Latvijas U-21 izlase svētdien Kauņā otrajā un izšķirošajā Baltijas kausa izcīņas spēlē ar rezultātu 2:1 (0:0) uzvarēja Lietuvu un izcīnīja pirmo vietu turnīrā. Līdz ar to Latvija šogad kļuvusi par Baltijas kausa čempioni visās vecuma grupās jauniešiem (U-21, U-19 un U-17) un jaunietēm (WU-19, WU-17 un WU-15).

Aleksandrs Basovs pēc uzvaras pret Igauniju komandas sākumsastāvā veica četras izmaiņas, dodot iespēju Sergejam Vilkovam, Kristoferam Rēķim, Jevgenijam Miņinam un Kasparam Anmanim. Pēdējiem diviem šī bija debija U-21 izlasē, bet spēles gaitā pie savas pirmās pieredzes šajā valstsvienībā tika arī Gļebs Žaleiko.

Pirmajā puslaikā bīstamākās epizodes pie komandu vārtiem radās īsi pirms došanās atpūtā – vairāki Latvijas komandas sitieni mērķi nesasniedza, bet otrā laukuma galā sava komanda bija jāglābj Vilkovam.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka ar trim spēlētāju maiņām un 60. minūtē prata iegūt vadību, kad spēcīgu Kristofera Rēķa centrējumu gūtos vārtos sitienā ar galvu pārvērta Deniss Meļņiks. Viņam pirmie vārti U-21 izlasē. Vadībā komanda gan atradās vien trīs minūtes, kad pēc stūra sitiena mājinieki rezultātu izlīdzināja.

Spēles turpinājumā Latvijas izlase neļāva lietuviešiem iegūt iniciatīvu un 70. minūtē atgriezās vadībā, kad pēc stūra sitiena vēlreiz precīzs bija Meļņiks. Spēles izskaņā pie Vilkova sargātajiem vārtiem tika neitralizētas vairākas bīstamas epizodes.

Pirms tam turnīra pirmajās spēlēs Igaunijas izlase savā laukumā ar 5:1 sagrāva Lietuvu, bet vēlāk Latvijas izlase Valmierā apspēlēja igauņus ar 1:0. Līdz ar to pirmās vietas izcīnīšanai mūsu komandai šajā mačā derēja arī neizšķirts.

Galvenais treneris Aleksandrs Basovs sastāvā bija pulcējis 23 spēlētājus no septiņiem pašmāju klubiem un Norvēģijas, no kuriem pirms turnīra pieredze U-21 valstsvienībā bija 14 futbolistiem. Latvijas U-21 izlasē, kas jūnijā noslēdza 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu, pašlaik notiek pakāpeniska spēlētāju rokāde. Septembra pārbaudes spēlē izbraukumā pret Poliju (1:1) debiju U-21 valstsvienībā piedzīvoja uzreiz desmit spēlētāji, bet nesenajā mačā pret Igauniju pie savas pirmās pieredzes šī vecuma izlasē tika vēl divi futbolisti.

Baltijas kausa izcīņa U-21 izlasēm notiek pirmoreiz kopš 2018. gada, kad tajā uzvarēja Lietuva, bet Latvija ierindojās otrajā vietā. Pirms tam 2016. gadā labākā turnīrā bija Latvija.

Foto: facebook.com/J.Rinktines