Latvijas Futbola federācijas (LFF) Izglītības nodaļa, kā katru gadu, arī šoreiz uz Latviju uzaicinājusi augstas klases speciālistus, kuri dalījās savā pieredzē un zināšanās ar Latvijas futbola treneriem. Šoruden Rīgā viesojās Anglijas Futbola asociācijā (FA) par bērnu agrīno futbola sagatavošanu atbildīgais Pīters Stērdžss (Peter Sturgess), kā arī Beļģijas Futbola federācijā vienotās spēlētāju sagatavošanas sistēmu īstenojušais Kriss Van Der Hāgens (Kris Van Der Haegen).

"Pīters Stērdžess ir atbildīgs par bērnu futbola filozofiju Anglijā. Viņš ir tiešām liela personība. Viņš lielākoties koncentrējas bērnu sagatavošanai futbolā vecumā no četriem līdz 12 gadu vecumam, tas ir, viņa specializācija ir pašu pamatu veidošana," pirmo no mūsu ārzemju vieslektoriem oktobra mēnesī raksturoja LFF Izglītības nodaļas speciālists Artūrs Biezais.

Stērdžesa kungs dalījās ar mūsu treneriem pieredzē un atziņās, kādas laika gaitā guvusi Anglijas FA. Cita starpā, viņš pieminēja, ka angļi ilgstoši centās izveidot fiziski spēcīgu un nepiekāpīgu futbolistu, taču rezultātā Anglijai nebija pietiekami daudz tehniski spēcīgu futbolistu. Šobrīd Anglijas FA strādā citādi, akcentējot tieši tehnisku spēlētāju sagatavošanu kombinācijā ar iepriekšējiem uzdevumiem. Tāda speciālista piesaistīšana LFF treneru apmācībām deva unikālu iespēju apgūt pašreizējo darbības modeli un mēģināt līdzīgu pieeju īstenot tieši tagad, investējot nākotnes futbolistos.

VIDEO SIŽETS PAR P. STĒRDŽESA SEMINĀRU:

"Kriss Van Der Hāgens ieradies šeit, lai pastāstītu par veidu, kā beļģi strādā ar jauniešiem. Viņiem raksturīgi, ka visas viņu jauniešu izlases vienmēr spēlē pēc 1-4-3-3 shēmas. Viņi to redz kā veidu, kā likt jauniešiem spēlēt radoši un uzņēmīgi," par otru ārzemju vieslektoru šajā oktobrī stāsta A. Biezais.

"Šajās dienās es centos Latvijas treneriem parādīt, kā mēs Beļģijā izveidojām spēlētāju ceļvedi, un tas viss ir saistīts ar spēlētāju individuālo attīstību, viņu tehniskajām un taktiskajām prasmēm, kā arī ar ātru un svarīgu lēmumu pieņemšanu treniņprocesā," sevis vadītā semināra tēmas atklāja K. Van Der Hāgens. Viņš treneriem uzsvēra nepieciešamību attīstīt spēlētāju radošumu, nevis ierobežojumu likšanu.

Kā zināms, arī Latvijas Futbola federācijai ir izstrādāta "LFF Spēlētāju sagatavošanas programma", kas savā pašreizējā redakcijā ir pieejama drukātā veidā LFF kopš 2018. gada.

VIDEO SIŽETS PAR K. VAN DER HĀGENA SEMINĀRU:

Latvijas Futbola federācijas Izglītības nodaļas jaunumiem ērti sekot šeit.