UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas pirmās kārtas atbildes spēlē RFS Slokas stadionā pamatlaikā ar 2:1 apspēlēja somu klubu HJK, divu spēļu summā arī pēc papildlaika paliekot 2-2. Pēcspēles sitienu sērijā ar 5-4 pārāks bija HJK, iekļūstot nākamajā kārtā. Bet RFS eirokausu sezonu turpinās UEFA Eiropas Konferences līgā. 

Atšķirībā no abu komandu iepriekšējās spēles pirms nedēļas, šoreiz RFS komanda jau ar pirmajām minūtēm vairāk kontrolēja bumbu, aktīvāk uzbruka un enerģiskāk veicināja bumbas atgūšanu. Spēle uzbrukumā gan īsti nevedās. Bija daudz centrējumu un standartsituāciju, kurās mūsu komandai bija auguma priekšrocības, bet pie patiešām labām vārtu gūšanas iespējām pirmajā puslaikā tikt neizdevās.

Par visstrīdīgāko epizodi pirmajā puslaikā jāsauc to, kad RFS 11 metru soda sitiena izpildes tiesību vietā tika pie diviem brīdinājumiem par pārāk uzstājīgiem strīdiem ar arbitru. Viesu komanda centās nepieļaut spēles tempa kāpināšanu un centās izmantot katru iespēju paildzināt pauzes. To apliecina arī neierasti ilgais kompensācijas laiks pirmajā puslaikā - trīs minūtes.

Uzreiz pēc spēles atsākšanās RFS turpināja uzņemto kursu ar dubultu apņēmību, un drīz vien tas vainagojās panākumiem. Emersons izpildīja spēcīgu sitienu, pretinieku vārtsargs atvairīja bumbu sev priekšā, un pie atsistās bumbas pirmais bija Artūrs Zjuzins, panākot 1:0 spēlē un 1-1 divu spēļu summā.

Vēl neilgi pēc tam rīdzinieku nesenais jaunpienācējs Stefans Paničs dubultoja savas komandas pārsvaru pēc standartsituācijas un panāca RFS labvēlīgu 2-1 summā. Šāds pavērsiens mainīja spēles gaitu, jo nu jau HJK bija tas, kam bija jāmēģina atspēlēties.

Nu jau sava lietderība galvaspilsētas komandai bija jādemonstrē arī citam RFS jaunpienācējam - vārtsargam Pāvelam Šteinboram, kuram līdz 60. minūtei bija salīdzinoši maz darba. Ar pirmajiem draudiem mūsu vārtsargs tika galā droši, bet 75. minūtē nevajadzīgs brīvsitiens RFS soda laukuma tuvumā beidzās ar Murilo precīzu sitienu, bumbai tiekot raidītai zem izlēkušā spēlētāju "mūra".

Pamatlaika izskaņā divos labos pretuzbrukumos izdevās aizmukt Emersonam, taču vārtus gūt neizdevās nevienai no komandām. Pamatlaika pēdējā minūtē HJK spēlētājs vēlreiz savā soda laukumā aizskāra bumbu ar roku, bet arī šoreiz tiesneša svilpe klusēja. Pamatlaiks beidzās ar 2:1 RFS labā, bet divu spēļu summā 2-2.

Senākos laikos šāds rezultāts nozīmētu, ka nākamajā kārtā izbraukumā vairāk gūto vārtu dēļ tiktu HJK, bet nu jau otro vasaru šis noteikums nav aktīvs UEFA sacensībās, tāpēc sekoja papildlaiks. Tajā rīdziniekiem sevišķi aktīvs bija Emersons. Viņa reidi pa kreiso flangu sagādāja pretiniekiem lērumu problēmu, kas gan nepārvērtās somu kluba spēlētāju murgos. Uzvarētāja noskadrošanai bija nepieciešama pēcspēles 11 metru sitienu sērija.

Tajā tika realizēti visi sitieni, izņemot vienu – Stefans Paničs savu 11 metrinieku nerealizēja, pārsitot bumbu pāri vārtiem.

Uzvarot maču, RFS pielika punktu Latvijas klubu 13 gadus ilgajai neveiksmju sērijai UEFA Čempionu līgā, kad netika gūta neviena uzvara spēlē kopš 2009. gada. Pēdējoreiz tas izdevās FK "Ventspils" klubam, kas ir arī šobrīd pēdējais mūsu klubs, kas Čempionu līgā pārvarējis vismaz vienu kārtu.

Foto: RFS