Episka himna, kas neatstāj vienaldzīgu nevienu futbola fanu pasaulē, lielāko zvaigžņu savstarpējā sacenšanās otrdienu un trešdienu vakaros, vislabākie atkārtojumi un gardākais klubu futbola zīmols vēsturē – pirmās asociācijas futbola cienītājiem ar UEFA Čempionu līgu. Trešdien savu dalību 2022./2023. gada sezonas UEFA Čempionu līgā sāks Latvijas klubs RFS, izbraukumā tiekoties ar somu HJK. Tāpēc ir vērts atskatīties un atgādināt līdzjutējiem, kā Latvijas klubiem ir klājies UEFA Čempionu līgā līdz šim.

Bija laiki, kad Latvijas vadošie futbola klubi diezgan regulāri pārvarēja pa dažām kārtām UEFA Čempionu līgā. Piemēram, pašmāju klubu futbola deviņdesmito gadu flagmanis "Skonto FC" piecas reizes pēc kārtas pārvarēja vismaz vienu kārtu UEFA Čempionu līgā, atvedot uz Rīgu tādas komandas, kā "Barcelona", Milānas "Inter" un Londonas "Chelsea", atsevišķos gadījumos pat ar dzīvu intrigas dzirksti par iespējamu Eiropas mēroga sensāciju. 1999. gada vasarā rīdzinieki Čempionu līgā pārvarēja pat divas kārtas. Vispirms ar 10-0 divu spēļu summā tika sagrauts Luksemburgas klubs "Jeunesse Esch", bet nākamajā kārtā uzveikts arī spēcīgais Bukarestes "Dinamo". Pēc tam itin veiksmīgi eirokausos mēdza spēlēt arī "Skonto" vietējā mēroga galvenie protagonisti no Liepājas un Ventspils. Pēdējiem 2009. gadā sanāca pat paflirtēt ar Čempionu līgas grupu turnīru...

Toreiz ar futbolu apsēstā ukraiņu speciālista Romāna Grigorčuka vadībā ventspilnieki vispirms tika galā ar Luksemburgas "F91 Dudelange", bet nākamajā kārtā, pateicoties izbraukumā vairāk gūtiem vārtiem, pārvarēja arī Borisovas BATE barjeru (2-2) un iekļuva kvalifikācijas pēdējā jeb play-off kārtā, kur pretī stājās Šveices klubs "Zurich". Daudzu dažādu un nepatīkamu iekšējo norišu dēļ ventspilnieki kapitulēja Cīrihes kluba priekšā un kļuva par pirmo Latvijas klubu kādā no Eiropas kausu grupu turnīriem (UEFA Eiropas līgā), bet tas viss jau bija bez Grigorčuka un bez sastāva, kas mēroja šo ceļu. Vietā nāca daudz citu futbolistu, cits treneris, federācijai tikmēr bija patīkamas galvassāpes par to, kā risināt ventspilnieku spēļu kalendāru vietējā čempionātā.

Tobrīd Latvijas futbola līdzjutējus pārņēma prieks un lepnums par mūsu komandu konkurētspēju Eiropas mērogā. Atgādinu, ka tajā pašā 2009. gada rudenī, kad ventspilnieki cīnījās Eiropas līgas grupu stadijā, mūsu valstsvienība reāli pretendēja uz iekļūšanu FIFA Pasaules kausa finālturnīrā. Šķita, ka Latvijas futbols ir "zirgā" un gan klubu, gan izlašu līmenī esam stabilā Eiropas vidusmērā, ar ko jārēķinās arī grandiem. Tomēr šovasar aprit jau 13 gadi kopš pēdējās reizes, kad kāds no Latvijas klubiem svinēja panākumu Čempionu līgā.

LATVIJAS KLUBU SEKMES UEFA ČEMPIONU LĪGĀ KOPŠ 2009. GADA:

Gads Latvijas klubs Pretinieks Summā Mājās Viesos
2009 FK Ventspils F91 Dudelange (LUX) 6-1 3-0 3-1
2009 FK Ventspils Borisovas BATE (BEL) 2-2 1-0 1-2
2009 FK Ventspils Zurich (SUI) 1-5 0-3 0-2
2010 FK Liepājas Metalurgs Prāgas Sparta (CZE) 0-5 0-3 0-2
2011 Skonto FC Krakovas Wisla (POL) 0-3 0-1 0-2
2012 FK Ventspils Molde (NOR) 1-4 1-1 0-3
2013 FC Daugava Daugavpils IF Elfsborg (SWE) 1-11 0-4 1-7
2014 FK Ventspils Malmo FF (SWE) 0-1 0-1 0-0
2015 FK Ventspils HJK (FIN) 1-4 1-3 0-1
2016 FK Liepāja Red Bull Salzburg (AUT) 0-3 0-2 0-1
2017 FK Spartaks Jūrmala Astana (KAZ) 1-2 0-1 1-1
2018 FK Spartaks Jūrmala Belgradas Crvena Zvezda (SRB) 0-2 0-0 0-2
2019 Riga FC Dundalk (IRE) 0-0 0-0 0-0
2020 Riga FC Telavivas Maccabi (ISR) 0-2   0-2
2021 Riga FC Malmo (SWE) 1-2 1-1 0-1

