Pagājušajā nedēļā notika jau otrā "Par godīgu un atbildīgu spēli" konference, ko rīko Latvijas Futbola federācija un "William Hill". Šoreiz konference pulcēja vairākus dažāda spektra speciālistus ar vērtīgu pieredzi, kurā dalīties ar konferences dalībniekiem.

"Atbildīgas spēles" Latvijas kauss ir pasaules mērogā bezprecedenta gadījums, kad kāds no tradicionāli sporta atbalstošiem nozares uzņēmumiem sadarbībā ar sporta federāciju izvēlas tik nozīmīgu notikumu pilnībā veltīt tam, lai pievērstu gan futbola, gan plašākas sabiedrības uzmanību divām katrai no pusēm nozīmīgām tēmām – godīgas spēles nodrošināšanai laukumā un atbildīgai izklaidei ārpus tā.

Vilijams Meiss, "William Hill" drošas azartspēļu vides nodaļas vadītājs Lielbritānijā, dalījās ar ieteikumiem no Lielibritānijas pieredzes, kā veiksmīgāk sadarboties atbildīgas un drošas spēles iesaistītajām pusēm: valdībai, regulētājiestādēm, azartspēļu organizētājiem, medijiem sabiedrības izglītošanā. Lektors akcentēja, ka atbildīga spēle Apvienotajā Karalistē ir kļuvusi par normu, kas tiek realizēta operatora un klienta sadarbībā, skaidrojot, kurā posmā atbildību uzņemas spēlētājs pats, kurā posmā operators, regulētājiestādes utt., un ka tikai kopā, visām pusēm sadarbojoties, tiek nodrošināta droša vide spēlētājam.

"William Hill International" totalizatora vadītājs Aleksis Hēgs uzstājās konferencē ar prezentāciju par to, kāpēc godīgas spēles princips sportā ir svarīgs ne tikai līdzjutējiem, bet arī totalizatora operatoriem. Viņš arī iepazīstināja ar salīdzinoši jaunu, bet pakāpeniski pieaugošu problēmu negodprātīgās darbībās sportā – tā dēvēto spot-fixing, kas būtībā nozīmē nevis visas spēles, bet tikai tās atsevišķa notikuma sarunāšanu, piemēram, kriketā izkārtot tikai viena sitiena iznākumu. Pēdējos gados tā kļūst aizvien izplatītāka lieta, un tika minēti vairāki specifiski piemēri, kad komandām tika likts uzvarēt ar konkrētu punktu starpību, tādā veidā ietekmējot spēļu godīgu iznākumu.

"Apmēram 99,96% no 650 tūkstošiem notikumu, uz kuriem gada laikā piedāvājam veikt likmes, ir godīgi un neietekmēti vai, kā minimums, mums nav aizdomu par to, ka to iznākums būtu manipulēts," norādīja Hēgs. "Jo augstāks ir sporta sacensību līmenis, jo mazāka varbūtība likmēs uz tiem saskarties ar negodīgi ietekmētu spēli. Piemēram, UEFA Čempionu līgas spēlēs tā varbūtība ir niecīgi maza, savukārt nacionālo čempionātu zemākajās līgās negodprātīgi ietekmētas spēles iznākuma risks ir lielāks. Turklāt ap 89% no visām aizdomīgajām darbībām tiek veiktas reāllaika likmju veidā spēles laikā."

Slovākijas Futbola federācijas godīgas spēles speciālists Jakubs Čavojs iepazīstināja ar savas valsts pieredzi spēļu sarunāšanas apkarošanā, savukārt Ukrainas Futbola federācijas Ētikas komitejas vadītājs Frančesko Baranka pastāstīja par veidiem, kā viņu nacionālā asociācija apkaroja spēļu sarunāšanu tieši futbolā.

FOTO GALERIJA:

VIDEO SIŽETS: