem bēgošos bērnus, kuri miera patvērumu atrada Latvijā. Sākumā bija daudz neskaidrību risinājumu meklēšanā, bet nebija ne mazāko šaubu par to, ka mums ir jāmeklē veidi, kā palīdzēt šajā situācijā," stāsta LFF Futbola sociālās atbildības speciāliste Alise Pētersone.

2022. gadā programmas īstenošanā iesaistījās divpadsmit Latvijas klubu visos reģionos, aptverot plašu ģeogrāfisko loku. Ukrainas bērni var trenēties Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā, Valkā, Tukumā, kā arī, protams, Rīgā un Pierīgā.

"Praktiski uzreiz pēc situācijas eskalācijas sākām domāt par atbalsta mehānismiem un iespējām. Pirmkārt, skolas maksas atcelšana. Otrkārt, ekipējuma nodrošināšana. Treškārt, emocionālā atbalsta sniegšana, kas nebūt nav mazsvarīgi. Bija ļoti svarīgi palīdzēt iespējami ātri iejusties viņiem jaunajā vidē, lai viņi justos te gaidīti. Kāds bērns ieradās ar vienu no vecākiem, citi bez vecākiem. Un esmu lepns par to, ka vairākas "Mettas" ģimenes bija gatavas bērnus uzņemt pie sevis," stāsta FS "Metta" sporta skolas direktors Miks Vilkaplāters.

"Ātri vien izveidojušās abpusēji siltas attiecības. Ukraiņu bērni sūta kūkas un konfektes treneriem pateicībā par visu sniegto atbalstu. Vienam puikam tētis Ukrainā strādā par futbola treneri, un viņš arī regulāri sūta siltus sveicienus. Tomēr vislielākais gandarījums ir redzēt prieku bērnu acīs. Futbols palīdz ukraiņiem atrast svešajā zemē jaunus draugus, veidot attiecības. Un arī vietējie bērni iegūst jaunu cilvēcīgu pieredzi, papildus nostiprinot arī valodu prasmes. Esmu pilnībā pārliecināts, ka šīs programmas ietvaros arī latviešu bērni daudz iemācās un saprot. Futbola treniņi jau nav tikai prasmes laukumā un ar bumbu, tas ir arī komandas darbs, sadarbības prasmju mācīšanās un attiecību veidošana. Tas varbūt pat ir svarīgāk par pašu treniņu," saka Vilkaplāters.

Ne vienmēr bērniem no Ukrainas izdodas iespējami ātri atrast piemērotāko klubu, kurā trenēties un justies komfortabli. Daļēji tas saistīts arī ar valodas barjerām. Piemēram, JDFS "Alberts" kluba galvenais treneris Artūrs Zakreševskis stāsta, ka atsevišķos gadījumos ieteicis bērnam piemeklēt citu klubu, kur treneris un spēlētāji pārvalda valodu, kādā var komunicēt arī pats bērns. "Par pašu lēmumu iesaistīties atbalsta programmā nebija daudz jādomā. Tas jau cilvēcīgi ir pašsaprotami, ka ne jau aiz labas dzīves bērni pamet ģimenes, dzimteni un dodas uz svešām zemēm. Tādās situācijās ir jāpalīdz un jāatbalsta, kā vien iespējams," uzskata Zakreševskis.

Citkārt šī projekta ietvaros notiek arī Latvijas iedzīvotāju izpratnes veicināšana par notikumiem Ukrainā, un tas lieku reizi apliecina, ka atbalsta programma ir divvirzienu process. BFC "Daugavpils" direktora vietnieka pienākumu izpildītājs Nauris Mackevičs stāsta, ka sākotnējā reakcija pilsētā par ukraiņu uzņemšanu nebija viennozīmīga. "Sākumā bija dažādi viedokļi, tostarp tādi, ka varbūt to nevajag, ka tas raisīs konfliktus un saspīlējumus. Taču laika gaitā vietējo attieksme ir mainījusies, un tagad vairs neviens nerunā par to, ka tas varbūt nebija vajadzīgs. Tieši otrādi - mūsu kluba audzēkņu vecāki sniedz dažāda veida atbalstu ukraiņu bērniem. Un tas tiešām priecē."

Pagājušā gada izskaņā Ukrainas bērni un pieaugušie piedalījās īpašā LFF atbalstītā Ziemassvētku pasākumā, kas notika "Playoff Arena" Rīgā. "Mūsu pienākums ir viņiem palīdzēt, cik vien to varam. Mēs nevaram iedot viņiem visu, pēc kā viņi ilgojas, bet varam izdarīt tā, lai viņi vismaz uz stundu aizmirst ikdienu un visu sāpīgo, kas šobrīd notiek Ukrainā, kur viņiem jāaizstāv viņu teritorija pēc Krievijas veiktā iebrukuma," pasākuma laikā sacīja "Playoff Arena" vadītājs Ilvars Koscinkevičs.

VIDEO:

FOTO GALERIJA: