Latvijas U-17 jauniešu futbola izlase (1999. gadā dzimušie futbolisti un jaunāki) kopš 22. aprīļa Rīgā aizvada treniņnometni pirms došanās uz UEFA Attīstības turnīru Somijā. Jau ziņots, ka kopā ar Latvijas izlasi šajā turnīrā piedalīsies arī Bosnija un Hercegovina, mājinieki Somija un Krievija. Visas turnīra spēles laika posmā no 28. aprīļa līdz 1. maijam risināsies Somijas Futbola federācijas mācību un treniņu centrā Eerikkilä pilsētā.

Atbilstoši apstiprinātajam darba plānam, iepriekšējās dienas Latvijas izlase aizvadīja regulārus treniņus gan RTU stadionā, gan Hanzas vidusskolas stadionā (25. aprīlī), Rīgā. Tikmēr 24. aprīlī valstsvienības futbolisti kopā ar treneriem devās uz Arēnu Rīga, lai klātienē vērotu un atbalstītu Latvijas vīriešu hokeja izlasi spēlē pret Slovākiju. Savukārt uz Somiju valstsvienība dosies pirmdien, 27. aprīlī plkst 9:30 ar reisu no Rīgas starptautiskās lidostas. 

Valstsvienības galvenais treneris Igors Stepanovs pēc sestdienas, 25.aprīļa vakara treniņa intervijā LFF.lv pastāstīja plašāk par komandas gatavību pirms UEFA Attīstības turnīra spēlē, vienlaikus uzsverot, ka spēles Somijā kalpos par labu sagatavošanās posma sastāvdaļu pirms rudenī paredzētajām UEFA Eiropas U-17 futbola čempionāta kvalifikācijas priekšsacīkšu turnīra spēlēm. Atgādinām, ka Latvijas U-17 jauniešu futbola izlase jaunajā kvalifikācijas ciklā tika ielozēta vienā apakšgrupā ar Spāniju, Poliju un Andoru. Zīmīgi, ka šīs apakšgrupas turnīra spēles notiks šogad 25., 27. un 30.oktobrī Latvijā.

INTERVIJA ar IGORU STEPANOVU

LFF.lv: Kā Jūs kopumā raksturotu sagatavošanās procesu pirms UEFA Attīstības turnīra spēlēm?

Igors Stepanovs: „Mūsu komandai katrs no šīs sezonas turnīriem domāts ar vienu mērķu – sagatavoties UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram rudenī. Nav izņēmums arī šī treniņnometne un gaidāmais turnīrs Somijā. Trenējamies un gatavojamies spēlēm pēc plāna. Vienīgais, kas uztrauc, ir dažu spēlētāju veselības stāvoklis, kuri ir nedaudz saaukstējušies. Taču kopumā visi strādājam labā darba atmosfērā. Protams, gribētos, lai ar visiem futbolistiem viss būtu kārtībā. Kā vienmēr, izlasē nav daudz laika. Tāpēc lieku laiku netērējam, fokusējamies uz galvenajiem uzdevumiem un komandas mijiedarbības veicināšanu. Mūs priekšā sagaida visnotaļ laba līmeņa turnīrs.”

LFF.lv: Šī vecuma Latvijas jauniešu futbola izlases selekcijas un treniņu process tika veidots savulaik jau LMT Futbola akadēmijas pasākumu ietvaros. Kāds Jums kā izlases trenerim ir jūtams ieguvums no šī procesa darbā ar futbolistiem šodien?

Igors Stepanovs: „Ja sasaistām šodienas izlases un futbolistu attīstības procesu ar LMT Futbola akadēmijas laikā paveikto, tad, protams, iepriekšējos gados paveiktais pasākumu komplekss reģionālo izlašu līmenī bija virzīts ar mērķi paaugstināt futbolistu individuālās meistarības līmeni. Tas viennozīmīgi ir pluss. Skaidrs, ka laiks iet uz priekšu, futbolisti pieaug, mainās viņu meistarība un līmenis - tas ir normāls fizioloģisks process. Pagaidām vēl ir grūti novērtēt LMT Futbola akadēmijas reālo devumu pilnībā, taču es ceru, ka tā palīdzēja vairot viņu meistarību. Ja šis process dod kādu grūdienu futbolistam attīstīties un augt, es kā izlases treneris pret to atturos ļoti pozitīvi.”

