Latvijas nacionālā izlase Baltijas kausa izcīņas pusfināla spēlē "Daugavas" stadionā Rīgā trešdien pēc neizšķirta pamatlaikā 1:1 (1:1) pēcspēles sitienu sērijā ar 5:3 uzvarēja līdzšinējo trofejas īpašnieci Igauniju un iekļuva finālā, kas jau 19. novembrī plkst. 16.00 notiks turpat "Daugavas" stadionā. Finālā pretiniekos būs Islande, bet biļetes uz šo maču pārdošanā www.lff.lv/biletes būs no 17. novembra.

Starta vienpadsmitniekā savu debiju izlasē piedzīvoja centra aizsargs Daniels Balodis, bet vārtsargs Rihards Matrevics pirmoreiz devās laukumā valstsvienības sākumsastāvā, tiekot pie sava otrā mača izlasē.

Spēles sākumā Latvijas izlase izjuta īsteni aukstu dušu, jo jau otrajā minūtē nonāca iedzinējos, kad pēc ātri izspēlēta soda sitiena no pašas vārtu priekšas Matrevicu pārspēja Sergejs Zeņovs. Lai arī turpinājumā bīstamāki izskatījās viesi, labākā iespēja 12. minūtē pavērās laukuma saimniekiem, kad Robertam Uldriķim pēc teicamas Raimonda Kroļļa piespēles sitiens no izcilas pozīcijas neizdevās.

Latvijas izlase laukumā darbojās agresīvi, izklupienos nežēlojot ne sevi, ne pretiniekus. Tas gan neliedza iniciatīvu laukumā saglabāt igauņiem, kuri 23. minūtē bija tuvu otrajiem gūtajiem vārtiem. Ar veiksmīgu spēli uz vārtu līnijas komandu glāba Balodis. Otrā laukuma galā pie divām iespējām apdraudēt vārtus tika Andrejs Cigaņiks, tomēr abi viņa sitieni tika bloķēti.

Cīņas 32. minūtē savu komandu nācās glābt arī Matrevicam, kad vienatnē pret viņu izskrēja Bogdans Vaščuks. Latvijas izlase atbildēja ar neprecīzu Roberta Savaļnieka sitienu no distances un bīstamu soda sitienu, pēc kura tuvu labai iespējai bija Krollis. Puslaika pēdējās sekundēs Raimonds gan tika pie sava momenta, kuru pārliecinoši realizēja, pārvēršot Artūra Zjuzina piespēli izgājienā pret vārtiem un spēcīgi raidot bumbu tīklā. Krollim tie bija trešie vārti izlasē un pirmie šogad.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka pārliecinoši un ar vairākiem uzbrukumiem, tomēr pēcāk iniciatīva atkal pārgāja viesu pusē. Spēles 55. minūtē vēlreiz savu komandu, atvarot sitienu no tuvas distances, glāba Matrevics, bet 63. minūtē laukumā Uldriķa un Cigaņika vietā devās Dāvis Ikaunieks un Alvis Jaunzems.

Igaunijas futbolistiem turpinot būt bīstamākiem un uzbrukt daudz regulārāk, darba netrūka ne Matrevicam, ne Latvijas izlases aizsargiem. Vienā no epizodēm bumba pēc pieskāršanās Balodim lidoja tikai mazliet gar vārtiem, bet citviet vietā pēc viltīga tālsitiena atkal bija mūsu vārtsargs. Vienpadsmit minūtes pirms spēles beigām Kroļļa vietā cīņā tika sūtīts Elvis Stuglis.

Mača kompensācijas laikā otro reizi brīdināts tika Roberts Savaļnieks, bet uzvarētājs tika noskaidrots 11 metru sitienu sērijā, kurā izšķirošo kļūdu trešajā sitienu sērijā pieļāva Igaunijas izlases vārtu autors Zeņovs. Precīzi Latvijas izlases rindās bija J. Ikaunieks, Zjuzins, Jaunzems, D. Ikaunieks un Stuglis.

Paralēli notikušajā otrajā pusfināla spēlē Islande izbraukumā pēc 0:0 neizšķirta pēcspēles sitienos uzvarēja Lietuvu, kas 19. novembrī tiksies ar Igauniju spēlē par 3./4. vietu.

Spēle ar Igauniju notika simts gadus pēc abu valstsvienību pirmās oficiālās spēles vēsturē. 1922. gada 24. septembrī abu tobrīd jaunizveidoto valstu izlases debitēja starptautiskā futbola apritē ar savstarpējo maču (1:1). Igaunija ir izlase, ar kuru Latvija spēlējusi visbiežāk. Līdz šim abas komandas sacentušās 61 reizi, 29 reizes uzvaru svinēja Latvija, 21 reizi bija neizšķirts un 11 reižu pārāki bija igauņi.

Baltijas kauss ir senākais aizvien aktīvais izlašu futbola turnīrs pasaulē. Pirmoreiz Baltijas kauss tika izspēlēts 1928. gadā. Pašreizējā trofejas īpašniece ir Igaunija, bet iepriekšējās četras reizes trofeja nonāca Latvijas izlases rīcībā.