Jūnija beigās Madridē notika FIFA seminārs par video tiesneša asistenta (VAR) sistēmu nacionālajās asociācijās, kurā piedalījās Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļas vadītājs Vadims Direktorenko.

Kā ziņots, VAR ieviešana virslīgā un Latvijas kausa izcīņā sākotnēji tiek plānots kā četru gadu projekts ciešā sadarbībā ar FIFA speciālistiem, kam sekos nepārtraukts sistēmas uzturēšanas un attīstīšanas process. Pie labvēlīga tiesnešu apmācības procesa, infrastruktūras sagatavošanas un tehnoloģisko risinājumu ieviešanas VAR sistēma virslīgas čempionātā varētu sākt darboties 2023. gada sezonā.

"Šis FIFA seminārs bija ļoti lietderīgs īpaši tiem VAR tiesnešu instruktoriem, kuru valstu nacionālajos čempionātos plāno ieviest šādu sistēmu. Seminārs ilga divas dienas, un tā programma tiešām bija iespaidīga. FIFA vadošie VAR un tiesnešu instruktori Mike Van der Roest un Jorge Larrionda iepazīstināja klātesošos ar FIFA VAR vīziju un mērķiem, VAR koncepciju saistībā ar VAR iejaukšanās līniju, kā arī parādīja, kā jārīkojas tiesnešiem laukumā un VAR tiesnešiem tādās strīdīgajās situācijas, kā pārkāpumi soda laukumā, spēle ar roku, sarkano kartīšu situācijas u.c. Katras semināra dienas izskaņā dalībnieki Spānijas Futbola federācijas mājvietā speciāli ierīkotās VAR istabās uz savas ādas varēja izjust VAR tiesneša darba specifiku, darbojoties par VAR un AVAR tiesnesi reālajā laikā, kā arī pie simulatora. Paldies FIFA un mūsu federācijai par iespēju piedalīties šādā vērtīgā seminārā. Iegūtās zināšanas tiks pielietotas mūsu VAR un AVAR tiesnešu apmācībā," pauž Vadims Direktorenko.