Pirmo reizi vēsturē kāds no UEFA eirokausu fināliem notiks Latvijā - nākamās nedēļas nogalē Rīga uzņems Eiropas spēcīgākās telpu futbola komandas, kuras cīnīsies par klubu telpu futbola prestižāko trofeju – Čempionu līgas kausu.

Nedēļu pirms svarīgo spēļu aizvadīšanas skaidrojam turnīra mērogu, nozīmi telpu futbola pasaulē un iepazīstinām ar komandām, kas viesosies mūsu galvaspilsētā.

UEFA Čempionu līga telpu futbolā ir ikgadējs turnīrs, kas tiek aizvadīts kopš 2001. gada, aizstājot kopš 1984. gada notikušo Telpu futbola Eiropas klubu čempionātu. Čempionu līgas nosaukumu turnīrs ieguvis sākot ar 2018.-2019. gada sezonu. Līdz tam turnīra nosaukums bija UEFA Telpu futbola kauss.

Tituliem bagātākā komanda sacensībās ir spāņu klubs "Inter FS", kas turnīrā triumfējis 5 reizes. Ar trim tituliem padižoties var cits spāņu klubs "Barcelona", kas iekļuvis finālturnīrā arī šogad un būs viens no viesiem Rīgā. Tāpat arī divreiz sacensībās triumfējušais portugāļu "Sporting CF", kas ir arī pašreizējais trofejas sargātājs. Tāpat finālturnīrā Latvijā piedalīsies arī cits portugāļu grands "Benfica" (viens tituls 2010. gadā) un Francijas klubs ACCS. Jāpiebilst, ka neviena Francijas komanda vēl nekad nav piedalījusies finālā.

Šosezon turnīrā piedalījās komandas no 52 UEFA dalībvalstīm. Tikai trīs valstis Eiropā nestartēja UEFA Čempionu līgā telpu futbolā: Fēru salas, Islande un Lihtenšteina. Kā zināms, arī Latvijas čempionvienība RABA piedalījās kvalifikācijā. Mūsu čempioni priekšsacīkšu kārtā izcīnīja vienu uzvaru, piedzīvoja divus zaudējumus un nekvalificējās pamatkārtai.

"Barcelona" un "Benfica" uzvarēja visās sešās spēlēs šosezon turnīrā. Savukārt "Sporting" sešās spēlēs uzvaras garšu baudīja piecreiz, un vienreiz spēlēja neizšķirti. ACCS trīsreiz uzvarēja, vienreiz cīnījās neizšķirti un divreiz piedzīvoja neveiksmes. Viens no zaudējumiem ACCS komandai bija pret citu finālturnīra dalībnieci "Sporting", lai gan vēl otrajā puslaikā ACCS bija arī vadībā ar 2:1 un neizšķirtu 3:3 izlaida no rokām mazāk kā piecas minūtes pirms beigām.

Spāņu "Barcelona" ir arī turnīra rezultatīvākā komanda, kas sešās līdzšinējās spēlēs guva 40 vārtus. Savukārt "Sporting" līderis Kavinatu (Cavinato) ar deviņiem vārtiem ir turnīra trešais labākais snaiperis. Lai apsteigtu šā brīža līderi Mirko Marinkoviču (11 vārti) no "Linz", Kavinatu Rīgā jāgūst vismaz vēl trīs vārti.

Tomēr par turnīra lielāko zvaigzni jāuzskata Portugāles un visas pasaules telpu futbola leģendu Rikardinju, kurš šosezon pārstāv franču ACCS. Pašlaik 36 gadus vecā "Benfica", "Inter FS" un Portugāles izlases leģenda turnīra galveno trofeju virs galvas cēlis trīs reizes ar divām dažādām komandām. Sešas reizes viņš atzīts par planētas labāko telpu futbola spēlētāju, bet pērnruden tika atzīts par 2021. gada FIFA Pasaules kausa labāko spēlētāju finālturnīrā, kas notika Lietuvā.

Tiem, kuri vēl nezina pietiekami daudz par telpu futbolu, īsumā izklāstīsim svarīgāko. Telpu futbols starptautiski pazīstams kā futsal (no spāņu valodas fútbol sala, kas burtiski nozīmē futbols zālē). Tā ir komandu spēle iekštelpās, to spēlē ar mazāku bumbu nekā futbolā. Telpu futbola bumba ir smagāka un mazāk atsperīga. Katrā komandā vienlaikus laukumā ir pa pieciem laukuma spēlētājiem, spēlētāji tiek izmantoti maiņās jeb virknējumos, līdzīgi kā hokejā. Komandai ir tiesības vārtsargu nomainīt pret piekto laukuma spēlētāju. Tas parasti tiek darīts, lai vairāk kontrolētu bumbu vai lai atspēlētos. Spēle ilgst 40 minūtes, divos puslaikos pa 20 minūtēm.

Atgādinām, ka biļetes uz finālturnīra spēlēm "Arēnā "Rīga"" vēl ir iespējams iegādāties gan uz 29. aprīļa pusfināla spēlēm, gan uz finālu 1. maijā. Kā zināms, pusfinālā ACCS spēlēs pret "Sporting CP" (29. aprīlī 18.00), bet "Benfica" samēros spēkus ar "Barcelona" (29. aprīlī 21.00).