Latvijas Futbola federācijas (LFF) Drošības un godīgas spēles speciālists Konstantīns Rubīns piedalījās jaunā Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) izglītības programmā "Fight The Fix" (UEFA FTF). Tā vienkopus uz zināšanu bagātināšanu un apmācībām pulcēja profesionāļus, kuri ikdienā strādā ar spēļu rezultātu ietekmēšanas apkarošanu.

Jaunās programmas pirmajās apmācībās piedalījās 24 šīs jomas speciālisti no visas Eiropas, īpašu uzmanību apmācībās pievēršot izmeklēšanas procesa vadīšanai un vainīgo saukšanai pie atbildības. Tā pilnveido dalībnieku izlūkdatu vākšanas un izmeklēšanas prasmes, kas nepieciešamas, lai veiksmīgi identificētu, izmeklētu un sauktu pie atbildības spēļu sarunāšanas gadījumus. Programma koncentrējas uz reālu praksi, sekojot pilnam izlūkošanas un izmeklēšanas procesam no identifikācijas līdz apsūdzības ierosināšanai.

Pirmā programmas dalībnieku tikšanās risinājās pērnajā novembrī Nionā, kam sekoja tiešsaistes apmācības un vēl viena klātienes sesija Romā. Programma realizēta sadarbībā ar Lozannas Universitāti.

"Spēļu sarunāšana ir futbola un sporta uzticamības un integritātes lielākais drauds. Šādu gadījumu izskaušanā, identificēšanā un novēršanā esam spēruši milzu soļus uz priekšu, taču nedrīkstam zaudēt savu modrību. Ar UEFA un šādu apmācību atbalstu profesionāļi, kuri strādā šajā laukā, kļūst vēl spēcīgāki un zinošāki. Paldies viņiem par ikdienā paveikto savās valstīs un kopīgo starptautiskā līmeņa darbu, no kura sabiedrībai vai pat futbolā iesaistītajiem ir redzama tikai pavisam neliela daļa," pauž LFF prezidents Vadims Ļašenko.

Atgādinām, ka LFF ir izveidojusi īpašu sistēmu saziņai ar LFF saistībā ar informācijas sniegšanu attiecībā uz darbībām, kuras ir vērstas uz manipulāciju ar futbola spēļu rezultātiem.