Grassroots futbols jeb tautas sporta līmeņa segments ir būtisks sociālās atbildības pīlārs, kam pasaules un Latvijas futbolā pievērsta plaša uzmanība jau ilgu laiku. Līdz šim Latvijā bijis lērums dažādu Grassroots futbola pasākumu dažādām auditorijām un grupām, taču nebija sistēmiskas pieejas un projektu nepārtrauktības. Pēdējo divu gadu laikā Latvijas Futbola federācija (LFF) spērusi būtiskus soļus, lai šis futbola segments kļūtu sistēmisks.

Grassroots futbolā viens no apakšsegmentiem ir sociālās atbildības joma, kurā futbola spēles priekus bauda cilvēki ar īpašām vajadzībām visās vecuma grupās. Speciālās olimpiādes ietvaros 15 jaunieši Staicelē aizvadīja treniņnometni, sagatavojoties starptautiskam turnīram Gothia Special Olympic Cup. Zviedrijas pilsētā Gēteborgā Latviju pārstāvēja desmit sportistu no sešām organizācijām: Speciālā sporta centra, Tukuma novada speciālās izglītības iestādes, Upesgrīvas pamatskolas, Sveķu pamatskolas, Viduskurzemes pamatskolas-attīstības centra un Limbažu novada speciālās pamatskolas. Divdesmit komandu konkurencē Latvijas komanda savā grupā izcīnīja trešo vietu, divreiz uzveicot Lietuvu.

Šī gada panākumi vairojuši pārliecību par projekta nepieciešamību, un nākamajā gadā Staicelē paredzēts vairāk treniņnometņu.

LFF aicināja Latvijas klubus iesaistīties projektos, kas vērsti uz cilvēku ar īpašām vajadzībām integrēšanu futbolā un caur to arī plašākā sabiedrībā. Aicinājumam atsaucās 14 klubi, un desmit no tiem ir saņēmuši LFF apstiprinājumu projektu īstenošanai. Galvenokārt klubu projekti saistīti ar cilvēku iesaisti futbola vidē. Kāds klubs piedāvā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām asistēt treniņprocesā, citos klubos tiek piedāvāta iespēja līdzdarboties klubu darbības organizatoriskajos procesos.

Tāpat LFF iesaistās citos sociālās atbildības projektos vietējā un starptautiskā mērogā. Football for all leadership projekta ietvaros Ričards Tobers savu darbu Latvijā prezentēja Portugālē, kā arī kopā ar nevalstisko organizāciju Liepājas Neredzīgo biedrība LFF bieriem bija iespēja noklausīties lekciju "Emocionālā kompetence saskarsmē ar cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un universālā dizaina principi" apmeklējušie Latvijas futbola treneri saņēma Treneru Tālākizglītības centra sertifikātus, kas dod kredītpunktus resertifikācijas procesā.

LFF regulāri rīkotais "Seni Cup" turnīrs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām šogad pulcēja rekordlielu skaitu dalībnieku - futbola priekus savā starpā dalīja 30 komandas.

"Futbols kā demokrātisks sporta veids ir atvērts visiem, to mēs bieži sakām, bet tas ir jānostiprina ar darbiem un regulārām aktivitātēm," norādīja Alise Pētersone, LFF futbola sociālās atbildības speciāliste. "Man ir liels prieks redzēt, ka savs darbiņš un pienākumi ir patiešām visiem un visdažādākajiem cilvēkiem. Līdzīgi kā futbola spēlē laukumā, kur treneriem jāatrod katra spēlētāja stiprās puses, jāatrod kādam vislabāk piemērotā loma, tāpat arī futbolā ap spēles laukumu ir noderīgas visdažādākās prasmes un iemaņas. Futbols ir komandas spēle, un arī futbola sabiedrības stiprināšanā nepieciešams daudzveidīgs atbalsts."