LFF.lv: Ko komandai, Jūsuprāt, pašreizējā gatavošanās periodā sniegs gaidāmās spēles pret tādām komandām kā Bosnija un Hercegovina, Krievija un Somija?

Igors Stepanovs: „Pirmkārt, šī turnīra līmenis un tā pretinieki manā skatījumā pielīdzināmi ļoti tuvu tam, kas mūs sagaida UEFA Eiropas čempionāta kvalifikācijas apakšgrupas spēlēs. Vienīgā būtiskā atšķirība ir spēļu grafiks [UEFA Attīstības turnīrā paredzētas trīs spēles četrās dienās, kamēr UEFA EČ kvalifikācijā – trīs spēles sešās dienās, LFF.lv]. Attiecīgi šeit grafiks ir saspringtāks. Tas arī var atstāt zināmu iespaidu uz futbolistu fizisko slodzi, kas attiecīgi būs pietiekoši liela. Taču šogad mums tā arī sanāk, ka katrs turnīrs tā līmeņa ziņā ir pielīdzināms UEFA kvalifikācijas spēlēm. Tāpēc, kā ja pirms katra turnīra, arī šoreiz nopietni tam gatavojamies, cenšamies sagatavot futbolistus un komandu kopumā labā stāvoklī. Gribam, lai puiši nospēlē turnīru ar labu emocionālo noskaņojumu un censtos spēlēt pēc iespējas labāk! Mums nav neviena turnīra „ķeksīša pēc” – nesvarīgām spēlēm vienkārši nav laika!”

LFF.lv: Vai pašreizējā komandas sastāvā iekļauti visi spēcīgākie futbolisti, kurus Jūs kā galvenais treneris gribējāt redzēt šī vecuma izlasē?

Igors Stepanovs: „Jau teicu iepriekš, vairāku futbolistu veselības stāvokļa dēļ mēs šoreiz nespējām aizvadīt pilnvērtīgu treniņnometni. Saaukstēšanās dēļ pieņēmām lēmumu vairākus futbolistus palaist mājās ārstēties. Ir arī vairāki futbolisti, kas ir iesaistīti JFC „Skonto” komandas sastāvā un uz kuriem šajā turnīrā mēs nevaram paļauties. No pārējiem uzskatu, ka klāt ir visi spēcīgākie. Mēs strādājam un veidojam plānus ar tiem puišiem, kas ir mūsu rīcībā.  Gatavojamies mierīgā darba režīmā. Skaidrs, ka ir tādi futbolisti, ar kuru klātbūtni mēs gribētu rēķināties, bet šajā situācijā vērtējam citus puišus.”

LFF.lv: Zināms, ka turnīra uzdevums ir dot iespēju visiem izsauktajiem futbolistiem uzspēlēt laukumā vismaz 80 minūtes. Cik viegli vai grūti Jums būs izvēlēties sākumsastāvu attiecīgajām spēlēm?

Igors Stepanovs: „Skatīsimies. Protams, sastāva izvēlē vērtēsim turnīra statusu. UEFA šī turnīra rīkošanā ir savi mērķi, mēs savukārt gatavojamies kvalifikācijas spēlēm rudenī. Pagājušajā gadā UEFA Attīstības turnīrā mēs pieturējāmies pie reglamenta. Nemainīgi arī šogad mēs vēlamies novērtēt katru futbolistu noteiktās pozīcijās. Tādējādi mēs vienalga būtu veikuši noteiktu selekcijas procesu. Spēlēs tālāk jau skatīsimies, kā viss beigās izvērtīsies rezultāta izteiksmē. Šāda līmeņa turnīros arī galīgais rezultāts ir svarīgs. Jau U-17 vecumā futbolistiem jāattīsta spēja sasniegt nostādīto mērķi un rezultātu! Skaidrs, ka arī spēles kvalitātes izaugsme un individuālā attīstība nav mazsvarīga, bet, spēlējot Latvijas izlasē, jau šajā vecumā futbolistiem jābūt apziņai un atbildībai arī par noteikta rezultāta sasniegšanu!”


Latvijas Futbola federācija