Šonedēļ startēs UEFA Nāciju līgas trešā sezona. Jaunais turnīrs tā pirmajā izspēlē sniedza unikālu iespēju vienai no D līgas komandām iegūt garantētu ceļazīmi uz 2020. gada Eiropas čempionāta finālturnīru. To ieguva Ziemeļmaķedonijas futbola izlase.

Savukārt Euro 2024 kvalifikācijā būs mazliet cita kārtība, un D līgas pārstāvēm nav ne mazāko garantiju caur Nāciju līgu kvalificēties EČ finālturnīram. Toties kādai no D līgas ir saglabāta iespēja tikt pie play-off ceļazīmes. Kam jānotiek, lai tas tā būtu, to skaidrosim šajā rakstā.

Prioritāte – tradicionālais kvalifikācijas turnīrs

Eiropas čempionāta finālturnīrā 2024. gadā piedalīsies 24 spēcīgākās kontinenta valstsvienības. Vācija kā turnīra rīkotājvalsts sev jau garantējusi dalību Eiropas futbola ballē, bet pārējās 23 komandas tiks noskaidrotas ierastajā EČ kvalifikācijas turnīrā. Tas notiks 2023. gadā, un grupu izloze vēl nemaz nav notikusi.

Šobrīd skaidri zināms sekojošais:

  • 20 komandas kvalificēsies caur ierasto kvalifikācijas ceļu nākamgad;
  • Vēl trīs ceļazīmes tiks sadalītas kā play-off starp 12 komandām, kas nekvalificēsies ierastajā ceļā, bet būs labi nospēlējušas UEFA Nāciju līgā;
  • Nākamgad notiks EČ kvalifikācijas turnīrs. Būs desmit kvalifikācijas grupas (pa sešām un pa piecām komandām), un katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas izcīnīs tiesības 2024. gadā piedalīties finālturnīrā.
  • Uz dalību kvalifikācijas play-off pretendēs tikai tās 12 komandas, kas savās grupās būs ieņēmušas 3. līdz 6. vietu un UEFA Nāciju līgā atbildīs kritērijiem.

UEFA Nāciju līgas kritēriji:

  • EČ kvalifikācijas play-off kārtā iekļūst visu četru grupu uzvarētājas no A, B un C līgas. Ja grupu uzvarētāji jau kvalificējās finālturnīram klasiskā veidā, play-off vieta tiek grupas nākamajai augstākās vietas ieguvējai, ja tā vēl nav kvalificējusies;
  • Ja kādā no līmeņiem (A, B vai C līgā) finālturnīram klasiskā veidā kvalificējas vismaz 13 komandas, vakanto play-off vietu saņem labākā D līgas komanda;
  • Tā kā D līgā būs divi grupu uzvarētāji, bet play-off vietu iegūs tikai viens no tiem, D līgas labākās komandas noteikšanai tiek izmantots UEFA Nāciju līgas reglamentā noteiktais, ka tiek salīdzināti divu grupu uzvarētāju rādītāji, neņemot vērā rezultātus pret grupas 4. vietas īpašnieci.

Kādā scenārijā Latvija var iegūt play-off ceļazīmi?

Lai Latvijas izlase kā viena no D līgas dalībniecēm varētu pretendēt uz dalību play-off, UEFA Nāciju līgas šajā sezonā jāsakrīt vairākiem apstākļiem. Pirmkārt un galvenokārt – Latvijai jāuzvar savā grupā. Otrkārt, tas jāizdara ar labākiem rādītājiem (punkti, vārtu starpība, vārtu guvumi, izbraukuma vārtu guvumi, uzvaru skaits), neņemot vērā Latvijas izlases rezultātus pret grupas 4. vietas ieguvēju.

Ja Latvijas izlasei šosezon izdosies izpildīt šos nosacījumus, tad tā saglabās cerības tikt pie play-off kārtas. Ja ne, tad mūsu komandai vienīgā iespēja aizbraukt uz Eiropas čempionāta finālturnīru būs, iegūstot pirmo vai otro vietu 2023. gada EČ kvalifikācijā.

Taču arī ar Latvijas izlases triumfu D līgā vēl nav pietiekami, lai garantētu play-off vietu. Tad būtu jāpiepildās vēl vienam nosacījumam – kādā no līgām būs mazāk par četrām play-off dalībniecēm. Visreālāk, ka tas notiktu tieši A līgā, kur spēlē nomināli spēcīgākās komandas Eiropā.

Lai saprastu, kā tas varētu izpausties praksē, mēģināsim iztēloties iespējamu scenāriju. A līgā šosezon spēlē šādas valstsvienības: Francija, Spānija, Itālija, Vācija, Anglija, Portugāle, Beļģija, Nīderlande, Polija, Dānija, Horvātija, Velsa, Ungārija, Austrija, Šveice, Čehija. Vācija kā turnīra rīkotāja jau kvalificējusies finālturnīram, tātad te paliek 15 komandas. Ja no tām kvalificējas vēl 12 citas izlases, D līgas uzvarētāja tiek play-off.

Lai saprastu, cik tas ir reāli, varam apskatīties, cik no šī gada A līgas dalībniecēm piedalījās Euro 2020 finālturnīrā – visas 16 valstsvienības. Turklāt 15 no tām kvalificējās lielajam futbola forumam caur kvalifikāciju, un tikai Ungārija to izdarīja caur play-off sietu.

Taču tas viss ir tikai teorija un tāla nākotne. Šobrīd Latvijas izlasei un līdzjutējiem jādomā tikai par gaidāmajām spēlēm UEFA Nāciju līgā. Un pat tad, ja izdosies izpildīt turnīra uzdevumu un uzvarēt grupā, ja izdosies būt labākajai komandai D līgā, pat tad būs jācīnās kvalifikācijā, un tikai 2023. gada novembrī varētu kļūt zināms, vai kāda no D līgas komandām tiks pie Euro 2024 play-off vietas. Un tikai 2024. gada martā notiks šie play-off mači. Tāpēc pagaidām šis viss ir tikai "pieņemt zināšanai".