"Atbildīgas spēles" Latvijas kausa izcīņas finālā trešdien "Skonto" stadionā FK "Auda" komanda ar rezultātu 1:0 (1:0) uzvarēja līdzšinējos trofejas īpašniekus RFS, turnīrā triumfējot pirmoreiz kluba vēsturē.

Kā pirmie bīstamas epizodes pie pretinieku vārtiem izveidoja FK "Auda" futbolisti, liekot spēlē iesaistīties arī Pāvelam Šteinboram. Jau pirmo sešu minūšu laikā abu vienību spēlētāji izpelnījās pa vienai dzeltenajai kartītei, tomēr turpinājumā spēle iegāja mierīgākā gultnē bez vārtu gūšanas iespējām.

Mača 30. minūtē bīstami no distances sita RFS komandas kapteinis Tomašs Šimkovičs, taču savā vietā bija sāncenšu kapteinis Fabriss Ondoa. Tieši Ondoa pirmajā puslaikā bija pamanāmākais spēlētājs laukumā, ar savām spēles lasīšanas prasmēm palīdzot komandai apturēt RFS centienus izdarīt spiedienu uz FK "Auda" vārtiem. "Auda" savu pretspēli organizēja ar pretuzbrukumu palīdzību, viens no kuriem 36. minūtē teju nesa gūtus vārtus. Laba iespēja puslaika beigās bija Andrejam Iličam, liekot Ondoa glābt savu komandu.

Atpūtā gan labākā noskaņojumā tomēr devās FK "Auda", 42. minūtē iegūstot vadību, kad pēc Usenū Nianga veiksmīgās spēles precīzs no tuvas distances bija Daniils Ulimbaševs. Neilgi pēc tam savainojumā iedzīvojās Ondoa, tomēr otro puslaiku viņš bija gatavs uzsākt.

Otrā puslaika pašā sākumā pēc Stefana Paniča spēles ar roku uz RFS vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Savu komandu glāba Šteinbors, tverot Georgija Minčeva raidīto bumbu. Pēc šī pavērsiena RFS komandas uzbrukumi kļuva vēl regulārāki un bīstamāki, kamēr FK "Auda" izteikti sāka spēlēt uz rezultāta nosargāšanu.

Īpaši bīstami rīdzinieki bija pēc centrējumiem, īsā laikā pa pretinieku vārtiem izdarot trīs sitienus pēc kārtas. Tuvu gūtiem vārtiem bija Žiga Lipuščeks, taču savu komandu atlētiskā lēcienā atkal glāba Ondoa. Mača 75. minūtē darāmais bija arī Šteinboram, kad spēcīgi pa vārtiem sita Mors Talla Gajs.

Pēc divu brīdinājumu saņemšanas 78. minūtē mazākumā RFS komandu atstāja Paničs. Neskatoties uz šo pavērsienu, RFS futbolisti uzbruka ļoti daudzskaitlīgi un tika pie vairākām sitienu iespējām. FK "Auda" spēlētāji šajās epizodēs darbojās pašaizliedzīgi un savu vārtu drošību nosargāja. Pēdējās sekundēs RFS bija vairākas iespējas izglābties, taču sitiens vārtu rāmī izpalika.

FK "Auda" klubam šis bija pirmais Latvijas kausa fināls vēsturē, tikmēr RFS komanda turnīrā uzvarēja 2019. un 2021. gadā.

Pirms tam astotdaļfināla kārtā ar 2:1 pārspējot BFC "Daugavpils" futbolistus, FK "Auda" atkārtoja savu pagājušā gada sasniegumu, bet to vēlāk uzlaboja ar panākumu pēcspēles sitienos pār "Valmiera FC", pusfinālu sasniedzot otro reizi kluba vēsturē un pirmos kopš 2002. gada. Pusfinālā FK "Auda" ar 6:1 apspēlēja ONL klubu FS "Jelgava".

Tikmēr RFS komanda iepriekš astotdaļfinālā ar 4:0 pārspēja FK "Spartaks" futbolistus, ceturtdaļfinālā lika kapitulēt FK "Tukums 2000"/TSS ar 4:1, bet pusfinālā ar 5:0 uzvarēja vēl vienu ONL pārstāvi Grobiņas SC/LFS. RFS vienība kopš 2016. gada katru reizi tikusi vismaz līdz turnīra pusfinālam.

"Skonto" stadionā Latvijas kausa fināls pēdējoreiz notika 2017. gadā, bet kopumā šajā stadionā fināls risinājās 14. reizi.

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936. gada pie prestižās trofejas tikušas 39 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 13 dažādas vienības.

Plašāk par godīgu un atbildīgu spēli gan laukumā, gan ārpus tā uzzini interneta platformā www.speleatbildigi.lv.