Par Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galveno treneri kļuvis līdzšinējais FS "Metta" kluba sistēmas speciālists Andrejs Gluščuks.

Amatā A. Gluščuks nomainījis ilglaicīgo LFF Futbola akadēmijas galveno treneri Aleksandru Jeļisejevu, kurš turpmāk strādās ar Vidzemes reģionālajām jauniešu izlasēm un līdz ar to turpinās piedalīties akadēmijas aktivitātēs. LFF izsaka pateicību A. Jeļisejevam par aizrautīgo un kompetento darbu ar pašmāju futbola talantiem un pauž gandarījumu, ka trenera pieredze un zināšanas turpinās ieplūst Latvijas futbola sistēmā!

Pašlaik 45 gadus vecais A. Gluščuks 2021. gadā ieguva UEFA-PRO licenci, tajā laikā gadu strādājot arī ar FS "Metta" virslīgas komandu. Kluba jaunatnes sistēmā treneris strādāja kopš 2013. gada, tāpat arī kā galvenā trenera palīgs darbojies Latvijas U-17 un U-19 izlasēs. A. Gluščuks 2015. gadā tika atzīts par Latvijas labāko jaunatnes treneri, bet pēdējos gados jau ir LFF treneru instruktors, palīdzot jaunajai pašmāju futbola speciālistu paaudzei.

Gaidāmā būs divpadsmitā LFF Futbola akadēmijas darbības sezona. Tā sevi pierādījusi kā vērtīgu atskaites punktu jaunatnes izlašu treneriem, kuri iegūst vispusīgu informāciju par labākajiem valsts jaunās paaudzes futbolistiem, kā arī kalpo kā palīgs jauniešu pārejai no futbola 8:8 uz futbolu 11:11. Dalībniekus LFF Futbola akadēmijas aktivitātēm sezonas laikā izraugās reģionālo izlašu treneri, lai jaunie futbolisti kvalificētu treneru uzraudzībā un augstas konkurences apstākļos sekmētu savu izaugsmi un sagatavotos iespējamajiem nākotnes izsaukumiem uz Latvijas jauniešu izlasēm.

LFF piedāvā interviju ar jauno LFF Futbola akadēmijas galveno treneri.

Kāpēc pieņēmi uzaicinājumu strādāt kā galvenais treneris LFF Futbola akadēmijā?

Es jau sen loloju cerību strādāt par izlašu teneri, jo pirms tam esmu strādājis tikai klubos. Nonācu apstākļos, kad prasījās pamainīt vidi, jo iepriekšējā klubā nostrādāju pilnus desmit gadus. "Metta" man deva iespēju izaugt līdz virslīgas galvenā trenera amatam, kas man personīgi bija viens no karjeras mērķiem un sapņiem. Liels paldies klubam par šī sapņa piepildījumu. Ilgi nostrādāju ar elites jauniešiem klubā un gribēju pamēģināt strādāt ar elites jauniešiem izlašu līmenī. Man ļoti patika strādāt ar kluba jauniešiem. Liels gandarījums, ka daudzi, kurus trenēju iepriekš, kuplā skaitā šodien pārstāv visu līmeņu izlases. Gribu pateikties FS "Metta" administrācijai un kolēģiem par lieliski pavadīto laiku klubā! Šīs noteikti nav atvadas, jo Latvijas futbola ciešā saikne paredz tuvu sadarbību starp izlašu galvenajiem treneriem un klubiem.

Kā Tu redzi LFF Futbola akadēmijas projektu attīstāmies?

Ar Robertu Mežecki [LFF talantu attīstības projektu vadītājs] esam salikuši vairākus punktus. Gribam akadēmijas projektu virzīt tā, lai būtu lielāka starptautisko spēļu pieredze, kas, mūsuprāt, mijiedarbībā ar klubiem palīdzēs veiksmīgāk sagatavot spēlētājus U-17 un U-19 izlasēm. Pamatdarbs galvenokārt notiek klubos, taču akadēmijas projekts ir kā papildu rīks, lai jauniešiem iedotu citu pieredzi, meistarības attīstīšanu un izaugsmi. Protams, projekta pamatmisijai ir jābūt sagatavot spēlētājus Latvijas nacionālajai izlasei.

Kādi ir galvenie darbi no Tavas puses, lai akadēmija spertu nākamo attīstības soli uz priekšu?

Gūt lielāku starptautisko spēļu pieredzi, ieviest spēlētājiem ķermeņa izkopšanas kultūru, lai turpmākajā karjeras gaitā samazinātu iespējamo traumu risku, kā arī sistematizētāk analizēt un apkopot spēlētāju izaugsmes datus.

Kādi šodien ir mūsu talantīgākie futbolisti vecumā no 13 līdz 15 gadiem?

Viņi ir pozitīvā ziņā apsēsti ar futbolu un ir ļoti iekšā šajā sportā. Daudzi domā, ka jaunieši sēž ekrānos un spēlē spēlītes, bet patiesībā nav tik traki. Daudzi grib kaut ko savās karjerās sasniegt.

Kāda ir lielākā problēma, strādājot ar labākajiem futbolistiem?

Lielākā problēma, kas ir identificēta un pamanīta, ir situācijās, kad tuvojas pirmās kvalifikācijas spēles un turnīri. Tad var just, ka spēlētājiem nav pietiekamas pārliecības par saviem spēkiem, trūkst rakstura stingrības. Skanot Latvijas himnai, spēlētājam nedrīkst sākt trīcēt kājas. Ja tā notiek, tātad kaut kas nav kārtībā ar viņa psiholoģisko gatavību spēlei un kopējiem apstākļiem. Pārlieku liels stress liedz labi un kvalitatīvi nospēlēt savu spēli. Mēs redzam, ka uz pasaules lielās skatuves debitē jauni puiši, un viņi no pirmajām sekundēm ir gatavi parādīt maksimāli labāko sniegumu. Tas nozīmē, ka šādam futbolistam galvā domāšana ir sakārtota tādā līmenī, ka viņš var savas kvalitātes droši parādīt arī laukumā. Es ticu, ka Latvijas jaunieši arī ir meistarīgi, taču bieži vien šis te psiholoģiskais faktors liedz mums parādīt atbilstošu sniegumu. 

Kā Tu raksturotu Latvijas futbolistus? Kāda ir mūsu Latvijas futbola firmas zīme?

Mums ir laba kopējā spēles taktiskā discplīna un pašatdeve katrā epizodē. Ņemot vērā mūsu cilvēkresursus un ģeogrāfiju, mēs nekad nebūsim starp tehniskākajām izlasēm, bet pēdējos gados ir milzīgs lēciens tehniskajā sagatavotībā. Tāpat ķermeņa izkopšanas kultūras ieviešana spēs palīdzēt atrasties optimālā fiziskajā kondīcijā.