Deviņos mačos ar Andoru Latvija nekad un ne reizes nav zaudējusi. Sešreiz vinnējusi. Un vispār ielaidusi tikai vienus vārtus. Taču tie trīs bezvārtu neizšķirti, kas pret šo spēles tempu bremzējošo komandu piedzīvoti, ir sevišķi sāpīgi Latvijas futbola pašapziņai. Tāpat kā iepriekšējos divus UEFA Nāciju līgas turnīrus, arī šo Latvijas izlase iesāks ar mājas maču pret Andoru. Kā mums gāja ar šo pretinieku iepriekšējās sešās tikšanās reizēs? Papētīsim sīkāk!

KLUPŠANAS AKMENS ANDORA

Pavisam kopā Latvija un Andora spēlējusi deviņas reizes, un visā šajā laikā Latvijas vārtos bumba pabijusi tikai vienu vienīgu reizi. Deviņos mačos Latvija uzvarēja sešas reizes, trīs reizes fiksēts neizšķirts. Visas trīs šādas reizes notikušas pēdējos sešos gados tieši UEFA Nāciju līgas mačos. Visās pārējās reizēs, citreiz vieglāk, citreiz grūtāk, bet Latvija ņēma virsroku. Pēdējā tikšanās reizē fiksētais 5:0 ir labākais rezultāts, kāds mūsu izlasei jebkad bijis pret Andoru un vispār. Kopējā vārtu starpība savstarpējās spēlēs ir 19-1. Tā ka var droši teikt – vēsturiski Latvija vienmēr bijusi labāka un spēcīgāka komanda pār Andoru, un teju vienīgais, uz ko pretinieki spēlēs ar Latviju cer, ir – nezaudēšana.

Labā ziņa gan ir tāda, ka 2020. gada mačos, salīdzinājumā ar 2018. gadu, vismaz statistiski mums klājās daudz labāk nekā divus gadus iepriekš.

Datums Spēle Rezultāts xG Sitieni Bumbas kontrole
17.11.2020. Andora - Latvija 0:5 0,42-4,30 7 (4) – 12 (7) 38%-62%
03.09.2020. Latvija - Andora 0:0 2,60-0,11 17 (6) – 5 (0) 66%-34%
19.11.2018. Andora - Latvija 0:0 0,11-0,24 5 (0) – 3 (1) 46%-54%
06.09.2018. Latvija - Andora 0:0 0,74-0,38 8 (0) – 6 (1) 70%-30%
10.10.2017. Latvija - Andora 4:0 1,62-0,36 10 (6) – 5 (0) 69%-31%
06.09.2016. Andora - Latvija 0:1 0,47-0,33 7 (3) – 5 (3) 41%-59%

Latvijas izlases pēdējās sešas spēles ar Andoru, InStat dati.

Līdz 2016. gadam Andora Latvijas izlasei bija allaž uzveikts pretinieks, komanda, pret kuru līdzjutēji gaidīja tikai un vienīgi trīs punktus – neko mazāk. PK'18 ciklu Mariana Pahara vadītā komanda iesāka uz bēdīgi slavenā Andoras paklāja, kur problēmas bija vairākām Eiropas komandām. Lai gan šo spēli izdevās uzvarēt ar 1:0, pēcspēles preses konferencē mūsu valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars neslēpa sašutumu par spēli, sniegumu. "Vēlos pēc iespējas ātrāk no šejienes tikt prom," viņš norādīja uz to, cik futbola ziņā nepatīkama pieredze bija tā spēle. Vērts piebilst, ka šajā mačā Andorai bija gan labāks xG rādītājs, gan vairāk sitienu pa vārtiem. Valērijs Šabala guva Latvijai veiksmīgus vārtus.


Latvijas izlases līdzjutēji 2016. gada septembrī uz Andoru devās optimistiski noskaņoti ar cerībām redzēt daudz vārtu. Tā vietē tika gūta sarežģīta 1:0 uzvara.

Cikla beigās Rīgā notika arī atbildes mačs, un tajā Latvijas izlasi jau vadīja Aleksandrs Starkovs, kam uzticēja mūsu valstsvienības grožus trešo reizi. Pēc ne pārāk izteiksmīga 0:0 Fēru salās līdzjutēji un mediju pārstāvji mačā pret Andoru pieprasīja tikai uzvaru, un tas arī tika izdarīts - 4:0 Rīgā.


Viena no šobrīd pēdējām Latvijas izlases spēlēm "Skonto" stadionā - Latvija vairāk kā četru tūkstošu skatītāju klātbūtnē ar 4:0 sagrauj Andoru. Rezultātu atklāja Dāvis Ikaunieks.

