Latvijas U-21 izlase otrdien izbraukumā 2023. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē cīnījās neizšķirti 0:0 (0:0) ar Sanmarīno, nepārvēršot pārsvaru laukumā cerētajā rezultātā.

Latvijas izlases vārtos, aizstājot saslimušo Frenku Dāvidu Orolu, šoreiz stājās Jānis Beks, kuram tā bija debija Latvijas U-21 izlasē. Tāpat sastāvā, salīdzinot ar neseno spēli pret Vāciju, tika veikta vēl viena izmaiņa – Raivis Ķiršs spēli uzsāka Normunda Uldriķa vietā.

Spēles ievadā ar centieniem uzbrukumā izcēlās abas komandas. Lai arī bīstamas epizodes pie kādiem no vārtiem izpalika, Bekam vairākas reizes nācās spēlē iesaistīties. Latvijas izlase saskārās ar ļoti sīkstu un enerģisku pretinieku sniegumu, turklāt pašiem regulāri saspēlē ieviesās tehnisks brāķis. Latvijas komandas uzbrukumus pārsvarā veidoja tālās piespēles un individuālie reidi, kas rezultātu nedeva.

Pirmo reālo vārtu gūšanas iespēju Latvijas vienība izveidoja 30. minūtē, kad divi Dario Šita sitieni no tuvas distances tika bloķēti, bet nedaudz vēlāk garām vārtiem no distances sita Ķiršs. Puslaika beigu daļā Latvijas izlases teritoriālais pārsvars pieauga, tomēr arī mājinieki allaž lūkoja atbildēt ar ātriem pretuzbrukumiem.

Otrā puslaika sākumā pēc Lūkasa Vapnes centrējumiem labas iespējas izcelties bija gan Šitam, gan Robertam Veipam, bet pats Vapne sita vārtiem garām no soda laukuma robežas. Latvijas izlases spēles tempam pieaugot, pusstundu pirms mača beigām Ķirša vietā laukumā devās Eduards Daškevičs, bet 15 minūtes vēlāk spēlē iesaistījās arī Vladimirs Stepanovs, kurš nomainīja Rolandu Boču.

Mājinieki meklēja iespējas, kā pavilkt spēles laiku, kas vienā no epizodēm sarūpēja nesaskaņas un grūstīšanos laukumā. Latvijas izlase to centās izmantot un laukumā darbojās nemainīgi enerģiski. Pēc Veipa sitiena Sanmarīno komandu šķietami bezcerīgā situācijā glāba vārtsargs, bet Kristeram Lūsiņam raidījums no tuvas distances neizdevās.

Lūsiņš garām vārtiem no distances sita arī 88. minūtē, kurā savu debiju Latvijas U-21 valstsvienībā, nomainot Rūdolfu Zeņģi, piedzīvoja Markuss Kalniņš. Atlikušajā laikā spiediens uz Sanmarīno izlases vārtiem bija nemainīgi liels, tomēr rezultāts tā arī palika neatklāts.

Abu komandu pirmā apļa tikšanās reizē Rīgā ar 2:0 pārāka bija Latvijas izlase, izcīnot savus pirmos punktus turnīrā. Tagad Latvijas komanda astoņos mačos iekrājusi četrus punktus un savā apakšgrupā ieņem piekto vietu, kamēr Sanmarīno ar vienu punktu ir sestā.

Aleksandrs Basovs šoreiz izlasē sapulcināja 21 spēlētāju no septiņiem pašmāju klubiem, kā arī Polijas, Norvēģijas, Vācijas, Spānijas un Itālijas. Seši no viņiem pirms oficiālām spēlēm uz U-21 valstsvienību tika izsaukti pirmoreiz, bet četri no viņiem pagājušās nedēļas spēlē pret Vāciju piedzīvoja savu debija U-21 izlasē.

Šis ir otrais U-21 Eiropas čempionāts, kura finālturnīram kvalificēsies 16 komandas. Finālturnīrs notiks Gruzijā un Rumānijā. Kvalifikācijā piedalās 53 Eiropas valstsvienības, sacenšoties par 14 vakantajām vietām finālturnīrā. Tam kvalificēsies visu deviņu grupu uzvarētājas, kā arī labākā otrās vietas īpašniece. Pārējās astoņas 2. vietu ieguvējas play-off stadijā noskaidros vēl četrus finālturnīra dalībniekus.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas valstsvienība noslēgs jūnijā ar mājas spēlēm pret Izraēlu un Ungāriju.