Pirmais un visbiežākais Latvijas futbola izlases pretinieks vēsturē – tāda ir Igaunijas valstsvienība. 1922. gadā abu jaundibināto valstu izlases savstarpējā mačā atklāja starptautisko spēļu rēķinu, un tagad pēc simt gadiem abas uzsāks Baltijas kausa turnīru.

Biļetes uz 16. novembra spēli Daugavas stadionā Rīgā iespējams iegādāties šeit. Tikmēr gaidāmā mača priekšnojautās aplūkosim, kā mums līdz šim veicies pret Igauniju un kādas ir abas komandas šobrīd!

Līdzvērtīgas komandas

Abu valstu izlases samērojušas spēkus 60 reižu. Kopējā bilance ir Latvijai labvēlīga: 28 uzvaras, 21 neizšķirts un 11 zaudējumu. Kopējā vārtu starpība 94-62 jeb +32. Vēl biežāk Latvija uzvarējusi tikai Lietuvu (29 reizes 56 mačos). Un Igaunija ir viena no tikai 13 izlasēm, pret kuru Latvijai ir pozitīva savstarpējo spēļu bilance. Tāpēc tradicionāli ierasts uzskatīt, ka igauņi ir komanda, kas Latvijai būtu, kā saka, "jāņem" un pret kuru jebkurš cits rezultāts, izņemot uzvaru, uzskatāms par lielāku vai mazāku neveiksmi. Taču, ja paraugāmies uz pēdējo 20 gadu rezultātiem, tādai augstprātībai īsti nav pamata.

Divas uzvaras, septiņi neizšķirti un trīs zaudējumi – tāda ir Latvijas izlases statistika pret Igauniju pēdējos 20 gados. Jā, šo statistiku veido arī mūsu futbola "zelta paaudze" un Euro 2004 laiku futbolisti. No tā varam secināt, ka Latvijas izlases pozitīvā bilance pret Igauniju ir lielā mērā agro deviņdesmito un pirmskara laiku nopelns. Pēc neatkarības atjaunošanas, tas ir, no 1992. līdz 2002. gadam, Latvija mačos ar Igauniju tiešām dominēja. Tajā laika periodā mūsu bilance bija 10-2-0 ar vārtu starpību 22-5. Taču tie laiki sen jau garām. Šobrīd tās ir divas spēkos līdzvērtīgas komandas. Abas šogad uzvarēja savās UEFA Nāciju D līgas grupās un ieguva paaugstinājumu uz C līgu.

Paaudžu mikslis

Virspusēji uzlūkojot abu komandu sastāvus šajā nometnē, redzams, ka Igaunijai ir daudz vairāk pieredzējušu spēlētāju. Latvijas izlasē šoreiz ir četri spēlētāji ar 40 un vairāk spēļu pieredzi izlasē. Igaunijas izlasē tādu ir desmit jeb divarpus reižu vairāk. Te sevišķi izceļas Igaunijas izlases leģendārais pussargs un viens no visu laiku labākajiem mūsu ziemeļu kaimiņu futbolistiem Konstantīns Vasiļjevs, kurš valstsvienībā aizvadījis nu jau 144 mačus. 38 gadus vecajam spēlētājam pietrūkst 13 maču, lai atkārtotu Igaunijas izlases rekordu.

Taču Igaunijas izlasē netrūkst arī jaunu un talantīgu futbolistu. Šobrīd 19 gadus vecais Roko Roberts Šeins šosezon krāj spēles minūtes Nīderlandes augstākajā līgā, par viņu divus gadus vecākais Georgijs Tuņovs itāļu SPAL kreklā spēlējis arī Itālijas A sērijā. Tikmēr 20 gadus vecais Londonas "Arsenal" īpašums vārtsargs Karls Heins iekrājis Anglijas 2. spēcīgākās līgas pieredzi īrē pie "Reading". Komplektā ar pieredzējušiem futbolistiem, kuri karjeras laikā spēlējuši Nīderlandes, Norvēģijas, Rumānijas, Ukrainas, Krievijas augstākajās līgās, Igaunijai ir sabalansēts jaunības azarta un pieredzes sakausējums.

Līdzīga pēdējo gadu pieredze

Kā jau raksta sākumā minēts, šis gads abām izlasēm bijis līdzīgs. Abas sacentās UEFA Nāciju D līgā un uzvarēja savā grupā. Tiesa, igauņi spēlēja trīs komandu grupā ar Maltu un Sanmarīno, tāpēc varēja šogad aizvadīt pārbaudes spēles. Iespēja izmantota ar dueļiem pret Argentīnu (0:5) un Albāniju (0:0). Savukārt martā, kad Latvija spēlēja pārbaudes mačus, igauņiem bija pārspēles ar Kipru par neizkrišanu no C līgas.

Arī nedaudz plašākā laika nogrieznī raugoties, Latvijai un Igaunijai pēdējos gados klājies līdzīgi. Jā, igauņi divreiz jau paguvuši uzspēlēt UEFA Nāciju C līgā, bet EČ un PK kvalifikācijas grupās abām izlasēm bija izaicinoši laiki.

2022. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijā igauņi piecu komandu grupā palika 4. vietā, astoņās spēlēs iekrājot četrus punktus (1 uzvara pār Baltkrieviju, 1 neizšķirts ar Velsu). Savukārt 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā igauņiem viens punkts astoņās spēlēs un grupas pēdējā, 5. vieta. UEFA Nāciju C līgā Igaunija piedalījās divreiz un abās reizēs palika 4. vietā grupā.

Tā ka gaidāmā spēle būs starp diviem līdzvērtīgiem pretiniekiem, kuru savstarpējā draudzība un sportisko rēķinu kārtošana ir jau simt gadus sena tradīcija. Un, lai gan Latvijā pieņemts uzskatīt, ka igauņi mums sen jau visā tālu priekšā, par to, kā tas ir futbolā, vēl pāragri spriest. 16. novembra spēle Rīgā neviesīs atbildes arī uz šo jautājumu, vien pielies eļļu ugunij.