Latvijas Jaunatnes futbola čempionāta (LJFČ) apskats pēc aizvadītiem četriem mēnešiem 2022. gada sezonā.

ELITES GRUPA:

Pirmo reizi šosezon zaudējuma rūgtumu piedzīvoja U-18 vecuma grupas līdervienība Liepājas FS. Sākot sezonu ar sešām uzvarām pēc kārtas, liepājnieki jūlija sākumā ar 0:1 atzina BFC "Daugavpils" pārākumu. Tas gan neliedz Kurzemes klubam atrašanos turnīra tabulas galvgalī, taču nākamais svarīgais pārbaudījums jau nākamo trešdien, kad Liepājā viesosies vicelīderis FS "Metta". Šobrīd abas komandas tabulā šķir divi punkti, tā ka 3. augustā iespējama līderu grožu maiņa. Jāpiebilst, ka tikpat niecīgs punktu deficīts attiecībā pret līderiem ir arī daugavpiliešiem un "Riga FC Academy" komandām, kuras gan aizvadījušas vairāk maču. Cita starpā, jāuzteiz liepājnieku progress pēdējo divu gadu laikā, jo 2020. gada LJFČ čempionātā U-16 vecuma grupā viņi palika tikai sestie astoņu komandu konkurencē.

Savukārt šī gada U-16 vecuma grupā visstabilāk tiktāl spēlējusi BFC "Daugavpils" jaunā maiņa, kas 11 mačos tikusi pie 28 punktiem, tuvāko sekotāju FS "Metta" apsteidzot par sešiem punktiem. Tiesa, lauvas tiesu savu punktu daugavpilieši izcīnīja pavasara periodā, bet vasarā viņiem četros mačos divi klupieni - zaudējums pret SK "Super Nova" (1:2) un neizšķirts pret "mettiešiem" (1:1). Lai noformētu uzvaru 1. posmā, atlikušajos trīs mačos daugavpiliešiem nepieciešami vēl tikai trīs punkti. Par otro un trešo vietu, visticamāk, cīnīsies FS "Metta", FS "Jelgava" un "Riga FC Academy" komandas. Ievērības cienīga ir "Academ FC" snaiperu rezultativitāte. Daniels Radzenieks vienpadsmit mačos guvis 15 (!) vārtus, viņa partneris Kirils Artjomovs pretinieku vārtsargus pārspējis astoņas reizes. Abi kopā guvuši 23 no visas komandas 27 vārtiem.

Bez zaudējumiem U-15 čempionātu tiktāl aizvada FS "Metta", kas 11 mačos izcīnīja desmit uzvaru un vienu neizšķirtu un jau garantēja sev uzvaru čempionāta 1. posmā. Otrajam posmam kvalificēsies sešas labākās komandas, kas savā starpā aizvadīs vēl divu apļu turnīru. Šobrīd aiz labāko sešinieka robežas ir RFS un FS "Jelgava" komandas.

Ļoti spraiga situācija ir U-14 vecuma grupā. Trīs kārtas līdz pirmā posma beigām piecas komandas pretendē uz 1. vietu. FS "Metta" un RFS iekrājuši pa 23 punktiem, viņiem seko SK "Super Nova" (20), "Riga FC Academy" (18) un BFC "Daugavpils" (17).

Visjaunākajā LJFČ vecuma grupā U-13 sācies jau sacensību otrais posms, kurā divu reģionu labākās komandas sacenšas savā starpā. Pirmajā posmā Rietumu grupā triumfēja FA "Ventspils", kas astoņos mačos tika pie 22 punktiem. Liepājas FS un FK "Tukums 2000"/TSS viņiem pievienojās otrajā posmā, kur pretī nāks arī Centra grupas trīs labākās komandas: RFS, FS "Metta" un AFA "Olaine". Austrumu grupā dominēja BFC "Daugavpils" (22 punkti astoņos mačos). Otrā posma labāko komandu pulkā iekļuva arī "Riga FC Academy" un Jēkabpils SS komandas. Savukārt Ziemeļu grupā labāko trijnieku veidoja JDFS "Alberts", SK "Super Nova" un "Valmiera FC"/VSS.

MEISTARĪBAS GRUPA:

Vecākajā U-18 grupā komandas pirmajā posmā sadalītas rietumu un austrumu zonās. Pēc tam abu grupu pirmo divu vietu ieguvējas sacentīsies Meistarības grupas finālturnīrā. Rietumu grupā JDFS "Alberts" tiktāl cīnās bez zaudējumiem, par septiņiem punktiem apsteidzot FK "Dinamo Rīga", bet 13 punkti ir AFA "Olaine" rēķinā. Savukārt austrumu zonā bez zaudējumiem šobrīd ir "Valmiera FC"/VSS. Par kāroto otro vietu grupā cīņu aktīvi turpina vēl vismaz trīs komandas: LBF JFK "Daugava" ar 19 punktiem, Augšdaugavas NSS (15) un Rēzeknes novada BJSS/"Saules puikas" (15).

U-16 Meistarības grupā 1. posma pirmais un otrais četrinieks otrajā posmā sadalīsies atsevišķās grupās. RFS tiktāl piedzīvojis tikai vienu zaudējumu 12 mačos, pārējās komandas labāko četriniekā šobrīd ir Ogres NSC, AFA "Olaine" un "Rēzekne".

U-15 vecuma grupā jāizceļ "Valmiera FC"/VSS spēlēšana bez zaudējumiem (10 spēles, 8 uzvaras), kā arī Dienvidkurzemes SS atrašanās pirmajā vietā B grupā. Tikmēr U-14 vecumā zaudējuma rūgtumu nav izjutis FS "Jelgava".

ATTĪSTĪBAS GRUPA:

Spraiga cīņa par pirmo vietu Attīstības U-16 rietumu grupā rit starp mazpilsētu komandām. Brocēnu BJSS/Saldus SS septiņos mačos iekrājis 15 punktus, tikai par punktu mazāk ir FK "Iecava"/Bauskas BJSS, bet 13 punkti ir Talsu NSS rēķinā. LBF JFK "Daugava" ir ar nevainojamu bilanci centra grupā, izcīnot sešas uzvaras tikpat spēlēs. Austrumu grupā pa vienai neveiksmei septiņos mačos ir FK "Veina" un Preiļu NBJSS.

U-15 Attīstības grupā perfekta bilance tiktāl ir RFS, bet U-13 vecuma grupā ar to pašu padižoties var Skanstes SK/FS "Metta".

Sacensības risinās piecos dažādos vecumos ar katram pieskaņotu komandu sadalījumu un izspēles kārtību, kas detalizēti ir aplūkojama ŠEIT.