Nepilnu gadu vēlāk komandu cīņā sauca vēl cits treneris - soms Miksu Pātelainens. Viņš komandas vadības grožus pārņēma 2018. gada vasarā. Sākums nebija slikts - 1:0 uzvara Rīgā pār Igauniju, 1:1 viesos Lietuvā, izcīnīts Baltijas kauss. "Ir svarīgi izcīnīt trofeju, lai veidotu un stiprinātu uzvarētāju mentalitāti," teica Skotijas klubu futbolā rūdītais soms. Pirmā spēle jaunajā turnīrā Nāciju līgā lika pavērtēt vēlreiz, cik labi protam uzvarēt, kad to pieprasa. Pātelainena vadībā komandai izdevās vairāk kontrolēt bumbu, taču uzbrukumā trūka asuma un patiešām bīstamu epizožu. Trīs sitieni izbraukumā un xG tikai 0,24 liecināja par problēmām iespēju veidošanā.


Roberts Uldriķis (att. pa kreisi) savus pirmos vārtus Latvijas izlases kreklā guva "Daugavas" stadionā un Miksu Pātelainena vadībā, bet 2018. rudenī arī viņš nebija palīgs Andoras vārtu atmūķēšanā.

Kad 2020. gada rudenī Andora atkal viesojās Latvijā, mūsu valstsvienību jau vadīja Dainis Kazakevičs. Pirms spēles ar Andoru viņam nebija nevienas pašas pārbaudes spēles, sanāca no kuģa uz ugunskristībām, tikai daži treniņi, un arī no tiem ne visi bija aizvadīti pilnā sastāvā. Statistikas ziņā tā bija uz to brīdi labākā un pārliecinošākā spēle pret Andoru kopš 2016. gada – visvairāk sitienu, vislabākais xG rādītājs, pārliecinoša bumbas kontrole... Taču rezultāts atkal lika vilties – 0:0. Spēle varēja izvērsties daudz patīkamāk un labāk, ja Jānis Ikaunieks otrajā puslaikā realizētu 11 metru soda sitienu un ja Vladislavs Gutkovskis neļautos pretinieku provokācijai un netiktu noraidīts no laukuma. Bija milzīga vēlme neuzkāpt uz tā paša grābekļa, bija degsme, uzbrukumi, iespējas, bija skaidrs plāns, kā pārspēt pretiniekus, bija iniciatīva un pārsvars, bet nebija svarīgākā – gūtu vārtu.

VIDEO: ANDORAS IEPRIEKŠĒJĀS VIZĪTES RĪGĀ LABĀKĀS EPIZODES

Visbeidzot, pēdējā tikšanās reize ar Andoru – 2020. gada novembrī izbraukumā. Pārliecinoša uzvara 5:0. Tā spēle parādīja, ka bezspiediena apstākļos (neko būtisku tabulā mainīt vairs nebija iespējams) Latvija ir klasi pārāka par Andoru. Šajā mačā pirmos vārtus izlases kreklā guva kapteinis Antonijs Černomordijs, divreiz pretinieku vārtsargu pārspēja Jānis Ikaunieks. Pie rezultāta 3:0 Latvija nopelnīja tiesības izpildīt 11 metru soda sitienu, kuldīdznieks vēl bija laukumā un varēja kļūt par pirmo Latvijas futbolistu pēc neaktarības atgūšanas, kurš izceļas ar hat-trick, bet "pendeles" izpildīšanu uzticēja Vladislavam Gutkovskim, uzbrucējam, kuram vajadzēja pakāpeniski krāt gūto vārtu skaitu izlases rindās, lai ilgtermiņā vairotu viņa pārliecību un nomestu spiediena nastu no pleciem. Protams, sava loma Ikaunieka nelaišanā pie 11 metru atzīmes bija arī viņa neprecīzajam sitienam divus mēnešus iepriekš Rīgā. Gutkovskis realizēja "pendeli", un pašā mača izskaņā paša nopelnīto 11 metrinieku pirmajos vārtos izlasē pārvērta jaunais uzbrucējs Raimonds Krollis. Kopumā labas beigas ciklam un ilgajam "Andoras seriālam" ar vairākiem negaidītiem pavērsieniem.

VIDEO: PIECAS BUMBAS ANDORAS VĀRTOS

LATVIJAS FUTBOLISTI, KURIEM MAČI AR ANDORU IR ĪPAŠI:

  • Igors Tarasovs pret Andoru guva savus pirmos vārtus valstsvienības kreklā, 2017. gada oktobrī panākot 4:0. Pēc spēles mixed zonā viņš gan vaļsirdīgi atzina, ka vārti gūti ne bez noteikumu pārkāpuma, bet spēles protokols par to klusē;
  • Eduards Emsis 2020. gadā Rīgā pret Andoru pirmoreiz bija Latvijas izlases sākumsastāvā;
  • tajā pašā spēlē Alvis Jaunzems debitēja Latvijas izlasē;
  • Artūram Zjuzinam 2020. gada mačs pret Andoru bija atgriešanās Latvijas izlasē pēc četru gadu pārtraukuma;
  • Raimonds Krollis savus pirmos vārtus valstsvienības kreklā guva 2020. gada novembrī Andorā.