Turklāt trūka ne tikai uzvaru, bet arī gūto vārtu bija maz. Kopš 2015. gada mūsu klubi pretinieku vārtsargus pārspējuši tikai trīs reizes. Ivans Paurevičs ("Riga FC") 2021. gadā raidīja bumbu "Malmo" vārtos, Edgars Vardanjans ("Spartaks Jūrmala") 2017. gadā iesita Astanā, bet laikos, kad Jurijs Žigajevs vēl labā sportiskā formā dalīja rezultatīvas piespēles, Antons Jemeļins izcēlās "Ventspils" kreklā.

VIDEO: LATVIJAS KLUBU IEPRIEKŠĒJIE TRĪS VĀRTI UEFA ČEMPIONU LĪGĀ

Iemesli mūsu klubu nedienām UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā ir ļoti dažādi. Vietējo futbola smagsvaru pakļūšana zem finansiālās krīzes ceļaruļļa radītajām sekām, finansiālās rocības samazinājums salīdzinājumā ar konkurējošo valstu klubiem, jaunu klubu ienākšana apritē, kas nozīmēja, ka izlozēs mūsu komandas bija neizsēto statusā un tika pie nomināli spēcīgākiem pretiniekiem u.c. Taču nebūt ne visi dueļi šajos 13 gados bijuši bezcerīgi, un atsevišķos gadījumos mūsu klubi apliecināja, ka kopīgā situācija uzlabojas un gaisma tuneļa galā jau ir tepat, tepat. Piemēram, 2019. gadā "Riga FC" cīnījās pret īru "Dundalk" un piekāpās tikai pēcspēles sitienu sērijā, jo nevienā no mačiem nevienai komandai neizdevās gūt vārtus. Arī pirms gada mūsu klubs izrādīja nopietnu pretsparu zviedru "Malmo", vēl iepriekš Jūrmalas "Spartaks" labi cīnījās pret naudīgo "Astana".


RFS debitēja eirokausos 2019. gadā pret Ļubļanas "Olimpija" ar Vitāliju Maksimenko Slovēnijas kluba sastāvā. Trīs gadus vēlāk Maksimenko ir jau rīdzinieku sastāvā, bet RFS apaudzis ar daudzpusīgu un vērtīgu eirokausu pieredzi.

Ja paskatās uz Latvijas klubu veikumu citos eirokausu turnīros, ir acīmredzams, ka mūsu klubi ir pietiekami konkurētspējīgi un var uzveikt arī nomināli spēcīgākus pretiniekus. Tas pats RFS pagājušajā vasarā ar 5-0 summā samala miltos ungāru "Puskas Academy" un parādīja zobus spēcīgajam beļģu "Gent", kas UEFA Eiropas Konferences līgā galu galā aizspēlējās līdz 1/16 fināla stadijai. Arī izloze Rīgas klubam piespēlēja pietiekami pateicīgu pretinieku - somu HJK pirms trim gadiem summā piekāpās "Riga FC" UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā. Rudenī HJK spēlēja UEFA Eiropas Konferences līgas grupu turnīrā, kur divreiz uzveica armēņu "Alashkert", bet pret Austrijas LASK un Izraēlas "Maccabi Telaviv" nospēlēja bez argumentiem (četrās spēlēs vārtu starpība 0-13).

Vai RFS kļūs par to klubu, kas pieliks punktu Latvijas klubu ieilgušajai neveiksmju sērijai UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā? Ir vairāki priekšnoteikumi tam, lai tas notiktu. Novēlam RFS klubam, treneriem un spēlētājiem veiksmi, bet Latvijas futbola līdzjutējiem – daudz patīkamu emociju, atbalstot mūsu klubus eirokausu cīņās stadionu tribīnēs un pie ekrāniem!

Atgādinām, ka vēl trīs Latvijas klubi – "Valmiera FC", FK "Liepāja" un "Riga FC" – šosezon pārstāvēs mūsu valsti UEFA Eiropas Konferences līgas kvalifikācijā, 1. kārtas spēlēm notiekot 7. un 14. jūlijā. Liepājnieki samēros spēkus ar Kosovas "Gjilani", "Riga FC" spēlēs pret īru "Derry City", savukārt "Valmiera FC" kvalifikācijas otrajā kārtā 21. un 28. jūlijā spēlēs pret dueļa "Shkendija" (Ziemeļmaķedonija) un "Ararat" (Armēnija) uzvarētājiem.

Foto: fkrfs.lv