Latvijas Futbola federācija (LFF) uzsākusi sadarbību ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju (LSPA) pētījumu veikšanā un zinātniskajā izpētē jauno futbolistu funkcionālās sagatavotības jautājumos.

Uzsākot abu pušu sadarbību, federāciju konsultē LSPA "Veselības aprūpes sportā izpētes centra" speciālisti, kuri veic futbolistu ceļa locītavas muskuļu spēka disbalansa un kāju ātrspēka zinātnisko izpēti. Pētījumu laikā tiek izmantots izokinētiskais dinamometrs un spēka mērīšanas aparatūra.

Pirmās šāda veida pārbaudes šomēnes veiktas labākajiem LFF Futbola akadēmijas U-14 vecuma grupas spēlētājiem no dažādiem Latvijas klubiem. Pēc rezultātu apstrādes tiks sagatavotas rekomendācijas attiecīgā futbolista pārstāvētajam klubam, bet nākamā gada pavasarī tiks veikts atkārtots tests, lai salīdzinātu rezultātus ar rudenī veiktajām pārbaudēm.

LFF Futbola akadēmijas projekta fizioterapeits Sergejs Davidovičs: "Lai nākotnē veiksmīgi spēlētu augstā līmenī, ir nepieciešama savlaicīga spēlētāju testēšana, kam seko traumu preventīvie pasākumi. Sadarbībā ar LSPA varam veikt spēlētāja muskuļu balansu pētošas pārbaudes, nosakot arī spēju absorbēt triecienus lēciena laikā. Šis ir svarīgs solis sporta medicīnā, jaunajiem futbolistiem un Latvijas futbolam, jo savlaicīga spēlētāju testēšana ļauj pēc tam izstrādāt mērķtiecīgu treniņu plānu un nākotnē mazināt traumu risku."

LSPA attīstības un zinātnes prorektors, profesors Jānis Žīdens: "Zinātniski pētnieciskais atbalsts futbolistu treniņu procesam ir laba sadarbības forma starp sporta zinātniekiem un praktiķiem, ko veiksmīgi izmanto arī citās valstīs. LSPA speciālisti ir gandarīti, ka var likt lietā savas profesionālās zināšanas un pieredzi, lai uzlabotu sportistu sniegumu, kas balstās zinātniski pamatotās rekomendācijās."

Foto: Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija